2 évnél régebbi cikk

Mi minden állhat a hosszan tartó köhögés hátterében?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Mi minden állhat a hosszan tartó köhögés hátterében?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Vajon mi állhat a hosszantartó köhögés hátterében? Kizárólag légúti megbetegedés jellegzetes tünetéről van szó, vagy más magyarázat is van? Ennek jártunk utána!

A hideg idő beköszöntével egyre többen szenvednek a köhögéstől, mely akár az éjjeli, nyugodt alvást is megzavarhatja. Az ember általában ilyenkor azt hiszi, hogy légúti megbetegedés áll a háttérben, ám több oka is lehet annak, hogy valaki köhög.

 

Asztma

Ilyen például az asztma, mely kialakulását előre jelezheti az elhúzódó köhögés. Az asztma a tüdőbe vezető légutak krónikus, gyulladásos megbetegedése, amikor a hörgők simaizmai összehúzódnak és a tüdőben lévő sejtek több nyákot termelnek – fokozva így a szűkületet a légutaknál.  Aki asztmás, az gyakran tapasztal nehézlégzést, szorítást a mellkasnál, nehéz kilégzést. Amikor roham tör rá a betegre, akkor is köhöghet, hiszen a hörgőknél keletkező váladéktól automatikusan meg akar szabadulni. Az asztma az esetek kétharmad részében allergiás eredetű. A leggyakoribb kiváló ok a házi poratka, a kutyaszőr, macskaszőr, gomba-spóra, a pollenek….

Az asztmát tüdőgyógyász tudja megállapítani, s a szükséges kezelés előírni, mely kontrollálhatja a betegséget / a tüneteket. A jól beállított gyógyszeres / inhalátoros kezelés tünetmentessé teheti ezt a betegséget, illetve érdemes speciális (Buteyko módszer-alapú) légzőgyakorlatokat is végezni.

Sokan allergiásak a macskaszőrre Fotó: Nagy-Tóth Zoltán

 

Reflux

Ha nem zár teljesen a gyomorszáj, akkor gyomrunk savas tartalma visszajut a nyelőcsőbe (esetleg a gégébe – onnan pedig a légcsőbe), s ez az ingerlés köhögést okoz. Ezt nevezzük reflux-nak, amit sokszor egy jó gégész is meg tud állapítani a torkunkba pillantva. Tünete lehet továbbá a torokban jelentkező maró érzés (a sav miatt), savanyú íz a szájban, csuklás, kellemetlen lehelet, tartós torokfájás, hányinger, fulladás érzése, gyomorégés… A panaszok sokszor éjszaka fokozódnak, mivel a fekvő helyzet miatt könnyebben visszaáramlik a savas gyomortartalom a nyelőcső és a garat irányába.

A refluxra többfajta savlekötő, speciális tea kapható, illetve a táplálkozási szokások megváltoztatásával is sokat tehetünk e probléma megszüntetéséért: hagyjuk el például a tejet, a glutént, a cukrot, a savas italokat, a fűszeres ételeket. Ha valaki asztmás, akkor fontos, hogy a refluxot is kezeljék, mivel e két betegség egymást provokálja.

 

Gyógyszerek

Vannak olyan gyógyszerek, melyek szintén okozhatnak köhögést (például egyes vérnyomás-szabályzó készítmények). Ilyenkor e mellékhatás a tabletta bevétele után jelentkeznek. Ha ezt tapasztaljuk, akkor egyeztessünk szakorvosunkkal, aki más terápiát fog javasolni. (Bár sokszor hónapokkal azután jelentkezik a makacs köhögés, hogy szedni kezdtük az adott gyógyszert.)

Ez egyébként nem ritka: az ACE-gátlót szedők körében megközelítőleg ötből egy embert érint.

Vannak olyan gyógyszerek, melyek szintén okozhatnak köhögést (Fotó: Pixabay.com)

Garatfali csorgás

A köhögés hátterében állhat a hátsó garatfali csorgás is. Vagyis az, amikor a felgyűlt váladék nem az orrunkon át távozik a szervezetünkből, hanem a garat felé csorog – ingerelve az embert arra, hogy köhögjön.

Ezt tehát az orr- és orrmelléküreg betegsége, illetve kialakulhat arcüreg- vagy gégegyulladás következtében is. Ha az alapbetegséget megszüntetjük, akkor tűnik el a köhögés is.

A háttérben ilyenkor például allergia, polip vagy orrsövény-ferdülés is állhat – ami arcüreggyulladáshoz vezethet.

A fűtési szezonban a száraz levegő, a kevés folyadékfogyasztás is kiszáríthatja a nyálkahártyát, ami miatt a termelődő váladék besűrűsödik.

A fűszeres ételek, gyógyszerek (fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők) szintén hozzájárulhatnak e problémához. A kockázat nő a dohányzással és azzal is, ha szennyezett levegőjű helyeken tartózkodunk. (Kiváltképp, ha olyan vegyszerek között dolgozunk, melyek irritálják a légutakat.)

A hátsó garatfali csorgás tüneteit csökkenthetjük többszöri orrmosással (a patikákban kapható speciális készülék, mely fiziológiás sóoldatot tartalmaz), érdemes párásítani a lakásban (ha túl száraz a levegő) – és fontos a bőséges folyadékfogyasztás is. Ha a tüneteink súlyosak, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

 

Szívbetegség

Száraz vagy hurutos köhögés jelentkezhet szívelégtelenség miatt is. Ilyenkor egy idő után (ahogy romlik a beteg állapota) nehézlégzés is megjelenhet. A panaszok leginkább éjjel, fekvő helyzetben szoktak fokozódni, s javul az állapot, ha az illető felül.

Stressz

Stresszhelyzetben gyakran kiszárad a torkunk, nehezebben veszünk levegőt és szaporává válik a szívverésünk. Ehhez szokott társulni még krákogás, köhögés, torokkaparás.

Több oka is lehet annak, hogy valaki köhög (Fotó: Pixabay.com)

Krónikus hörghurut

Ha begyullad a légutakat borító nyálkahártya és a nyáktermelő mirigyek megduzzadnak, akkor fokozottabbá válik a váladék-termelődés és tartós köhögést fog eredményezni. Hörgő szűkület nélkül előfordulhat idült hörghurut, vagy hörgő szűkülettel COPD-s tünetként. Elsősorban a dohányosok érintettek ebben, de nemdohányosoknál is előfordulhat légköri vagy munkaköri ártalmak miatt.

 

Tüdőgyulladás

A köhögés a tüdőgyulladás kezdeti tünete is lehet, de fennmaradhat a betegség lezajlása után hetekig is. A tüdőgyulladás járhat lázzal – vagy anélkül. Nem mindig könnyű felismerni, mert eltérő tünetekről van szó, eléggé egyedi, ezért mellkasi röntgen szükséges a diagnózis felállításához.

 

Tüdődaganat

A makacs, száraz köhögés tüdődaganatot is jelezhet. A köhögés oka ilyenkor az, hogy a növekvő daganat irritálja a környezetét, s reflexes köhögést vált ki. Ennek kockázata a dohányzók körében a legmagasabb, de nemdohányzóknál is előfordulhat. A tüdőrák gyakori tünete lehet még a véres köpet és az elhúzódó, vissza-visszatérő tüdőgyulladás is.

 

 

Szakmai lektor: dr. Kovács László tüdőgyógyász

Borítókép: Pixabay
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek