4 évnél régebbi cikk

Elmarad az idei Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
·Hírekkolbász·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Elmarad az idei Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
·Hírekkolbász·Utolsó frissítés: undefined

Február 1-re tervezték, de végül elmaradt, és idén már nem is pótolják a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált. A tél végének egyik legnépszerűbb székesfehérvári gasztrofesztiváljához évről évre baráti feltételekkel bérelt rendezvénysátor tönkrement, a szervező egyesületek pedig nem tudták kigazdálkodni a piaci áron kínált sátrakat. Reményeik szerint egy év kihagyással, jövőre jöhet majd a hetedik.

A Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál legalább annyira hozzátartozik a hagyományos városi rendezvényekhez, mint az Advent, a Lecsófőző Vigasság vagy éppen a Királyi Napok. Februárban eddig hatszor volt csapatos kolbásztöltés a Jancsárkert Termelői Piac parkolójában, idén azonban hiába kereste bárki az eseménynaptárakban, sehol nem találta a rendszeresen több ezer látogatót vonzó, a környéket fél napig sült kolbász illatával megtöltő gasztronómiai fesztivál szombatját. 

– Eddig nagyon jutányos, mondhatni baráti áron tudtunk rendezvénysátorhoz jutni egy szomszéd településről – mondta Palkovics Lajos, a fesztivált szervező Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke -, de sajnos rajtunk kívül álló okok miatt tönkrement az eddig használt sátor. Mivel a másik rendezővel, a Jancsárkerttel együtt civil egyesületek vagyunk, nem tudjuk a piaci alapon árazott sátrakat megengedni magunknak, amiknek az ára akár hét-, nyolc- vagy tízszerese is lehet az eddigi bérleménynek. 

A két egyesület szokás szerint még az ősz közepén kezdte el szervezni az egyébként február 1-re tervezett Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált, de január első napjaira eldőlt, hogy a 2020-as rendezvény elmarad. Korábban felmerült, hogy február végére csúsztatják az időpontot, és addig próbálnak megfelelő sátrat találni, de végül úgy döntöttek,  hogy olyan és annyi kompromisszumot kellett volna hozni, amik könnyen a fesztivál megszokott minőségének rovására mehettek volna.

– Felmerült, hogy legyen újra a fesztivál a piacon belül – tette hozzá Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke -, de arra jutottunk, hogy a várható tömeg és az épület kialakítása miatt kockázatos lenne az első után újra az épületben tartani a rendezvényt.

A kolbásztöltő fesztiválon ugyanis legutóbb már több mint kétezer látogató vett részt a 20-25 csapat tagjai és hozzátartozóik mellett. Ráadásul az alacsony beltér miatt a színpad sem fért volna el az épületben, ahol a díjátadás mellett különböző zenei műsorszámok is zajlottak minden évben. A rendszeresen járó csapatok is csalódással vették tudomásul a hírt. Akad köztük olyan, aki már többször is szervezett be külföldi csapatokat, akik szintén sajnálták, hogy az idén nem lesz Fehérváron kolbásztöltés.

Miután kiderült, hogy a megszokott rendezvénysátrat idén nélkülözni kell, próbáltak szponzorokat is keresni, hogy előteremtsék a magasabb bérleti költséget, de az idő rövidsége, és az ilyen jellegű tapasztalat hiánya miatt végül ebből sem lett semmi. Pedig úgy vélik, hogy az általuk kínált felületek értékesek: a több ezer helyszíni látogató mellett szinte minden helyi médium nagy terjedelemben számol be a fesztiválról. 

Ugyan most egy kicsit csalódottak, de már a jövő évi kolbásztöltő fesztiválra készülnek, ami reményeik szerint az eddig megszokott helyen lesz.

– A Jancsárkert új parkolóját már úgy terveztük, hogy legyen középen egy nagyjából 20x30 méteres szabad hely - árulta el Schultz György. - Vagyis figyelembe vettük a hely átalakításánál a rendezvénysátornak szükséges helyet is.

A rendezők hozzáteszik, hogy a költözéstől sem zárkóznának el, ha a városban létrejönne egy olyan állandó rendezvényhelyszín, ahol több más hasonló fesztivállal együtt a kolbásztöltők is elférnének. Ennél valamivel jövedelmezőbbnek tartanák azonban, ha valaki látna fantáziát egy rendezvénysátor beszerzésében és rendszeres bérbeadásában. Ugyan a bekerülési ára borsos (kb. 13-15 millió forint) egy ilyen sátornak, de akár néhány év alatt visszahozhatja az árát, ha nemcsak a városi, hanem országszerte több rendezvényre is bérbe adja a tulajdonos a mobilépítményt.

Egyelőre tehát úgy fest, hogy idén már biztosan kolbásztöltő fesztivál nélkül marad a város, a jövő évi pedig az eddig kedvezményesen bérelt sátor javításától függ. 

– Mi végül tartottunk egy mini kolbásztöltő fesztivált az egyesület helyiségében – mondta Palkovics Lajos. – Nagyon meghitt rendezvény volt: 80 kiló húst rendeltünk és ebből készültek el a kolbászaink.

Nemcsak a szervezőknek hiányzik azonban a közösségi kolbászozás, hanem a közönségnek is. A szervezők elmondása szerint a rendszeres résztvevők közül sokan küldtek fotót azokról az otthon elkészült kolbászokról, amiket a versenyre szántak volna. 

Az eddigi utolsó, 2019-es kolbászfesztiválon ott járt a Fehérvár Televízió is:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek