Így dobjuk fel a forró csokit! - öt különleges receptÍgy dobjuk fel a forró csokit! - öt különleges recept
A szokásostól eltérően ezúttal nem a cikk végére csempészünk hasznos tippeket, hanem rögtön a lényegre térünk. A jó forró csoki elkészítésének alapja ugyanis a megfelelően, tehát gőz fölött felolvasztott (és persze nem árt, ha minőségi), csokoládé. A krémességének egyik titka pedig a tejszín. Miben különbözik hát forró csoki a kakaótól? Szinte mindenben! A kakaóitalokhoz tejet, cukrot és kakaóport használunk, a forró csoki viszont ízlést szerinti mennyiségű olvasztott csokoládéból, tejből, tejszínből, és a fantáziánkra bízott egyéb ízesítőkből áll.
Elkészítés:
Nem is írjuk le egyenként minden típusnál az elkészítést, hiszen az minden esetben tulajdonképpen egyforma, csak a hozzávalókban vannak némi különbségek. Összesen három lábasra lesz szükségünk: az egyikben tejet és tejszínt melegítünk együtt, lassan forrósítva, hogy ne forrjon fel teljesen. A másik kettőt egymásra kell helyezni, és az alsóban vizet melegítve, a felsőben gőz fölött lassan felolvasztani a csokoládét. (Közben a víz ne legyen forrásban, mert akkor megég a csoki!). A felmelegített tejes tejszínt apránként keverjük hozzá az olvadt csokihoz, aztán lehet extrázni, ízesíteni, sziruppal, likőrrel, fűszerekkel. A hozzávalókban leírtakhoz képest persze növelhetjük a tejszín vagy akár a csokoládé mennyiségét, ha bevállaljuk a nagyon sűrű, tömény végeredményt. De a tejet azért ne hagyjuk ki.
Durván csokis forró csoki
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín (főző- vagy habtejszín is jó), egy kávéskanál nutella, 1 kávéskanál keserű kakaópor, 4 dkg legalább 70%-os étcsokoládé
Fehér forró csoki
Hozzávalók: 5 dkg fehér csokoládé, 2 dl tej, 1 dl tejszín, kevés vaníliás cukor
Gyerekek kedvence: Kókuszos forró csoki
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 4 cl kókuszszirup, 3 dkg tejcsokoládé, 1 kiskanál méz
Az utolsó kettő pedig inkább tizennyolc éven felülieknek ajánlott:
Likőrös forró csoki
Hozzávalók: 5 dkg tejcsokoládé, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 4 cl a kedvenc téli likőrünkből, ami passzol a csoki ízéhez. Ez lehet amaretto, kávélikőr, krémlikőr vagy barna rum is.
Chilis forró csoki
Hozzávalók: 5 dkg étcsokoládé, 2 dl tej, 1 dl tejszín, egy csipet só, őrölt chilipor ízlést szerint