Partly cloudy24 °C
2020. július 15. szerda Henrik
Menü

Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországra, az egyetemek bezárnak

Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországra, az egyetemek bezárnak
Veszélyhelyzetet hirdettek Magyarország területére (Fotó: fmc.hu)

A szerdai tájékoztatón veszélyhelyzetet hirdettek az ország egész területére.

Az operatív törzs és a kormány szerdai, közös tájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a rendszerváltás óta példátlan intézkedés történt, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kormány mai napon az Operatív Törzs és Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára veszélyhelyzetet hirdet az ország teljes területére. Ez a rendkívüli jogrend a legszélesebb jogköröket biztosítja.

A legfontosabb intézkedések:

  • Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. A magyar állampolgárokat hazajöhetnek, ám esetükben hatósági karantént rendel el a kormány. Vonatokat, buszokat, repülőket leállítják ezeket az országokból – ez ma éjféltől lép életbe.
  • A valótlan nyilatkozatok, illetve a karantén-szabály be nem tartása szankciót von maga után.
  • Az egyetemeken intézmény látogatási tilalmat rendeltek el, csak távoktatás folyik majd, az egyetemi épületek bezárnak.
  • 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket nem lehet megtartani.
  • Az iskolák bezárását még nem tartják indokoltnak, mivel a gyerekek a legkevésbé veszélyeztetettek jelen állás szerint.
  • Felfüggesztik a Határtalanul! programot, a diákok külföldi nyelvtanulási lehetőségeire vonatkozó programot is egy évvel elhalasztják.
  • A lejáró okiratokat nem kell megújítani a vészhelyzet fennállásig.

Ezek a döntések visszavonásig érvényesek. A járvánnyal kapcsolatosan hónapokkal kell számolni, jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek, de első az emberélet – emelte ki Gulyás Gergely.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár