Clear sky4 °C
2020. január 23. csütörtök Zelma
Menü

Már az autókat is lehet okosítani!

Már az autókat is lehet okosítani!
A korábban gyártott, még nem repülőgép tudású, új autókat is lehet okosabbá varázsolni (Fotó: pexels.com)

A tévék, a konnektorok és egyéb eszközök okosításában nagy lehetőségek vannak. Nem csak technológiai, de üzleti szempontból is. És most itt egy újabb lehetőség, mely a korábban gyártott autókat teheti okosabbá.

Az egyik hazai mobilszolgáltató rukkolt elő még karácsony előtt azzal a cseppet sem nagy újdonsággal, melyet nemes egyszerűséggel csak Drivey néven igyekszik népszerűsíteni. Maga a termék itthon teljesen újnak tekinthető, hazánkon kívül azonban már a konkurenciának van ilyen terméke, sőt, sokan legyinthetnek is, hogy hasonló eszköz már a Wish-ről és az eBayről is fillérekért beszerezhető. Azonban a Drivey egy teljesen más megközelítés, mint filléres hasonmásai.

Napjaink modern autóiban egy sor olyan technikai fejlesztés van jelen, melyekkel szinte repülőgép pilótának érezheti magát a sofőr. A sok lehetőség közül a legérdekesebbek talán a motordiagnosztikai adatok vezető általi azonnali nyomon követhetősége vagy az azonnali online-segítség, mely távolról tud segíteni a bajba jutott autósoknak, akár GPS koordináták küldésével is.

A Drivey pont ezeken a területeken kínál a régebbi autóknak egyszerű fejlesztési lehetőséget. Az eszközt az autók ODB II csatlakozóira kell csatlakoztatni. Ilyen diagnosztikai adapter szinte minden 2000 után gyártott autón van, így használhatósága nem jelent problémát. Az általa kínált szolgáltatások köre pedig igen sokrétű.

Az OBD II nem más, mint az autók sok éve létező diagnosztikai csatlakozója. Amikor szervizbe visszük autónkat, a szervizes talán legelső mozzanata, hogy csatlakoztatja autónkat a gyártó központi diagnosztikai számítógépére. Ennek segítségével kiolvassa az autó computere által korábban rögzített összes információt, melyek segítenek a hibák felderítésében. De ezeken felül az autó fedélzeti számítógépe által rögzített további menetdinamikai információkat is ki lehet olvasni segítségével.

Már az autókat is lehet okosítani! Az a bizonyos OBD II csatlakozó. Ott van szinte mindegyik 2000 után gyártott autóban. Nagyon keresni sem kell, legtöbbször a sofőr oldalán, közvetlen a kormány alatt egy kicsi ajtó mögött találjuk. Apró tipp, hogy amennyiben a csatlakoztatott Drivey miatt nem tudjuk becsukni a csatlakoztatót elrejtő ajtót, vagy zavaró a műszerfalból a kiálló kütyü, akkor keressünk az autós kereskedésekben, vagy a netes áruházakban OBD II toldókábelt. Ennek pont akkor a csatlakozója, hogy az ajtó könnyen becsukható, így a kütyü elhelyezhető távolabbra is. (Fotó: YouTube/VuckoHD)

A Drivey a hozzá fejlesztett alkalmazással, melyet telefonunkra telepíthetünk, egy sor hasznos információt ad a sofőr kezébe. Sokkal többet, mint amit a régebbi autók egyszerűbb műszerfaláról leolvashatunk. Ilyenek lehetnek például a fogyasztás, a megtett útvonal, a kiugróan nagy gázadások vagy éppen fékezések.

Emellett a kütyü az autó diagnosztikai rendszerén keresztül képes bizonyos hibajelzéseket is továbbítani az okostelefonra, és ezek a jelzések gyakran sokkal részletesebbek és egyértelműbbek, mint az autó műszerfalán felvillanó kicsi sárga piktogramok.

De a Drivey nem csak ennyit tud: az eszközbe integrált modem (SIM-kártya) és GPS segítségével arra is lehetőség nyílik, hogy autónk útvonalát térképen követhessük. Távolról is meg tudjuk határozni az autó pillanatnyi helyzetét, mely így akár egy kisebb gépjárműflotta kezelésére is alkalmas lehet. Sőt, a térképen még beállíthatunk bizonyos zónákat is, melyeket elhagyva jelzést kaphatunk. Az már csak hab a tortán, hogy a GPS segítségével egy vészhelyzet esetén nagyon könnyen kérhetünk segítséget. Az így azonnal rendelkezésre álló helymeghatározás nagyban segítheti egy mentés gyorsaságát. A Drivey igazából nem egy termék, sokkal inkább egy szolgáltatás. Így nem is egyszeri ára van, hanem szolgáltatási havidíja.

A rendszer diagnosztikai és alapvető biztonságot kínáló megoldásait a jövőben további modulokkal igyekszik bővíteni a szolgáltató. Ilyenek lehetnek például a biztosítókkal való együttműködés, melyre külföldön már van példa: a biztosító a használati szokásokból kalkulálhat kárkockázatot, esetleg a diagnosztikai rendszerek a kárbecslés, kárfelvétel során is segíthetnek a biztosító szakembereinek.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Elkezdődött a Szőke Tisza roncsának kiemelése
  Elkezdődött a Szőke Tisza roncsának kiemelése
 • Terjed az influenza.
  Terjed az influenza.
 • Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás
  Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás
 • Öröm és boldogság - Prospero előadás vasárnap
  Öröm és boldogság - Prospero előadás vasárnap

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Erőszak - szomáliai férfi bántalmazott egy nőt Budapesten
  Erőszak - szomáliai férfi bántalmazott egy nőt Budapesten
 • Parkinson-kór - vadonatúj eljárással gyógyítanak Szegeden
  Parkinson-kór - vadonatúj eljárással gyógyítanak Szegeden
 • Torlódás - lezárások lesznek az M1-es autópályán
  Torlódás - lezárások lesznek az M1-es autópályán
 • Madárinfluenza - országszerte zártan kell tartani a baromfikat
  Madárinfluenza - országszerte zártan kell tartani a baromfikat
 • Elődöntős a férfi vízilabda-válogatott
  Elődöntős a férfi vízilabda-válogatott
 • Brexit - lezárta a tárgyalásokat a brit parlament
  Brexit - lezárta a tárgyalásokat a brit parlament
 • Keresztféléves képzések - ma hozzák nyilvánosságra a ponthatárokat
  Keresztféléves képzések - ma hozzák nyilvánosságra a ponthatárokat
 • Tovább csökken a gázolaj ára
  Tovább csökken a gázolaj ára
 • Módosul - személyes használatú cégautókra is érvényes lesz a kedvezményes parkolási bérlet
  Módosul - személyes használatú cégautókra is érvényes lesz a kedvezményes parkolási bérlet
 • Koronavírus - egyre nő a halottak száma, a kígyó lehet a gazdaállat
  Koronavírus - egyre nő a halottak száma, a kígyó lehet a gazdaállat
 • A főpolgármester hibája - megbírságolták a BKV-t
  A főpolgármester hibája - megbírságolták a BKV-t
 • Kiestek - vesztett a magyar férfi kézilabda-válogatott
  Kiestek - vesztett a magyar férfi kézilabda-válogatott
 • Pro Cultura díj - Tombor Tímea kapta az elismerést
  Pro Cultura díj - Tombor Tímea kapta az elismerést