4 évnél régebbi cikk

Tegyük személyessé a Windowsunkat az ünnepekre!
Fehérvár Médiacentrum fotójaTegyük személyessé a Windowsunkat az ünnepekre!

Nyakunkon az év vége, mindjárt indulunk a karácsonyi bevásárló körútra, a szemfülesebbek pedig már túl vannak az idei év első Black Friday-Monday-Weekend valamelyikén. Sőt, az üzletek már hetek óta tele vannak karácsonyi dekorációkkal, és a fehérvári belvárosban is megjelentek az ünnepi díszek. Na, de mi a helyzet számítógépünkkel?

Többnyire otthonunkban és munkahelyünkön, ahol szintén sok időt töltünk, még messze nincs ünnepi hangulat. Nem is biztos, hogy szükség van rá. Ha kinézünk az ablakon, akkor meg egyenesen úgy érezzük, hogy messze még a karácsony. Nyilván ezen az sem segít, hogy a novemberi 20 fok és napsütés a világ túlsó felét idézi, ahol fürdőruhában készülnek a karácsonyra.

Ellenben az ünnepre hangolódásban jól jöhet, ha legalább számítógépünk segítségével kicsit közelebb hozzuk magunkhoz a tél régről megszokott, napjainkban egyre később érkező havas hangulatát.

Erre jó megoldás a Windowsokban már a kezdetek óta elérhető funkció, hogy az asztal háttérképét saját ízlésünkre szabhatjuk. Sok számítógép előtt ülő felhasználó szokott is ezzel a lehetőséggel élni - már ha a szigorú rendszergazdák le nem korlátozzák ezt a lehetőséget. Ahogy a modern okostelefonok háttérképét, úgy a Windows asztalának kinézetét is van lehetőségünk változtatni, de ez általában kimerül abban, hogy családunkról vagy egy nyaralásról készült fotót biggyesztünk ki háttérképnek. Nyilván ez sem rossz megoldás, de van ennél sokkal jobb is.

A felhasználók igényeire egyre jobban fókuszáló Microsoft pedig rájött arra, hogy az asztal személyessé tételét lehet magasabb szintre is emelni, mint az korábban volt. A Windows 7 óta elérhető már a Témák beállítása, mint személyre szabási lehetőség. Jó pár évvel ezelőtt a Témák megjelenéskor még csak pár előre beállított lehetőségből választhattunk: épületek, virágok, Windows. Azonban a Windows 10 megjelenésével ez a lehetőség megújult. A Windows 10-ben debütált Microsoft Store segítségével már rengeteg szebbnél szebb témából lehet válogatni.

A témák egyszerűen és főleg ingyenesen szerezhetők be. Az évek előrehaladtával a Microsoft egyenesen rárepült erre a lehetőségre. Napjainkban már tematikák szerint csoportosítva válogathatunk ízlésünknek, pillanatnyi hangulatunknak, évszakoknak vagy éppen országoknak megfelelően. A saját számítógépünkre letölthető témák a Windowsban elérhető Microsoft Store/Gyűjtemények/Windows Themes részben találhatók.

A Windows 10-ben az asztalra jobb egérgombbal kattintva könnyen elnavigálhatunk a Témák beállításai közé. A Témák variálásával nem csak télen vagy karácsonykor tudjuk hangulatunkhoz hangolni a Windowst.

Érdemes körülnézni és megismerkedni a rengeteg nagyon minőségi, profi fotósok által készített képeket tartalmazó témákkal. Egy-egy témában több fotó is van, melyeket a Windows ciklikusan cserélget, így nem állandó, statikus beállításról beszélünk, hanem egy általunk megadott időközönként cserélődő diavetítésről. 

A letöltés után, a telepített témákat a Windows Gépházban, a Személyre szabás/Témák szekcióban is tudjuk kezelni, sőt, akár innen is elnavigálhatunk a témák letöltéséhez, melyet gyorsan elérhetünk az asztalon: egy jobb egér kattintással, ahol csak a Személyre szabás menüt kell kiválasztanunk, majd azon belül lesznek a Témák.

Mutatok pár téli hangulatot idéző témát, melyek tuti kellemesebbé teszik a gyakran monoton munkahelyi légkört. Ha ehhez kortyolunk még egy kellemes, fahéjas-narancsos forró teát vagy egy finom lattét, akkor sokkal kellemesebben hangolódhatunk a télre.

Ám ezek csak kicsi töredéke a teljes gyűjteménynek, ennél jóval nagyobb a választék. Szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző stílust, témát, akár a pillanatnyi hangulatának, akár egy eseményhez kötődően vagy akár évszakokhoz illően is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek