3 évnél régebbi cikk

A notebook is megszenvedi a nyári kánikulát - tippek és tanácsok
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
A notebook is megszenvedi a nyári kánikulát - tippek és tanácsok

A múlt heti okostelefonos téma után ezen a héten is maradok a nyári melegnél és annak következményeinél. Nemcsak a kütyük, hanem notebookunk, de akár asztali számítógépünk is megsínyli a hőséget, csak a tünetek és azok kezelése kicsit más.

Mint azt a múlt héten írtuk: a nyári hőség egyik következménye lehet, hogy elektronikus kütyüink túlmelegszenek, extrém esetben akár le is kapcsolhatnak - ez igaz a notebookra, de akár az asztali PC-re is. A tünetek hasonlóak, ám a lehetséges megoldások, illetve a megelőzés már eltérő.

Egy notebook esetében a túlmelegedés, illetve a nem megfelelő hűtés egyik legegyértelműbb tünete az lehet, hogy a ventilátor, amely a megfelelő hűtést hivatott szolgálni, elkezd hangosan zúgni. Ez jellemzően már annak a következménye, hogy a notebook belsejében keletkező hő átlépte azt a szintet, amit a gép hosszútávon el bír viselni károsodás nélkül.

Ez természetes védelmi mechanizmus, nem jelent azonnali problémát.

A notebook ventilátorának sebességét a belső vezérlő program, a BIOS szabályozza. Annak függvényében, hogy mennyi hő termelődik használat közben, különböző fordulatszámon pörgeti a ventilátort. Nyilván minél gyorsabban pörög a ventilátor, annál hangosabb zúgást fogunk hallani.

Azonban van az a hő, amit a notebook, de még az asztali számítógép sem visel el. A túlmelegedés megelőzésére szolgálnak a kívülről is jól látható szellőzőnyílások, amelyeken a légáram segítségével távozhat a hő. 

A folyamat egészen addig normálisnak mondható, amíg nem azt tapasztaljuk, hogy a hűtés ellenére is:

  • rettentően forró a notebook alsó része, és akár tapintásra is kellemetlen már,
  • a kiáramló levegő szinte égeti a kezünket,
  • rosszabb esetben nem is érzünk semmilyen kiáramló levegőt,
  • a laptop működése leáll, és a gép kikapcsol.

Ha a notebook működése stabil, akkor a fent leírtak alapján a laptop saját maga is képes a fokozott hőt elvezetni.

Amennyiben ez mégsem történik megfelelően, lehet, hogy a ventilátor működése nem elég hatékony (meghibásodás miatt akár nem is pörög). Esetleg a hőleadó, hőelvezető alkatrészek nem vezetik már el megfelelően a termelődött hőt, vagy rosszabb esetben a hőleadó lamellák kicsi nyílásai a beáramló külső levegőben található porszemcséktől, szöszöktől az évek alatt eltömődtek, és a kiáramló levegő útját eltorlaszolják.

Bármely fenti eset hosszútávú következménye lehet, hogy a notebook belső alkatrészei a folyamatos magas hőterhelés hatására az évek alatt olyan mértékben károsodhatnak, hogy a javítás már igen sokba kerülhet. 

A képen jól látszik, a hőleadó lamellák közt összegyűlt por, amely képes a kiáramló meleg levegő útját teljesen elállni.

Ha eddig nem is jutunk el, a beépített hővédelem miatt a notebook csökkenő teljesítménye így is bosszantó lehet a mindennapokban. Ezzel persze a notebook nekünk és magán segít, de a csökkentett teljesítményű működés miatti kevesebb hőtermelés már csak egy tüneti kezelése a nem megfelelő hőelvezetésnek. Ezt leginkább a korábbinál jóval lassabb működésben vesszük észre.

A kulcs ebben az esetben is az odafigyelés és a rendszeres karbantartás. Sokat segít, ha a notebookot nem ágyban, esetleg asztalterítőn vagy az ölünkben tartva használjuk.

Így a beáramló levegő útját nem tömítjük el, ráadásul a beszívott levegővel nem áramlik a notebook belsejébe az ágyneműből, terítőből a rengeteg szösz, amelyek eltömíthetik a kiáramló hő útját.

Azonban a leghálásabb megoldás az, ha rendszeres időközönként, például minden nyár elején adunk egy lehetőséget a laptopnak a megújulásra. Ezt egy megbízható szervizben gyorsan meg tudják oldani, ahol az általános karbantartás keretében kitakarítják a notebook belső részeit. A ventilátort és a hőleadó lamellákat szakszerűen kiszerelik, kitisztítják, és ha szükséges, akár a hőelvezető csövek és a processzorok közötti kiszáradt hővezető pasztázást is újra cserélik.

Fontos tudnunk, hogy a szaküzletekben vásárolható, különböző, notebook alá helyezhető hűtőrendszerek a fenti esetekben csak részmegoldást adnak. Használatuk ugyan segít, de nem az okot szünteti meg, hanem csak tüneti kezelést ad. Működésük bár segíti a notebook hőelvezetését, de hatékonyságuk a karbantartással szemben kérdőjeles, sokkal inkább biztosít kényelmi és ergonómiai funkciót, mintsem hatékony megoldást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek