Rain6 °C
2021. április 13. kedd Ida
Menü
Házhozszállítás

Szabályt szegni és meghalni menő?

Szabályt szegni és meghalni menő?
Ez a székesfehérvári baleset szerencsére emberéletet nem követelt, de súlyos sérüléssel járt (Fotó: police.hu)

Az év utolsó vasárnapi szubjektíve lehetne békés számvetés, de mégsem lett az, a vasárnap reggel durva balesettel indult Székesfehérváron…

Akár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), akár a rendőrség, akár több biztosító a közelmúltban nyilvánosságra hozott statisztikáját nézzük: a balesetek – legyenek azok bármilyen végkimenetelűek – leggyakoribb oka az, hogy teszünk a szabályokra. Vagy egy kicsit sarkítva, egyre többen érezik úgy, hogy rájuk a közösség által deklarált előírások még véletlenül sem vonatkoznak.

Székesfehérváron az év utolsó vasárnapja súlyos balesettel indult: egy 40 éves székesfehérvári nő a piros lámpát figyelmen kívül hagyva hajtott be a Széchenyi út és a Horvát István utca kereszteződésébe, ahol nekiütközött egy másik autónak. A baleset következtében egy ember súlyos és két személy könnyű sérülést szenvedett.

A fenti baleset persze adódhatott figyelmetlenségből, de mindannyian láttunk már a közösségi média különböző felületeire feltöltött olyan videókat (az írás végén, a kapcsolódó cikkeknél egy csokorra valót nyújtunk át ezekből), ahol embertársaink saját és mások testi épségét sem kímélve hajmeresztő szabálytalanságokat követnek el a közúton. Csak mert… És itt biztos rengeteg folytatás jöhet magyarázkodásként, de valahol mind egy nagy rakat rizsa, hiszen a lényeg a lényeg: a szabályokon való felülemelkedés, mert miért ne tehetné(nk) meg...

És akkor lássuk a már emlegetett statisztikákat, számokat:

 • A KSH adatai szerint 2019 első negyedévében az irányváltás, haladás és bekanyarodás szabályainak be nem tartása a halálos kimenetelű balesetek 22, az elsőbbség meg nem adása a 13 százalékáért volt felelős.
 • A rendőrség statisztikája szerint a személyi sérüléses balesetek kiváltó okának sorrendje a következőképpen néz ki: gyorshajtás (31 százalék), elsőbbségi jog figyelmen kívül hagyása (25 százalék), kanyarodási szabályok megszegése (17 százalék).
 • Három biztosító adatai szerint a leggyakoribb baleseti ok, ami személyautós anyagi kárral jár, az elsőbbségadás elmulasztása, de az első háromban szerepel még a gyorshajtás és a szabálytalan előzés is.

Akárhogy is nézzük, tragikus a helyzet az utakon

A rendőrség szerint összesen 12 267 személyi sérüléses közlekedési baleset történt az utakon 2019. január eleje és szeptember vége között, ami az évtized harmadik legrosszabb háromnegyed éves adata.

Úgy tűnik, mintha egyre többen gondolnák azt, a közlekedési szabályok csak néhány okos által meghatározott szükséges rossz dolgok, amelyeket ha nem tartunk be és éppen nincs szerencsénk, megbüntet érte a rendőr.

Mert sietni kell és persze előbb odaérni, letolni a mazsolát az útról, gyorsabban bekanyarodni, mert úgy nyerünk vagy egy másodpercet is. Csak abba nem gondolunk bele, hogy mit veszíthetünk egyetlen másodperc alatt. És mit veszíthetnek a szeretteink, a „másik” szerettei… Van, hogy mindent, mert abban a pillanatban adott szabályt csak felesleges nyűgnek érezte valaki, amit miért is ne lehetne megszegni.

Néhány nap és átlépünk 2020-ba, egy új év, de akár új fejezet is kezdődhet. Akár egy kicsit jobban betarthatnánk a szabályokat, lehetnénk türelmesek, előzékenyek, és lehetne több önuralmunk. Akár túl is élhetnénk 2020-at.

Úgyhogy a magam részéről nem kívánok mást, hogy amikor az új évben (is) nagyon sietnek munkába vagy gyerekért vagy csak úgy, és éppen azt gondolnák, hogy felesleges betartani adott közlekedési szabályt, inkább döntsenek másképpen, és mindig érjenek haza biztonságban a családjukhoz!

Békés és balesetmentes 2020-at, Székesfehérvár!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik