Partly cloudy16 °C
2020. október 21. szerda Orsolya
Menü

Cáfolja a Hankook az elbocsátásokat

Cáfolja a Hankook az elbocsátásokat
Cáfolja a Hankook Magyarország Kft. az elbocsátásokat (Fotó: Wikipedia)

A napokban megjelent hír szerint a Hankook Tire rácalmási üzemből már 100 főt elbocsátottak, és további létszámleépítést terveznek. A vállalat cáfolja az értesüléseket.

A napi.hu oldalon a napokban megjelent információ szerint nem tervezi igénybe venni a kormány új bértámogatási rendszerét két autóipari multinacionális vállalat, elkezdik a létszámléepítéseket - ezt Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke nyilatkozta az oldalnak.

A cikk szerint a két szóban forgó vállalt egyike a Hankook Tire Magyarország Kft., a másik pedig a Continentál. 

A Hankook rácalmási abroncsgyártó üzemében még március 24-én állították le a termelést, majd április 14-én részlegesen újraindították a gyártósorokat. Azóta viszont csak nagyon visszafogottan működik az üzem és a megrendelések is alacsony volumenűek - nyilatkozta az oldalnak Székely Tamás, hozzátéve a társaság már a múlt hónapba megkezdte az elbocsátásokat: akkor mintegy 50 dolgozót küldtek el, többnyire olyanokat, akiknek lejárt a próbaideje, illetve a határozott idejű szerződéssel rendelkezőknek nem hosszabbították meg a kontraktusát.

A cégnél aztán áprilisban ismét 50 főt bocsátottak el - szintén olyanokat, akik próbaidősök voltak, vagy határozott idejű szerződéssel rendelkeztek. A szakszervezeti vezető szerint a társaság az elkövetkező hónapokban is folytatni fogja ezt a gyakorlatot - ugyanis ezáltal a csoportos létszámcsökkentéssel járó kötelezettségeket meg tudja kerülni - áll az oldal írásában.

(Az 50 fő feletti csoportos létszámleépítéseket kötelező bejelenteni a munkaügyi hivatalnál. Ilyen esetekben nemcsak az adminisztráció, hanem például az álláskeresési, továbbképzési programok támogatása is pluszkiadást jelent a cégeknek).

Székely szerint, a szakaszos létszámleépítéssel akár több száz főtőt is megválhat a társaság.

A megjelent információ kapcsán megkerestük a Hankook Tire Magyarország Kft., és a következő választ kaptuk:

"A Hankook a koronavírus miatt kialakult helyzetben is arra törekszik, hogy hosszútávú munkahelyet tudjon biztosítani munkavállalóinak.

A vállalat vezetősége nem hajtott végre és - a jelenlegi körülmények között - nem is tervez sem létszámleépítést, sem termelésátalakítást a koronavírus miatt, sem pedig bármely más egyéb okból kifolyólag.

A vállalat az ideiglenes leállás alatt is biztosított jövedelmet munkavállalói számára, a dolgozók fizetett szabadságon voltak. A termelés április 14-én a megrendeléseknek megfelelően rendes kapacitással újraindult, és minden alkalmazott a rendes ütemterv szerint dolgozik. 

A Hankook Tire jelenleg vizsgálja a kormány által kínált bértámogatási csomag hatékony felhasználási lehetőségeit, amennyiben a jelenlegi helyzet meghosszabbodik."

A Hankook válaszlevelében arra is kitért a rendkívüli helyzetre tekintettel távmunkára is lehetőséget ad azoknak a munkavállalóinak, akiknek a munkaköre ezt lehetővé teszi, illetve az üzemben dolgozók számára biztosítja a biztonságos munkavégzés feltételeit.

"A vállalat lehetőséget biztosít az otthoni munkára mindazoknak, akiknek a munkaköre ezt lehetővé teszi (irodai dolgozók). Azon dolgozóknak, akiknek a gyermekek felügyelete miatt otthon kell maradniuk, de a távmunka nem lehetséges (általában a termelésben dolgozók), a Hankook erre az időszakra az alapbérük 50%-át fizeti támogatásként – eddig 52 dolgozó élt ezzel a lehetőséggel.

A Hankook a járvány kezdetétől fogva, és a jövőben is mindent megtesz dolgozói védelmében, fokozott egészségvédelmi előírásokat léptetett életbe.

Minden dolgozó kap védőmaszkot, illetve a megfelelő távolságtartás biztosítása érdekében a vállalat további buszokat állított be a dolgozók szállításába és az étkezési rendet is átszervezte. Rendszeres a fertőtlenítés az egész telephelyen, az egyéni fertőtlenítéshez is biztosítottak a feltételek és a szükséges eszközök, a dolgozókat folyamatosan tájékoztatják."

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Ebösszeírás kezdődött Székesfehérváron
  Ebösszeírás kezdődött Székesfehérváron
 • Megérkezett az első 5G-képes iPhone
  Megérkezett az első 5G-képes iPhone
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. október 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. október 21.
 • Temetői sétára várják az érdeklődőket a Csutora temetőbe
  Temetői sétára várják az érdeklődőket a Csutora temetőbe
 • Átfogó programmal enyhíti a kormány a krízishelyzetet
  Átfogó programmal enyhíti a kormány a krízishelyzetet
 • Adventi pályázatokat hirdettek a fehérvári kézművesek
  Adventi pályázatokat hirdettek a fehérvári kézművesek
 • Forgalomkorlátozásra kell számítani a Gáz utcában
  Forgalomkorlátozásra kell számítani a Gáz utcában
 • Levonulóban van az árhullám a Sajónál
  Levonulóban van az árhullám a Sajónál

Eseménynaptár

 • Változik a vasúti közlekedés rendje a hosszú hétvégén
  Változik a vasúti közlekedés rendje a hosszú hétvégén
 • Járvány- csökkent a használt lakások ára
  Járvány- csökkent a használt lakások ára
 • Sanofi - a háziorvosoknál lesz elérhető az influenza elleni vakcina
  Sanofi - a háziorvosoknál lesz elérhető az influenza elleni vakcina
 • Koronavírus - kijárási korlátozás Írországban
  Koronavírus - kijárási korlátozás Írországban
 • A véradást ösztönző kampányt indít a Vöröskereszt
  A véradást ösztönző kampányt indít a Vöröskereszt
 • Indul a középiskolai felvételi
  Indul a középiskolai felvételi
 • Meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot
  Meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot
 • Tiszta szoba program – versenyben a Szeder Bölcsőde
  Tiszta szoba program – versenyben a Szeder Bölcsőde
 • Fontos a rendszeres karbantartás
  Fontos a rendszeres karbantartás