Cloudy5 °C
2021. január 28. csütörtök Károly,
Menü
Házhozszállítás

Elhalasztják a fejlesztések egy részét Fehérváron

Elhalasztják a fejlesztések egy részét Fehérváron
Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Fehérvár Televízió híradójában (Fotó: Fehérvár Televízió)

Átütemezik a fejlesztések egy részét, a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati cégeknél dolgozók valamint a városi tisztségviselők nem kapnak béren kívüli juttatást – a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt az önkormányzat 7,5 milliárd forintos kieséssel számol, ezért módosítani kellett Fehérvár idei költségvetését.

Cser-Palkovics András polgármester június 3-án, szerda délután élőben jelentkezett be a Fehérvár Televízió Híradójába, ahol elmondta, hogy 7.5 milliárd forintnyi bevételkieséssel számolnak, amit a kiadási oldalon is át kell tervezni. A városnak ugyanakkor közel 3 milliárd forint tartaléka van, amelyből egy esetleges nagyobb bevételkiesést is ki lehet gazdálkodni.

A polgármester bízik benne, hogy a valós bevétel ennél jobban alakul, esetleg a város valamilyen állami támogatásban részesül.

Jó, hogy volt tartalék

A közgyűlés amikor februárban a költségvetést elfogadta, jóval több mint 2 milliárd forintos tartalékkal számolt.

„Akkor voltak olyan javaslatok, hogy ezt a tartalékot sokkal kisebb összegben állapítsuk meg. Jelentős részét költsük el. Utólag is kiderült, hogy helyes volt évek óta az a gyakorlat, hogy nem költöttünk el minden rendelkezésünkre álló forrást, mert soha nem lehet tudni, hogy egy város életében mikor történnek váratlan események. Most ezt a tartalékot tudjuk használni”- tette hozzá Cser-Palkovics András.

Fizetés lesz, béren kívüli juttatás nem

A kiadási oldal tekintetében az önként vállalt feladatokat kell átcsoportosítani. Még akkor is, ha vannak olyan költségek például nagyrendezvények, amelyek a mostani helyzetben nem jelentkeznek.

„Az intézményeinktől közel 2,5 százalékos elvonás történik, amely alapvetően az üres álláshelyek finanszírozására kerül elvonásra. Ez az intézmények működésében azt gondolom, nem fog látszani. Garantálni tudjuk a mintegy 4 ezer munkavállalónak az állását, valamint a teljes bér megfizetését. A béren kívüli juttatás rendszeréhez azonban hozzá kell nyúlni.”
A polgármesteri hivatalban és az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozóknak nem fogják tudni kifizetni a béren kívüli juttatásokat (cafetéria), és általános jellegű jutalom kifizetésére sem kerül sor.

Ezekről természetesen a városi tisztségviselők is lemondtak (polgármester, alpolgármesterek, hivatali vezetők).

Jutalom a „frontvonalban harcolóknak”

„Ebben a helyzetben is fontosnak tartjuk azonban, hogy a védekezés frontvonalában folyamatosan helytálló és kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek áldozatos munkáját elismerjük. Ez mintegy 360 főt jelent. Számukra legkésőbb július közepéig egyszeri külön juttatással fejezzük ki közösségünk nevében is köszönetünket és hálánkat. Ennek a fedezetét a költségvetés-módosítás biztosítja."

Elhalasztják a Corvinus csarnok építését

A polgármester hozzátette, a fejlesztések egy része átütemezésre kerül. Például a Corvinus csarnok építését halasztják, mert annak nagyon magas volt az önkormányzati önereje, de más fejlesztéseket is át kell gondolni.

Ugyanakkor lesznek intézményfelújítások, például a Hosszúsétatéri Óvodáé vagy ha olyan vis maior helyzet áll elő, mint a Balatoni útnál, akkor arra lesz forrás.

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Különleges védőmaszokat adományozott a Karsai Holding Zrt, Székesfehérvár Önkormányzatának
  Különleges védőmaszokat adományozott a Karsai Holding Zrt, Székesfehérvár Önkormányzatának
 • Meghalt Börcsök Enikő, színésznő
  Meghalt Börcsök Enikő, színésznő
 • Sokan veszik igénybe az ágazati bértámogatást
  Sokan veszik igénybe az ágazati bértámogatást
 • Csalók élnek vissza a Főtáv nevével
  Csalók élnek vissza a Főtáv nevével

A hét sztorija

Eseménynaptár