3 évnél régebbi cikk

Hagyjuk a bennünk lévő gyermeket kicsit kiszabadulni - Ma lenne 40 éves Fábián Juli
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/likeachildfabianjuli
Hagyjuk a bennünk lévő gyermeket kicsit kiszabadulni - Ma lenne 40 éves Fábián Juli

Ma lenne 40 éves Fábián Juli dzsesszénekesnő, dalszövegíró, dalszerző. 2017-ben, mindössze 37 évesen, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Fábián Juli nem csak szakmailag, hanem mint személyiség is nagy hatással volt az ő körülvevő emberekre. Habár mindössze 37 évet kapott itt a földön, olyan nyomot hagyott maga után, amit sem a pályatársai, sem az őt hallgató közönség nem tud, és nem is akar elfelejteni.

Az életét, művésszé válását Lévai Balázs Like a child című dokumentumfilmje mutatja be; családtagok, barátok, egykori tanárok és pályatársak mesélnek róla. Szinte napra pontosan két évvel Juli halála után, 2019. december 15-én mutatták be. A filmet idén márciusban Artisjus-díjjal jutalmazták, mint az Év produkcióját.

A film előfutáraként jelent meg a Földrevaló című dal, amelyet egyedülálló módon tizennyolc énekes ad elő: Palya Bea, Wolf Kati, Tóth Vera, Mező Misi, Freddie, Jónás Vera, Mujahid Zoli, Micheller Myrtill, Bolba Éva, Urbán Orsi, Gereben Zita, Péterffy Lili, Heincz Gábor ’Biga’ és Molnár Emese, illetve (a 2018-as Petőfi Zenei Díjátadón Juli javára visszalépett énekesnők is) Rúzsa Magdi, Lábas Viki valamint Schoblocher Barbara.

A dal a Konyha zenekar nevéhez fűződik. A frontember Szepesi Mátyás több szálon is kapcsolódott Julihoz: nem csak egykori zenésztársaként, vagy több zenekarának menedzsereként, de barátként is. A dal megjelenése kapcsán készítettünk vele interjút 2019 végén.

"A dalnak a zenei részét 2015 körül raktuk össze - annak ellenére, hogy én általában a szöveggel kezdem a dalírást, itt volt egy elég karakteres zenei ötletünk, és semmi ötletem nem jött rá szövegileg, egyszerűen semmit nem találtam, ami illett volna hozzá. 2018 őszén volt egy adománygyűjtő kampány, amelynek során Juli édesanyja, aki egyben a Fábián Juli Emlékalapítvány alapítója, megosztotta Juli egy gyerekkori levelét a Facebook oldalán.

Ezen a cédulán szép színes filctollal, gyerekírással az áll: “elmentem valahova, hogy hova, az titok, de ne aggódjatok”. Ez akkor elképesztően megrázó erejű volt, hiszen ráillett a helyzetre - arra a felfoghatatlan dologra, hogy igazából hol a Juli. Nem tudjuk felfogni, hogy meghalt - biztosan csak elment valahova, de majd jön.

Egy pillanat alatt bekattant és összeállt a szöveg, hogy “Játsszuk azt, hogy csak úgy elbújtál / Dolgod van, csak nekünk nem szóltál". Lehet, hogy egyszerűen azért kaptuk őt ide, mert egy angyal, aki eltévedt. Itt volt velünk egy kicsit, aztán elment máshová."

A dal érzelmi töltetét 18 énekes tette különlegessé

"Az, hogy végül ilyen sok, Julihoz közel álló énekes vett részt a produkcióban, valójában jó ötletek sorozata volt. Amikor 2019-ben A Dal című műsorban szerepeltünk a Konyhával, a zsűriben ülő Mező Misi első kommentje nem az előadott produkcióhoz kapcsolódott, hanem a "Földrevaló"-hoz. Arra kért minden nézőt, hogy hallgassák meg. Nagyon meglepődtem, mert nem tudtam, hogy ennyire képben van velünk - de pont ez adta a következő lökést, mivel megkérdeztem tőle, nem lenne-e kedve elénekelni egyszer ezt a dalt. Abszolút nyitott volt rá, már csak azért is, mert kiderült, hogy ők Julival szintén nagyon jóban voltak és egy környéken is laktak Pesten. Misi szerintem akkor már ismert volt, a Juli még egyáltalán nem, tehát nem backstagekben találkoztak, hanem a zöldségesben, cukrászdában, újságosnál, és ez nyilván egy másfajta ismeretség, barátság. Aztán amikor Lévai Balázs elkezdett dolgozni a filmen, akkor beugrott hogy van ez a dal, és mondtam neki, hogy ez jó apropó lenne, hogy megcsináljuk a Misivel.

Balázsnak is nagyon tetszett a zene és az ötlet is, de azt javasolta, csináljunk belőle egy olyan dalt, amiben sokan szerepelnek, ami méltó tiszteletadás lehetne - olyanok, akik a filmben is megjelennek, vagy bármilyen kötődésük van Julihoz.

Így is tettünk; különböző hátterű, karakterű és fantasztikus előadókat sikerült megnyerni, akik totális alázattal, 130 %-ot nyújtva vettek részt benne."

Arra a kérdésre, hogy milyen is volt Juli a munkában, Szepesi Mátyás így fogalmazott: "Komoly gondot tudott fordítani minden részletre. Ő sem csak egy dimenziósan gondolkodott a saját produkciójáról, teljesítményéről, hanem minden síkja, részlete érdekelte. Szerintem az igazán nagy alkotók mind ilyenek; túl azon, hogy nagyon el tudnak mélyedni abban, amiben igazán jók, nagy gondot fordítanak arra, hogy az egész jól ki legyen találva, és a személyiségükhöz jól illeszkedjen".

A munkában és a magánéletben is nagyon barátságos, nagyon közvetlen, sugárzó jelenség volt. Mindig 150 százalékosan rakta bele magát és az energiáit a munkába, a feladatokba. Szeretett és nagyon jól tudott kommunikálni; óriásiakat lehetett vele beszélgetni, feltöltötte a környezetét, meg nyilván ezzel ő is saját magát.

"Hihetetlenül jó kommunikációs készsége a színpadon is megmutatkozott. Itt nem is csak a verbális kommunikációra gondolok, hanem a zenész kommunikációra: arra, hogyan figyel a különböző zenei impulzusokra, amiket kap másoktól, és mit kezd azokkal. Ő például nagyon szeretett improvizálni. A Random Trip koncerteknek szinte állandó résztvevője volt. Itt alapvetően nincsenek megírt dalok, hanem egy improvizatív zenefolyam van - valamit csinál az egyik zenész, és arra a többiek reagálnak; Juli ezt borzasztóan élvezte" - idézi fel Szepesi Mátyás.

2011-ben megjelent Fábián Juli és Zoohacker első közös lemeze, a CLS Music kiadónál, Girly címmel. 2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatójában, A Dalban, a Like A Child című dallal. Akkor így nyilatkozott róla:

Nagyjából arról szól, hogy az ember ne vegye már magát olyan nagyon komolyan, hanem hagyja egy kicsit a benne élő gyermeket kiszabadulni, játékosnak lenni, bohóckodni, viccelődni és egy kicsikét hülyének lenni.

Először 2012-ben ment kényszerpihenőre az akkor 32 éves énekesnő. Ekkor még sikerült felgyógyulnia. 2017. július 16-án több koncertje lemondása után jelentette be, hogy daganatos megbetegedése miatt olyan kezelésekre van szüksége, amik határozatlan időre kizárják azt, hogy fellépéseket, interjúkat vállaljon. Pontosan 5 hónappal később, 2017. december 16-án családja, barátai és zenésztársai körében hunyt el 37 évesen - írja a Wikipédia.

Sokoldalú ember és előadó volt. Számos formációban énekelt, írt dzsesszújságnak, de például a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének énektanára is volt. 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb dzsesszénekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott.

2008-tól Sárik Péterrel, zenész- és szerzőtársával számos közös dalt alkotott, melyek neves nemzetközi dalszerzőversenyeken, például 2010-ben a UK Songwriting Competition versenyen, is több helyezést hoztak a szerzőpárosnak.

2011-ben elnyerte az évente három kiemelkedően tehetséges, fiatal dzsesszzenésznek odaítélhető Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat.

Ugyanebben az évben megjelent Fábián Juli és Zoohacker első közös lemeze, Girly címmel. 2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatójában, A Dalban, a Like A Child című dallal. (Wikipédia)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek