4 évnél régebbi cikk

5,5 milliárd forintból újul meg a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendházépülete
5,5 milliárd forintból újul meg a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendházépülete

A felújítás két évig tart majd a tervek szerint.

Már megkezdték a Szent István Király Múzeum Rendházépületének kiürítését, a leletanyag és dokumentáció elköltöztetést, hamarosan pedig indulhat a rekonstrukció, amely az Árpád-ház program keretében közel 5,5 milliárd forintból valósul meg.

Az 1756-ban épült rendház a barokk kor kiváló építészeti műve, amely kiemelt régészeti területen helyezkedik el: egyedi műemléki védettség alatt áll, a tervezés előtt lézerszkennerrel digitalizálták. Eredetileg nem múzeumnak épült, több használati stáció után 1980-ban kapta meg a múzeum az épületet, akkor történt utoljára némi korszerűsítés.

Erdei László építész, a tervezőcsapat vezetője kiemelte, a tervezési feladat kettős volt: ezer négyzetméter kiállítási teret kellett létrehozni annak a klimatikus állapotnak a biztosításával, amiben elhelyezhetőek a műtárgyak, mindezt modern, 21. századi környezetben.

A kormányzati támogatással létrejövő modern múzeumi tér elsőként a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című nagykiállításnak ad majd otthont 2022-ben.

A Fehérvár Televízió stábja is körbenézett a kiürítés alatt álló épületben: 

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek