Clear sky18 °C
2020. április 8. szerda Dénes
Menü

15 ezer ingyenjegyet ajánlott fel magyar középiskolásoknak a dinnyési Várpark szülőatyja

15 ezer ingyenjegyet ajánlott fel magyar középiskolásoknak a dinnyési Várpark szülőatyja
A dinnyési Várpark két ízben is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe (Fotó: varpark.hu)

Az egész világon kuriózumnak számító, kétszeres Guinness-rekordos kiállítás megalkotójának, Alekszi Zoltánnak a különleges akcióval az a célja, hogy minél több fiatallal megismertesse a hazai történelem legmeghatározóbb eseményeit, épületeit és személyeit. A dinnyési Várpark az év végéig várja ingyenesen a Kárpát-medence területén élő magyar középiskolásokat.

A méltán híres dinnyési Várpark 2014-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés, ezzel együtt pedig az oktatás, különlegességét az adja, hogy a parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak kisebb változatai láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el.

A kicsinyített várak, akárcsak a valódi méretű építmények, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek. Sőt, a várak parkon belüli elhelyezése sem véletlenszerű: a makettek a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon belül az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően vannak felépítve megyényi pontossággal.

A dinnyési Várpark ötlete Alekszi Zoltán fejéből pattant ki, aki nemcsak kitalálta, de fel is húzta a makettrengeteget, amellyel az építő 2018-ban és 2019-ben is bekerült a Guinness világrekorderek közé: mindkét alkalommal a világ legnagyobb vármaketteket bemutató kiállításként jegyezték fel a rekordok könyvébe.

Hogy ez a csodálatos élmény minél több emberhez eljusson, Alekszi Zoltán a park megálmodója a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából az év végéig várja a 9-12 osztályos, Kárpát-medencei magyar középiskolásokat (ebbe beletartoznak a magyarországi, a romániai, szlovákiai, ukrajnai, ausztriai, szlovéniai, szerbiai és horvátországi tanulók is), akik ingyen nézhetik meg a különleges építményeket. A szülőatya az akció során összesen 15 ezer ingyenes belépőt ajánlott fel a fiataloknak, akik naponta két csoportban tudják megtekinteni az egyedülálló szerkezeteket.

"Szeretném, ha minden magyar anyanyelvű fiatal ismerné történelmünk meghatározó, de mára jórészt elfeledett várait, elődeink életmódját és büszke lenne nemzeti értékeinkre. Ennek jegyében március 1. és december 31. között várjuk szeretettel a csoportokat" - olvasható Alekszi Zoltán közleményében, amit a dinnyési várpark hivatalos honlapjára tett ki.

A dinnyési Várpark ingyenes jegyeiért a következő elérhetőségeken lehet jelentkezni: a +36-20-992-4399 és a +36-20-9287-156 telefonszámokon, illetve az info@varpark.hu e-mail címre pötyögve.

(Forrás: varpark.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • 65 millió forint IFA-tól eshet el az önkormányzat
  65 millió forint IFA-tól eshet el az önkormányzat
 • Ütemezetten halad az Arany János Iskola felújítása
  Ütemezetten halad az Arany János Iskola felújítása
 • Lezárják a parkolókat Velencén
  Lezárják a parkolókat Velencén
 • Volánbusz - 70 ezer jegyet és bérletet vettek elektornikusan
  Volánbusz - 70 ezer jegyet és bérletet vettek elektornikusan

A hét sztorija

 • Szigorúbb korlátozások Párizsban
  Szigorúbb korlátozások Párizsban
 • Kásler - Van elég ember a járvány kezelésére
  Kásler - Van elég ember a járvány kezelésére
 • Új pályázat távfűtéses lakásoknak
  Új pályázat távfűtéses lakásoknak
 • Kevesen vonatoznak
  Kevesen vonatoznak
 • Csökkenti flottáját a Lufthansa
  Csökkenti flottáját a Lufthansa
 • Online elérhetők a védőnők
  Online elérhetők a védőnők
 • Csökkentik a szociális hozzájárulási adót
  Csökkentik a szociális hozzájárulási adót
 • Gyorsabban halad a munka az utakon
  Gyorsabban halad a munka az utakon

Eseménynaptár