Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Minden, amit a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról tudni érdemes

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás - ahogy a nevéből is kiderülhet - nem egy fakultatív biztosítási forma, hanem minden jármű-tulajdonosnak meg kell kötnie: legyen az személy- vagy teherautó, motor, vagy akár robogó, sőt, még utánfutó esetében is. Hogy kicsit tisztábban lássatok a kötelező biztosítások útvesztőjében, összegyűjtöttünk minden fontos információt.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) a 2009. évi LXII. törvény szabályozza és azért alkották meg, hogy a biztosító az általunk más járművében okozott károkat orvosolja. KGFB nélkül egyszerűen nem indulhatnánk útnak járgányunkkal, ha pedig mégis így tennénk, és fülön csípnek minket, akkor súlyos bírságokkal, illetve - ha az okozott kárt saját zsebből kell fizetnünk - komolyabb pénzkieséssel kell számolnunk.

Hol tudjuk megkötni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást?

A Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a kereskedésben az autó megvételekor, egy biztosítónál vagy biztosításokkal foglalkozó portálon lehet megkötni - utóbbinál egy helyen láthatjuk az összes biztosító díját, így könnyen kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot. És fontos, hogy csak és kizárólag a forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartó kötheti meg a szerződést. 

Meddig érvényes?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a kötéstől számított egy évig érvényes (ugyanennyi időközönként válthatunk a különböző biztosítók között is), viszont ha az évforduló előtt nem mondjuk fel, akkor automatikusan újabb egy évre meghosszabbodik, így lényegében a rendszeres biztosítási díj megfizetésével folyamatosan érvényben marad.

Persze ha valamilyen okból elmaradunk az esedékes díj befizetésével, akkor a biztosító erről harminc napon belül értesítést küld, majd az utolsó rendezett naptól számított hatvanadik napig továbbra is vállalja a rizikót. Ezután viszont - díjfizetés hiányában - a szerződés automatikusan megszűnik, ami természetesen többféle kellemetlenséggel is járhat, így fokozottan figyeljünk oda, hogy időben befizessük a csekkeket.

Ha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül indulunk forgalomba, akkor súlyos bírságokra számíthatunk (Fotó: Pál Loránd)
Ha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül indulunk forgalomba, akkor súlyos bírságokra számíthatunk (Fotó: Pál Loránd)

Mikor lehet felmondani?

A Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a biztosítási évforduló előtt legalább harminc nappal, szigorúan írásban lehet felmondani. Az forduló dátuma a 2010 előtt vásárolt járművek esetében egységesen minden év január 1., tehát legkésőbb december 1-ig lehet felmondani. A 2010-ben, vagy utána vásároltaknál pedig az évforduló napjának a KGFB-szerződés életbelépésének naptári dátumát tekintjük.

Mit jelent a sokat hallott bónusz-malusz?

Ez nagyon egyszerű: aki nem okoz balesetet, egyre nagyobb bónuszosztályba kerül, így biztosításának díja is egyre kevesebb lehet. Aki viszont kárt okoz a másiknak, annak bónuszfokozata csökkenni fog.

Milyen határidőket érdemes észben tartani a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatban?

Fontos, hogy már a járgány vásárlásakor is rendelkezzünk fedezettel, ugyanis attól még, hogy frissen vettük meg új gépünk, simán okozhatunk vele balesetet már akár a kereskedőtől hazafele is.

Ezen kívül észben kell tartani a szerződés szerinti díjfizetési határidőket is, ugyanis minden esetben a szerződő kötelessége, hogy időben kiegyenlítse a számlákat, még akkor is, ha a biztosító valamilyen oknál fogva elfelejt csekket küldeni, esetleg elkeveredik valahol útközben.

A harmadik lényeges dátum, a biztosítási évforduló, amely letelte után, ha biztosítót szeretnénk váltani, akkor a szerződés felbontható.

Mire kell még odafigyelni a kötelező biztosítással kapcsolatban?

 • Az első és legfontosabb, ha megállít a rendőr, akkor bármikor tudjuk igazolni (csak a szerződést, a befizetéseket nem), hogy rendelkezünk érvényes biztosítási szerződéssel. Hogy elkerüljük a problémákat, célszerű, ha a forgalmi engedélyünk mellett tároljuk az igazolólapot. Ha pedig olyan járgánnyal furikázunk, amelyhez nem kell jogosítvány, akkor a szerződéskötéskor kapott, majd felragasztott matricával tudjuk igazolni biztosításunkat.
 • Szintén elengedhetetlen, hogy az időszakos műszaki vizsgán, netalántán, ha baleset részesei lennénk, bemutassuk biztosítási papírjainkat. Ha balesetezünk, akkor szükségünk lesz kárbejelentőre is, amely már nem csak papír alapon, hanem online is elérhető, amelyet mi is kipróbáltunk élesben.
 • Ha elhagyjuk az országot, akkor feltétlenül szerezzük be a zöldkártyát is, amelyet - hogy minden gördülékenyen haladjon - a biztosítónál ingyenesen lehet beszerezni.
 • Végezetül pedig, ha balesetet szenvednénk (vagy okoznánk), akkor utána mindig hívjunk rendőrt, így további kellemetlenségektől kímélhetjük meg magunkat.

És még egy gondolat: vezessetek óvatosan, és akkor egyáltalán nem lesz szükség a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igénybevételre. Persze előfordulhat, hogy önhibánkon kívül balesetezünk, ám kellő odafigyeléssel minden nap biztonságosan hazaérhetünk.

(Forrás: biztositas.hu)

További ajánlatok: www.jsi.hu

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
  Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
 • Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
  Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
 • Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
  Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
 • Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
  Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
 • Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
  Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
 • Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
  Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
 • Lakóház gyulladt ki Kulcson
  Lakóház gyulladt ki Kulcson
 • Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben
  Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben

Eseménynaptár

 • Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
  Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
 • Átalakul a társadalombiztosítás
  Átalakul a társadalombiztosítás
 • Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
  Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
 • Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
  Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
 • Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
  Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
 • Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
  Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
 • December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
  December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
 • A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
  A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
 • A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
  A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
 • A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
  A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
 • Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
  Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
 • Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
  Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
 • A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők
  A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők