4 évnél régebbi cikk

A Sóstó nem kutyafuttató és nem biciklipálya! Avagy a ritka récefaj esete boldog buksival
Fehérvár Médiacentrum fotója
Csete Gábor
A Sóstó nem kutyafuttató és nem biciklipálya! Avagy a ritka récefaj esete boldog buksival

A különleges zöld oázist, a Sóstói Természetvédelmi Terület sokszínűségét Székesfehérvár közepén csak úgy tudjuk megőrizni, ha vigyázunk rá. De ez még nem mindenkinek egyértelmű, sajnos.

A jó idő közeledtével egyre többen és egyre többet vágyunk a szabadba, visszük a kutyánkat vagy biciklire pattanunk. Itt, Székesfehérváron ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a város közepén olyan különleges természeti értékekben gazdag területtel bírunk, mint a Sóstói Természetvédelmi Terület. 

De sokszor - többnyire minden rosszakarat nélkül - nem is tudjuk, hogy milyen károkat okozunk azzal, hogy buksit hagyjuk egy kört futni a susnyásban, vagy feszültséglevezetésként végigrongyolunk a tanösvényen biciklivel. 

"Sóstón a legnagyobb gondot azok az állattartók okozzák, akik póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat. Még a legjólneveltebb kutya is izgalomba jön attól a rengeteg szagingertől, ami itt éri. Szagot fog és vad után fut, belegázol a vízbe, és sajnos ennek gyakran kisebb állatok, itt költő madarak, tojásaik látják kárát. Nem egyszer kerestem már gazdával elveszett kutyát, de tavaly nyáron szerencsére sikerült megakadályozni, hogy egy szabadon futkosó kutya berohanjon a sásba, ahol egy ritka récefaj költött éppen" - meséli a szomorú valóságot Csete Gábor, a Városgondnokság Természetvédelmi szakmai vezetője.

Egy szabadon futkosó kutya nemcsak a vadállományban tud kárt okozni, de történt olyan, hogy egy nagytestű kutya óvodáscsoporttal futott össze. Itt szerencsére a gazda hívására visszatért az eb, ám nem kis ijedtséget okozott a kicsik között.

A Nébih Kutyakötelesség című útmutatója az egyik legjobb kiadvány, ami jól összefoglalja a felelős kutyatartás jogszabályi előírásait.

"A Sóstó különleges és fajgazdag élővilágát csak úgy tudjuk megtartani, ha mind tiszteletben tartjuk a szabályokat: a tanösvényről éppen azért tilos letérni, hogy ne zavarjuk meg például az éppen költő madarakat. Ha stresszt okozunk, nem vigyázunk rájuk, akkor egyszer csak elkezd csökkenni a fajok száma. A vadon élő állatok védelmében tilos a kutyát is póráz nélkül sétáltatni. A kerékpározás nem tilos, ám mindig kérjük, hogy lehetőleg gyalogosan járják végig a tanösvényt, hiszen egy gyors tempóban végighaladó bicikli rengeteg, akár védett bogárban is kárt tud tenni, de az ösvény talajának sem tesz jót. Ahogy a lovak is nagy kárt tudnak okozni, éppen ezért szigorúan tilos bejönni nagytestű állattal Sóstóra" - emeli ki Csete Gábor.

A természetvédelmi terület egész évben látogatható; több tízezer ember él is a lehetőséggel, és többségük tiszteletben tartja a szabályokat, az élővilágot. Ám még mindig vannak olyanok, akik nem értik, hogy a mi felelősségünk ennek a csodás és különleges terület épségének és élővilágának megőrzése.

A Sóstói Természetvédelmi Területtel kapcsolatos minden észrevételt, kérdést a sosto@szekesfehervar.hu e-mail címre lehet küldeni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek