4 évnél régebbi cikk

Presbiópia, azaz a szem természetes öregedése 
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Presbiópia, azaz a szem természetes öregedése 

A szem öregedése természetes folyamat, a háttérben pedig az áll, hogy 40-45 éves kor felett a szem elveszíti természetese alkalmazkodóképességét. Ez elsősorban úgy mutatkozik meg, hogy a könyvben összemosódnak a betűk, így távolabb kell tartanunk ahhoz, hogy jól lássuk. Ez a folyamat mindenkinél bekövetkezik előbb vagy utóbb, és presbiópiának, vagyis öregszeműségnek is nevezzük. 

A szem közelre nézéskor egy megfelelő domború formát vesz fel annak érdekében, hogy megfelelő fénytörő-erő következzen be. Ez a képesség veszik el idővel. Nem csak az olvasáskor jelentkezik azonban probléma, hanem gyakran szem- és fejfájással szembesülnek az érintettek. Sokan azt tapasztalják, hogy a nap végére nagyon fáradt a szemük, és a fókuszálási képesség is romlani látszik. A presbiópia egyébként a távoli látásra nincs befolyással, bár előfordulhat, hogy az optimális látásélesség eléréséhez távolra is szükséges lenne a korrekciós eszköz viselése. 

Hogyan kezelhető az öregszeműség? 

Az életminőség javítása érdekében természetesen az a legtöbbek által feltett kérdés, hogy miként kezelhető a probléma. A presbiópia kapcsán a megfelelő szemüveg felírása lehet a gyógyír. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mit szeretnénk majd az eszköz használatakor csinálni. Az olvasószemüveg nem alkalmas arra, hogy abban autót vezessünk vagy televíziót nézzünk, ugyanis kifejezetten a közeli olvasásra van kitalálva, távolra homályossá teszi a látást.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a jó megoldás akkor, ha közelre és távolra is szemüveget kell viselni. Ilyenkor az úgynevezett multifokális szemüveglencse bizonyul ideális választásnak, melynek felső részét távoli, alsót közeli látásra alakították ki. A kontaktlencsék piacán is megtalálhatóak multifokális kontaktlencsék (például a Biofinity Toric lencsék), bár esetükben hosszabb időre van szükség a megszokáshoz, mint a hagyományos egyfókuszú kontaktlencsék kapcsán. 

Mennyire gyorsan alakul ki a presbiópia? 

Az öregszeműség kialakulása folyamatosan történik. A szemek tulajdonképpen már gyermekkortól egyfajta öregedési folyamaton mennek át, de egészen körülbelül a 45. életévig sokaknál nem mutatkoznak látásproblémák. A rövidlátás gyakran már egészen fiatalon jelentkezik, de a presbiópia tipikusan a 40-45 év felettiek betegsége. Ilyenkor észreveszik az érintettek, hogy egyre nehezebben látnak közelre és a betűk egy idő után összemosódnak. Ahogyan távolabb tartják az újságot, úgy jobban látnak. Tény, hogy a folyamat nem megállítható és évről-évre romlanak az értékek. 

Jó hír viszont, hogy a megfelelő szemüveggel vagy igény szerint kontaktlencsével a korrekció gond nélkül megtörténhet. Az évek múlásával érdemes egyre erősebb szemüveget választani, és folyamatosan figyelemmel követni a látásélességet. Szemészt, optikust is célszerű minden évben felkeresni, akkor is, ha korábban nem volt gond a látással. Igaz ez a rövidlátókra is, ugyanis napjainkban a fokozott számítógép használat következtében a látás rendszerint gyorsan romlik. 

Szemünk szinte a legértékesebb érzékszervünk, és ha bármi gond van vele, az egész életminőségünkre rányomja a bélyegét. A korszerű tudománynak köszönhetően azonban egyszerűen korrigálhatóak a fénytörési rendellenességek, legyen szó bármely életkorról is. A szem természetes öregedése pedig olyan folyamat, melyet megállítani nem, de kezelni annál inkább lehet. Szemüvegválasztás és vagy a kontaktlencsére váltás esetén is fontos, hogy a megfelelő szakember állapítsa meg a korrekciós eszközre vonatkozó értékeket. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek