3 évnél régebbi cikk

Mi történik a Haleszban, miért vágják a fák ágait?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Mi történik a Haleszban, miért vágják a fák ágait?

Szerdán és csütörtökön dolgozik a Haleszban a Városgondokság parkfenntartási egységének faápolási csoportja.

A fák gallyazásának és főként a fakivágásoknak a szükségessége rendszerint nagy vitát kavar a Székesfehérváriak körében. Ezúttal a Halesz parkban szúrhatták ki a szemfülesek a Városgondnokság munkatársait, akik a fákat gallyazzák. De miért is?

Mert most kezdődött az új, egy kilométer hosszú, százméteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése, amelynek nyomvonalán végzik a gallyazást a fasorfenntartást ellátó szakemberek.

A  munka nem találomra történik, hiszen első körben a futópálya teljes nyomvonalán megvizsgálták, hogy vannak-e balesetveszélyes ágak, és azt is, hogy melyikben van madárodú vagy fészek.

Az egyik fában denevérodú és fészek is volt, amit természetesen nem is vágtak ki, mindössze a balesetveszélyes ágakat távolították el.

Összesen egyébként két elszáradt fára van hatósági fakivágási engedélye a Városgondnokságnak a mostani, Halsz parkban végzett munkák kapcsán.

„Ebben az időszakban az elsődleges cél a balesetveszély és a károkozás elhárítása. Minden komolyabb koronaalakítási munkát csak a növények nyugalmi időszakában végzünk. A kiszáradt fákra ugyanúgy hatósági engedélyt kell kérnie a Városgondnokságnak is, de egy fa kivágása minden esetben a legutolsó lehetőség, mindig kell egy utolsó esélyt adni ezeknek az élőlényeknek, ha van rá lehetőség, mert létünket biztosítják” – mondta el a szekesfehervar.hu-nak Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője.

A levágott, száraz gallyakat felaprítják, és a város közterületein, az ágyásokban használják fel mulcsozásra a Városgondnokság parkfenntartói.

Fehérvár mintegy nyolcvanezres faállományában többször, több helyen van szükség különböző beavatkozásokra, ezzel kapcsolatban szinte folyamatosan kap bejelentéseket a Városgondnokság. Ilyenkor először a kertészmérnökök a törzstől a lombkoronáig átvizsgálják a fát, és ebben a vizsgálatban a természetvédelmi szempontok is kiemelt szerepet töltenek be.

"Sokszor találkozunk lakossági véleményekkel a munkánk során, de minden esetben a szakmérnökök döntenek a beavatkozás mértékéről és indokoltságáról. A faápolási csoport szigorúan dokumentálva csak engedélyekkel dolgozik, és a munka során minden esetben készül fotódokumentáció is, jegyzik az állapotát, sérüléseit és betegségeit a fáknak, ahol a beavatkozás történik" – nyilatkozta ugyancsak a város honlapjának Dewalt Tibor, a Városgondnokság faápolási csoportjának vezetője.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek