3 évnél régebbi cikk

Repülő helyett autóval végzik a szúnyogirtást Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár Televízió
Repülő helyett autóval végzik a szúnyogirtást Székesfehérváron

A júniusi csapadékos időjárás miatt megszaporodtak a szúnyogok - ennek megfelelően megkezdődött a védekezés mind a lárvák, mind a kifejlett csípőszúnyogok ellen. Mostantól azonban a lakott területeken autóról végzik a gyérítést.

Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta, hogy kétféle eljárással lépnek fel a vérszívók ellen a szakemberek: a szúnyoglárvák ellen biológiai eljárást alkalmaznak, míg a kifejlett szúnyogok ellen kémiai kezeléseket végeznek.

A földi kémiai eljárás során során egy tehergépkocsi platójáról tudják gyéríteni a szúnyogokat.

Székesfehérváron mostantól öt autó végzi az irtást.

A speciális permetezőrendszer segítségével 15 mikron nagyságú cseppeket juttatnak a levegőben a fúvókákon keresztül túlnyomással. Az így keletkezett "köd" inkább látási korlátozással jár, a kiszórt anyag kimondottan csak a szúnyogokra van hatással, a többi élőlényre abszolút ártalmatlan.

A biológiai irtás esetében a hatóanyag egy baktérium által termelt fehérje, egy olyan toxin, ami a szúnyoglárvák bélrendszerébe jutva aktiválódik és végez velük. Ezt permet vagy granulátum formájában juttatják ki a szúnyogbölcsőnek tekinthető területekre a szakemberek. "Egyébként Magyarországon a katasztrófavédelem által koordinált program keretében alkalmazták először a granulátumos kijuttatást, aminek előnye, hogy ártéri erdőkben vagy más növényzettel borított tenyészőhelyeken hoz érdemi eredményt."

"A katasztrófavédelemnek az a célja, hogy minél nagyobb arányban történjen biológiai gyérítés. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy csapásra meg tudjuk szüntetni a vegyszeres alkalmazást, hiszen a kifejlett szúnyogok, az imágók ellen nincs biológiai módszer. Végső megoldásként továbbra is a kémiai kezelés marad, ezt pedig földi úton juttatják ki a szakemberek a lakott területen belül" - ismertette a részleteket Dóka Imre tűzoltó őrnagy.

Fejér megyében a héten több mint 8000 hektáron gyérítik a szúnyogokat, nagyobbrészt földi kémiai eljárással, illetve a vízparti agglomerációs részeken légi biológiai eljárással.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek