Partly cloudy0 °C
2021. január 16. szombat Gusztáv
Menü
Házhozszállítás

Már két műszakban termel a Denso

A két műszakos folytatás következtében ezen a héten a múlt heti munkavállalói létszám duplája, mintegy 1500 ember dolgozik a Densóban, a többiek munkanapját a 12 havi munkaidőkereten belül áthelyezte a munkáltató. A munkavállalókat forgatják, így akik az előző héten dolgoztak, most pihenőnapon vannak.

A Denso Gyártó Magyarország Kft. március 18-án jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt tíz munkanapra leáll a székesfehérvári gyár, és a nyárra tervezett leállást hozza előre, ez alatt a munkavállalók bért kapnak, szabadságon lesznek.

A március 21-től április 5-éig tartó leállást követően április 6-tól limitált termelést indítottak el 15-20 százalékos kapacitáson, ami azt jelentette, hogy 4600 munkavállalójuknak is csak 15-20 százaléka kezdett újra dolgozni.

Április 14-től viszont már két műszakban termel a cég, Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. kereskedelmi és pénzügyi igazgatója elmondta: "Közel 400 fővel le tudtuk tesztelni, hogy a bevezetett vírusellenes óvintézkedéseink és higiéniai intézkedéseink beváltották-e a várt eredményeket. Mivel a kollégákkal együtt azt tapasztaltuk, hogy működnek, ezért a héten elrendeltük a második műszaknak a beindulását, úgyhogy körülbelül 1500 fővel megkezdtük a két műszakos termelést."

Majd hozzátette: természetesen az elsődlegesség a személyes higiéniára történő folyamatos felhívások és az ehhez szükséges tisztítószerek, vírusölő, antibakteriális szerek rendelkezésre bocsátása voltak. Ami nagyon fontos, az a szájmaszknak a használata, illetve a social distance, tehát a távolságtartás minden egyes irodában, folyamatban és gyártócellában.

Szincsák Attila szerint a döntésnek két fő indoka volt: "Van még egy-két olyan vevőnk a világban, akik igényt tartanak az alkatrészeinkre – ez volt az elsődleges célja, hogy újraindultunk, illetve az, hogy a gazdaságot újra életre kell hívni. Amíg leálltunk, felkészültünk a vírusra, a következő időszak pedig arról fog szólni, hogy a vírussal hogyan tudunk majd együtt dolgozni, illetve az egyre növekvő igényeket hogyan tudjuk majd kiszolgálni."

A Densónak főleg Kína irányából vannak megrendelései, de az Egyesült Államokból is érkeztek kérések, nem beszélve Európáról, ahol húsvét után remélhetőleg lassan, de biztosan elindulnak az autógyárak.

A Denso Gyártó Magyarország Kft kereskedelmi és pénzügyi igazgatója szerint nehéz megmondani, hogy mikor kezd normalizálódni a helyzet: "Sok mindentől függ, azt látjuk, hogy azért egyre többen azon vannak, hogy Nyugat-Európában is elinduljanak. Mi ebben bízunk, hogy azért előbb vagy utóbb elkezdik a rendeléseket, és akkor mi is fel tudunk állni normális, három műszakos munkarendben."

(Szerkesztő: Pál Loránd)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár