3 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: jövőre változnak a kata-szabályok, július közepén döntenek a nagyrendezvények megtartásáról
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Szigetváry Zsolt
Kormányinfó: jövőre változnak a kata-szabályok, július közepén döntenek a nagyrendezvények megtartásáról

Július közepén dönti el a kormány, hogy engedélyezi-e augusztus 15. után a 500 fő feletti tömegrendezvényeket. Jövőre változnak a katázás szabályai: 40 százalék adót kell fizetni abban az esetben, ha évi 3 millió forintot meghaladó összeget számláz az egyéni vállalkozó ugyanannak a cégnek.

Jövőre változnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Gulyás Gergely elmondta: módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, miszerint ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén - ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre. Közölte, a céljuk, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

A miniszter közölte: július közepén lehet kormányzati döntés a nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség. Ha a járványhelyzet megengedi és a kormány döntése ezt lehetővé teszi, akkor az augusztus 20-ai Szent István-napi rendezvények megtartására már lesz lehetőség - mondta, jelezve, hogy ez a gazdaság újraindításának is része lenne, hiszen a szolgáltató- és zeneipar, valamint a rendezvényszervezés szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a koronavírus-járvány miatt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a munkavállalók számának csökkenésével kapcsolatban a "kevésbé pesszimista" forgatókönyv vált valóra: 120-130 ezer ember veszthette el az állását a vírus miatt. A kormány célja továbbra is az, hogy annyi munkahelyet sikerüljön teremteni, amennyi a vírus miatt megszűnt. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek