4 évnél régebbi cikk

Az erdei fülesbagoly az év madara - meglátogattuk a Vadmadárkórházban lábadozó példányokat
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons.wikimedia.org
Az erdei fülesbagoly az év madara - meglátogattuk a Vadmadárkórházban lábadozó példányokat

Hazánk büszkélkedik a legnagyobb erdei fülesbagoly-állománnyal Európában.

Hazánk büszkélkedhet a legnagyobb erdei fülesbagoly-állománnyal Európában, összesen 12 ezer pár él az országban - így talán nem véletlen, hogy ez a szárnyas lett idén az év madara. A Magyar Ma­dártani és Természetvédelmi Egyesület még 1979-ben indította el az akciót, amelynek célja a hazánk területén élő madárfajok bemutatása. A szakértők mellett a lakosság is részt vett a kiválasztásban, és az idén az erdei fülesbagoly lett a befutó.

"Ő a legnépszerűbb és a leggyakoribb bagolyfaj Magyarországon, a 8 itt költő és fészkelő fajból. Ez egy küzepes méretű, kb negyed kilós negyven centi magas, egy méter fesztávolságú bagoly. Ismert a toll füléről – ez az a bagoly, amit a gyerekek is minden mesében megtanulnak. Egy nagyon szép kifejezetten impozáns madárról van szó." – mesélte Berkényi Tamás a Vadmadárkórház vezetője.

Az erdei fülesbagoly szerencsére nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé – leggyakrabban az erdőkben találkozhatunk vele, ám az sem ritka, hogy városi környezetben fordul elő – télre ugyanis gyakran behúzódnak a lakott területekre, olykor akár százas csapatokban is. A ragadozó madár saját fészket nem épít, ezért leginkább varjak elhagyott otthonát foglalja el. A füles baglyokra áramvezetékek jelenthetik a legnagyobb veszélyt, illetve az autósok.

"Éjszaka kint ülnek az út menti fákon és lesik az úton átszaladó zsákmányállatot, pockot, egeret. És mikor ez megjelenik nem néznek körbe, hanem megfogják. Ilyenkor szokták elütni az autósok ezeket a madarakat" – emelte ki Berkényi Tamás.

Az idei évben a Vadmadárkórház több programot is szervez majd az év madarához, az erdei fülesbaglyokhoz kapcsolódóan, többek között madárbemutatókra és nyílt napokra is várják majd az érdeklődőket.

A Fehérvár Televízió stábja meglátogatta a Vadmadárkórházban lábadozó erdei fülesbaglyokat:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek