2 évnél régebbi cikk

Cékla – az agyműködés és az állóképesség fokozására
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
needpix.com
Cékla – az agyműködés és az állóképesség fokozására
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

A téli hónapokban kimondottan ajánlott a cékla fogyasztása, mely igazi vitaminbombának számít. Rákellenes hatású, segít megakadályozni a demencia kialakulását, kiváló vérképző, s szerepet játszik a méregtelenítésben is.

A cékla ebben az időszakban kiváló választás. Igazi vitaminbomba, A-, B1-, B2-, B6-, és C- vitamin forrás is egyben. Emellett magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Található benne: vas, réz, cink, szelén, kalcium, magnézium, kálium, mangán, foszfor és nátrium. Magas továbbá az antioxidáns tartalma, ami miatt a káros szabad gyökök semlegesítésében is fontos szerepet játszik, melynek köszönhetően rákellenes hatású. Kálium tartalma szintén nem elhanyagolható, ami szívünk egészségére van pozitív hatással. Végül, de nem utolsó sorban pedig rostokban igen gazdag, ezáltal a normál, kiegyensúlyozott emésztést is segíti” – tudtam meg Kiss Vivien táplálkozási szakértőtől.

Az egészségmentor elmondta, hogy a céklának nemcsak a gyökere szép és ízletes, hanem a zöld levelei is fogyaszthatók. A gyökérrészhez hasonlóan a levél is kiváló vérképző. Ásványi anyag-, vitamin- és antioxidáns tartalma is említésre méltó. Szinte az összes jótékony hatással rendelkezik, amivel a gyökér is. Ráadásul jelentős szerepet játszik a méregtelenítésben.

Gyakran használják smoothie-k alapanyagaként, de saláták elkészítésekor is gondolhatunk rá. Ha pedig rendelkezünk gyümölcscentrifugával, a gyökér mellé bátran betehetjük a leveleket is.

A céklának nagyon magas a nitrát tartalma, melyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakít. Tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Javítja a vérkeringést, így a szövetek megfelelő oxigén ellátottságát. Ennek köszönhetően pedig valóban képes állóképességünk növelésére is. A kutatások szerint mozgás közben a céklalé fogyasztása kifejezetten jót tesz az agyműködésnek (az állóképesség mellett). Mivel az agyi vérkeringést is javítja, így segíti az agy működését, és hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is – késlelteti a demenciát.

 „Az, hogy mennyire nem elhanyagolható a céklában lévő nitrát-mennyiség, jól mutatja az is, hogy a csecsemők számára a cékla még frissen elkészítve sem ajánlott, mivel szervezetükben még fejletlen a nitrát bontásáért felelős enzim.” – figyelmeztetett az egészségmentor – „Így esetükben a nitrát felhalmozódva akár mérgezéses tüneteket is okozhat. A bontásért felelős enzim körül-belül három éves korra fejlődik ki teljesen. Így a három évnél idősebb gyermekeket és felnőtteket ez a veszély nem fenyegeti.”

Mindemellett a cékla fogyasztása kimondottan ajánlott a kismamák számára, mivel a zöldségben található folát többek között segít megelőzni az idegcső elzáródási rendellenességeket is. (Vagyis például a nyitott gerinc kialakulását is gátolja.)

A folátot, bár gyakran szinonimaként használjuk a folsavval, ez nem teljesen helytálló.” – mondta Vivien – „A folsav tartalmú készítményeknek a szervezetbe bekerülve először át kell alakulniuk foláttá, hogy a bélfal sejtjei feltudják venni és megfelelően tudjon hasznosulni. Ahhoz, hogy ez működni tudjon, egy bizonyos enzimnek (MTHFR) hibátlanul kell működnie. Hogyha valamilyen oknál fogva és ez igen gyakori, ez az enzim nem működik megfelelően, akkor hiába szedünk folsavat, az sokkal nehezebben fog hasznosulni és hiányállapot alakulhat ki. Szerencsére a természetes táplálékaink, mint például a cékla, már eleve a folát formát tartalmazzák. Étrendkiegészítők terén is érdemes folsav helyett a folátot részesíteni előnyben.”

Ahogyan a legtöbb zöldség és gyümölcs esetében, úgy a céklánál is igaz az, hogy nyersen az igazi a vitaminok és egyéb értékes összetevők tartalma. Ezért ajánlott gyümölcscentrifugán kipréselni a levét vagy salátába reszelni.

Őszintén szólva gyerekkoromban nem tartozott a nagy kedvenceim közé a cékla, pedig számomra mindig is kifejezetten ajánlott volt, hiszen kicsi korom óta hajlamos vagyok a vérszegénységre.” – vallotta be a táplálkozási szakértő – „Szerencsére anyukám igen kreatív a konyhában, így sikerült megszerettetnie velem ezt a zöldséget is. Méghozzá úgy, hogy gyümölcsökkel kombinálta. Gyakran eszek a mai napig almát és céklát együtt lereszelve, egy kis naranccsal kiegészítve, mely rengeteg ételhez feltálalható saláta/savanyúság helyett vagy azokat kiegészítve.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek