Fair16 °C
2021. április 21. szerda Konrád
Menü
Házhozszállítás

Egy kocsiba ürítették a szelektív hulladékot, lebukott a Depónia - vagy mégsem?

Egy kocsiba ürítették január elején a Depónia munkatársai a szelektíven gyűjtött hulladékot, az esetről pedig videó is készült. Megkérdeztük a fehérvári hulladékkezelő céget, hogy ez rendben van-e így. A válasz minket is meglepett.

Néhány napja rövid videó terjed a Facebookon, amiben a Depónia Nonprofit Kft. munkatársai két különböző szelektív hulladékgyűjtőt is ugyanabba a kukásautóba ürítenek. A székesfehérvári hulladékkezelő munkatársai a Köfém lakótelepen a kék és a sárga gyűjtők tartalmát öntik egy helyre. Jogosan teszi fel a kérdést a videót posztoló: akkor tulajdonképpen miért is kell külön gyűjteni a papír és a műanyag hulladékot, ha végül úgyis egy helyre megy?

Ürítik a kukákat Székesfehérváron (Fotó: Facebook/László Tiffinger)
Ürítik a kukákat Székesfehérváron (Fotó: Facebook/László Tiffinger)
A teljes videót itt lehet megnézni.

A kérdést feltettük a Depóniának is. Steigerwald Tibortól megtudtuk, hogy a videón látható jelenet nem egy hatalmas lebukás, hanem valójában a normális ügymenetet mutatja be. A vállalat ügyvezetője válaszában kifejtette, hogy mivel tapasztalataik szerint a kék és sárga edényekben nemcsak azok a hulladéktípusok kerülnek, amiket a címke szerint el lehet helyezni bennük, úgy döntöttek, hogy a szelektív hulladékot inkább egy körben szállítják el. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra: gyorsabb lesz a begyűjtés, ráadásul mindez nem okoz válogatási problémát sem a későbbiekben. 

A cég szándékai szerint hamarosan színtől függetlenül bármelyik kukában el lehet majd helyezni a szelektíven gyűjtött hulladékot Székesfehérváron és környékén, vagyis a kékbe nem csak papír, a sárgába pedig nem csak műanyag kerülhet a jövőben. A változásról a gyűjtőedényeken elhelyezett új matricákkal értesítik majd az ügyfeleiket. 

A Depónia teljes válaszát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük: 

"A Depónia Nonprofit Kft. feladata, kötelezettsége és elemi érdeke is a hulladékok elkülönített gyűjtése és kezelése. Számunkra az egyik legfontosabb szakmai kritérium a hulladékok lerakótól való eltérítése, ami leghatékonyabban a hasznosítási folyamatokkal érhető el. Amit újrahasznosítunk az újra belekerül az anyagok körforgásába, nem marad hulladék, nem szennyezi a környezetet.

Cégünk és már jogelődje is az 1990-es évektől tekinti fontos feladatának a szelektíven gyűjtött hulladékok elkülönített kezelését. Az elmúlt mintegy 25 évben sok körülmény változott, mely cégünket is rugalmas változtatásokra késztetett. Emlékezzünk vissza, honnan indultunk? Ahhoz képest sokkal több hulladék keletkezik, sokkal több az elkülönített hulladék mennyisége és aránya is.

Megváltozott a gyűjtési mód is, hiszen ma már szinte minden hulladékot „házhoz menő” jelleggel gyűjtünk. A szigetek aránya nagyon lecsökkent, a zsákos szelektív (ami városunkban a második ún. „kék kuka”) aránya nagyon megnőtt. A zsákos-kék kukás rendszerben vegyesen gyűjtjük a csomagolási szelektív hulladékot, ami ma már összességében a sokkal nagyobb arányt teszi ki. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy a fehérvári lakótelepeken ismert kék-sárga edényekben sajnos nem csak az gyűlik, amit szeretnénk. Sok helyen tapasztaljuk, hogy elég vegyes az a papír vagy műanyag hulladék.

Fentiek okán döntöttünk úgy, hogy a városban a szelektív papír és műanyag edényekben gyűjtött hulladékot egybe szedjük, tehát egy kukás járat szállítja el. Ezzel szállítási hatékonyságunk nő, és azáltal, hogy egy helyszínen egyszerre minden edény kiürítésre kerül és a takarítás is megtörténik, a rendezettség is nagyon jelentősen javul. A jelenlegi válogató rendszerünk vegyes szelektív hulladék válogatásra készült és ilyen lesz a 2021-ben üzembe helyezésre kerülő korszerű válogatónk is. Tehát az egybe gyűjtés nem okoz válogatási problémát, viszont gyűjtésben hatékonyabbak tudunk lenni, ami fontos. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy soha nem gyűjtjük egybe a vegyes hulladékkal semelyik hulladék frakciónkat. A fentiekben leírtak csak az elkülönítetten gyűjtött papír és műanyag együttes szállítását jelentik, ami semmilyen problémát nem okoz. A hasznosítható hulladékok eddig is és ezután is újrahasznosításra kerülnek.

Annak érdekében, hogy a gyűjtő edényeken elhelyezett tájékoztató a fentieknek megfeleljen, a kísérleti időszakot követően új matricákat helyezünk el az edényeken, melyek tájékoztatnak arról, hogy színtől függetlenül az elkülönítetten gyűjtött hulladékok vegyesen a kék és sárga edényekben egyaránt elhelyezhetők."

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
 • Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
  Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
 • Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
  Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
 • Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
  Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
 • Forgalomkorlátozás a Madách utcában
  Forgalomkorlátozás a Madách utcában
 • Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
  Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
 • Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
  Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
 • Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
  Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
 • Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
  Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
 • Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
  Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
 • Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
  Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
 • MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
  MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
 • Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg
  Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg