4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: világjárvánnyá nyilvánítva, veszélyhelyzet Magyarországon - 8. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Koronavírus: világjárvánnyá nyilvánítva, veszélyhelyzet Magyarországon - 8. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A WHO világjárvány szintjére léptette a Covid-19 vírusfertőzést. Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Az óvodákról és a bölcsődékről a helyhatóságok döntenek. Szerdai történések egy helyen.

Szerdán délután jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben, hogy Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés.

Magyarország kormánya ugyancsak szerdán az ország teljes területére rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány miatt - több korlátozás is életbe lépett szerdán

A tisztifőorvos március 8-tól Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében látogatási tilalmat rendelt el az új koronavírus miatt.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt. A kiszűrés a külföldi terület elhagyásának időpontjától kezdődik.

A Volánbusz soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be utasai és munkavállalói védelmében: fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat, tisztálkodó helyiségeket.

A MÁV is több egészségügyi védekezési intézkedést hozott: összesen 10 ezer szájmaszkot, 10 ezer flakon kézfertőtlenítő gélt, 200-200 félliteres kézfertőtlenítőt és vírusölő folyékony szappant, valamint kézfertőtlenítő kendőt osztottak ki a vasúti dolgozók között. Száz érintés nélküli lázmérőt is elhelyeztek a megyeszékhelyek és a főváros nagyobb állomásain, valamint átadták a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak is. A személypénztárakban dolgozókat is fertőtlenítő géllel látták el. Eddig mintegy 200 nemzetközi forgalomban közlekedő, MÁV-START tulajdonú kocsiban helyeztek ki plakátokat, amelyeken ismertetik a kézfertőtlenítés menetét és az alapos, hatékony kézmosás módját, a budapesti főpályaudvarokon pedig érintésmentes adagolású kézfertőtlenítőket lehet használni.

Mivel a schengeni határellenőrzés március 12-től visszaáll, így a határvizsgálati intézkedések miatt az Ausztria, Szlovénia és Horvátország felől érkező vonatok esetében megnőhet a menetidő.

Látogatási tilalom az egyetemeken

A rendelkezés értelmében a felsőoktatási intézményekben látogatási tilalom lépett érvénybe. A Kodolányi János Egyetem a közösségi oldalán tette közzé: a kormányrendelet visszavonásig bezár, a nyelvvizsgákat, tanfolyamokat zavartalanul megtartják, ám az oktatás online formában történik. A   Corvinus Alba Regia Karán és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán is csak távoktatásban folytatható az oktatás..

A bölcsődéket, óvodákat, általános- és középiskolákat nem zárták be, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben arra kérte az intézmények vezetőit, hogy minden iskolai programot, március 15-i és más ünnepséget, tábort, erdei iskolát, külföldi utazást, osztálykirándulást - beleértve ebbe a Határtalanul! programot, az Erasmus és Erasmus+ programot, külföldi nyelvtanfolyamot és a testvériskolai látogatásokat is - mondjanak le.

A Nemzeti Népegyészségügyi Központ gyakorlati tanácsokkal is ellátta az óvodákat, bölcsődéket, szociális intézményeket.

Rendezvénykorlátozás

Mivel bizonytalan ideig nem lehet száz főnél nagyobb beltéri és ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvényeket tartani, így a kormányrendelet értelmében március 11-én éjféltől bezárnak a színházak és a száz főnél nagyobb mozik, kultúrtermek és sportközpontok is, a bevásárlóközpontokra azonban nem vonatkozik a százfős tilalom.

Székesfehérváron így:

  • A Csitáry G. Emil Uszoda és a Köfém Uszoda határozatlan ideig bezár.
  • A Petőfi Kultúrtanszéken és a Fezen Klubban nem tartják meg a hétvégi koncerteket és a többi rendezvényüket. A jegyeket visszaváltják.
  • Az IKON klubban megtartják az előre leszervezett partikat, de a létszámot száz főben korlátozzák.
  • Vörösmarty Színház nagyszínpados előadásai és az Atlantisz Program keretében jövő hétre meghirdetett diákelőadások határozatlan ideig elmaradnak.
  • Az Alba Fehérvár kosárlabdacsapat szerdai közleménye szerint a veszélyhelyzet visszavonásáig zárt kapusak lesznek a mérkőzéseik. Az elővételben megvásárolt jegyeket visszaváltják.
  • A MOL Fehérvár FC közleménye szerint a március 14-i, DVTK elleni mérkőzés zárt kapus lesz, a jegyeket visszaváltják.
  • A Nyitott tornatermek programsorozatot átmenetileg szünetel.
  • A városi diákolimpia hátralévő versenyeit elhalasztották.
  • A Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ bizonytalan ideig zárva tartja kapuit.
  • A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyein meghirdetett programok, rendezvények 2020. március 11-től április 5-ig a kialakult helyzetre való tekintettel elmaradnak.
  • Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar március 19. csütörtök 18 órára, a Hotel Magyar Király kupolatermébe meghirdetett Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat nyitókoncertje A Zongorista II., elmarad. Az előadást a tervek szerint pótolják majd.

További márciusi, székesfehérvári programok, amelyek megtartása a kormányhatározat értelmében kérdéses lehet:

Március 13., péntek

18:00: Tvrtko - Túl minden határon (MOL Aréna Sóstó)
19:00: Fridayt he 13th Metal Fest (Nyolcas Műhely)
21:00: Tesco Disco (Paraba)
21:30: Strikers (Ikon Club)

Március 14., szombat

17:00: Táncház (Táncház)
19:00: Phoenix RT – Anima (Ikon Club)
19:00: Prosectura, Macskanadrág, TSL (Nyolacas Műhely)
22:00: Magyar buli (Ikon Club)

Március 20., péntek

19:00: Red Swamp, Dungaree (Nyolcas Műhely)
21:00: Kofola buli (Paraba)

Március 21., szombat

16:00: Salih Dilán divatbemutatója és Opitz Barbara koncertje (Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ)
18:00: Fatal Error, Kies (Nyolcas Műhely)
19:00: Neoton Família (ARÉV Sportcsarnok)

Március 26., csütörtök

18:00: Zacher Gábor – Mindennapi függőségeink

Március 27., péntek

19:00: Grunge Tribute Night (Nyolcas Műhely)

Március 28., szombat

18:00: Jótékonysági musicalgála (Köfém Oktatási és Közművelődési Központ)
19:00: Salvus, Stonedirt (Nyolcas Műhely)

Március 31., kedd

10:00: Éneklő Ifjúság Hangverseny (Táncház)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek