20 perces "őszi" csirke recept rókagombával20 perces "őszi" csirke recept rókagombával
A dolgos hétköznapok után hétvégén senki nem szeret - én sem - órákat a konyhában tölteni, ezért gyakran kerül „valamilyen” csirke a családi asztalra. Most egy könnyen elkészíthető rókagombás, fügés-szőlős változatot hoztunk, amit legegyszerűbb pennével, rizzsel vagy bulgurral tálalni.
Hozzávalók négy személyre:
- 1 kg csirkemell
- 200 g rókagomba
- egy fej vöröshagyma
- 3 szem füge
- egy fürt szőlő
- 2 deci főzőtejszín
- egy csipet őrölt szerecsendió
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- díszítésnek néhány zsálya- vagy bazsalikomlevél
Előveszünk egy wokot vagy egy vastag aljú lábast, amiben egy kiló csirke kényelemesen elfér. A csirkemellet megmossuk, kockákra vágjuk. Közben összevágjuk a hagymát, és megfuttatjuk egy kicsit az olívaolajon. Ha megpirult, rádobjuk a csirkét és fehérre sütjük.
Közben nedves papírtörlővel alaposan áttöröljük a gombát.
Fontos, hogy ne mossuk meg, mert a gomba felszívja a vizet, és akkor olyan lesz, mint a szivacs.
Ezután a rókagombákat is beledobjuk a serpenyőbe. Amíg pirul, leszemezzük a szőlőt, negyedekbe vágjuk a fügét, majd ezeket is hozzáadjuk a csirkéhez. Közben hozzácsorgatjuk a tejszínt is, és az egészet addig főzzük, amíg a csirke majdnem teljesen megpuhul. Ekkor megszórjuk egy kis szerecsendióval, sóval és borssal fűszerezzük. Végül a látvány kedvéért valamilyen zöldfűszerrel, például zsályával vagy bazsalikommal díszítjük. Pennével, rizzsel vagy bulgurral tálaljuk.
A rókagomba feltűnő sárga színű, Magyarországon is őshonos gomba. A színe miatt Somogyban sárgagombának, Zemplénben csirkegombának nevezik. Nyáron és kora ősszel van a szezonja. Jellegzetes sárga tölcséréről könnyen fel lehet ismerni. Az íze nyersen csípős, borsos, amit hőkezelés során elveszít. A rókagombából kiváló leves készíthető, de remekül illik különféle húsos ragukhoz is.