3 évnél régebbi cikk

Ladyk és divatboyok - kik néznek többet tükörbe?
Ladyk és divatboyok - kik néznek többet tükörbe?

A férfiak hiúbbak. Átlagosan naponta 23-szor pillantanak tükörbe, a nők csupán 16-szor teszik ezt meg. Ezer férfit és ezer nőt kérdeztek meg öltözködési és tükörbenézős szokásaikról.

Drágám, mindig rád kell várni! - ugye ismerős ez a sztereotíp szöveg? Csakhogy ezt már egyre többször a nők mondják életük párjának. Egy internetes felmérés szerint a férfiak hiúbbak, ők készülnek el később és ők nézegetik gyakrabban magukat a tükörbe.

Ezer férfit és ezer nőt kérdeztek meg öltözködési szokásaikról: kiderült, hogy az erősebbnek számító nem átlagosan naponta 23-szor pillant tükörbe, a nők csupán 16-szor teszik ezt meg. A férfiak leginkább a megjelenésüket ellenőrzik és szívesen nézegetik azokat a testrészeiket, amelyekkel a leginkább elégedettek. A nők saját maguk megnyugtatásaként pillantanak a tükörbe, jól áll-e a frizurájuk, nem kövérít-e a felvett ruha és nem mosódott-e el a smink.

A Székesfehérváron élő Radanovics Ivett szerint kapcsolatában a felmérés nem a valóságot mutatja, ő többször néz tükörbe, mint párja. De beismeri, hogy manapság a férfiak is jobban figyelnek a külsejükre. Hiúbb-e a férfinem?- kérdésemre azt a választ kaptam, hogy manapság hiúbbak, de a nők még mindig jobban. Szülnek, megváltozik a testük, nehéz visszaállítaniuk régi alakjukat. Mindig jobbak és szebbek akarnak lenni.

Várszegi Krisztina  igaznak tartja a felmérési adatokat, saját tapasztalata is az, hogy a férfiak fiatalabb generációja hiúbb, többet nézegetik magukat a tükörben. A fehérvári sportos, szexi anyuka húszéves fiát sokkal többet látja a tükör előtt, mint élete párját vagy akár saját magát. Véleménye szerint a lányok rontották el a fiúkat, magasra tették számukra a mércét. Ráadásul ma már nem a lányokat választják, hanem ők választanak társat maguknak. A gyengébbik nemnek való megfelelés arra ösztönöz, hogy a kelleténél többet foglalkozzanak testükkel, külsejükkel.

 A férfiak átlagban napi tíz percet töltenek a tükör előtt, vagyis évente hat és fél napot gyönyörködnek magukban. Tizenegy százalékuk vallotta, hogy ez a szám elérheti akár a napi harminc percet is.

Keller János  speciális esetnek tartja kapcsolatát a tükörrel. A Vörösmarty Színház művésze munkája miatt kénytelen sokat ülni vagy állni a tükör előtt. Ha fodrásznál van, ha bajuszt ragasztanak fel neki, ha a jelmezét ölti magára, kénytelen ellenőriznie, hogy minden a legnagyobb rendben legyen színpadra lépése előtt. Magánemberként nem egy nárcisztikus jellem, a reggeli készülődésen kívül, nem sokat törődik a tükrök fényével. Úgy gondolja, hogy a hiúság mértéke minden életszakaszban változik, a fiatalabbaknak még el kell fogadniuk önmagukat, testüket. Tükörbe is ezért  pillanthatnak többször a kelleténél.
 
- Fürdőszobai kézmosás közben elengedhetetlen szembenéznem tükörképemmel, nekem ez bőven elegendő – meséli Faragó Ádám 26 éves mérnök. Szerinte a kedvese sokkal többet néz tükörbe. Látja, amikor a tükrös ruhásszekrény előtt elmegy - ha csak egy rövid időre is - de megnézi magát.

- Divatboy-nak nevez a feleségem - ezt már egy középkorú fehérvári lakos nyilatkozta nevetve. Körülményeskedve öltözködök, nem mindegy, mit mivel párosítok. Egy-egy alkalommal többször is képes vagyok átöltözni. Feleségem sokkal korábban elkészül, akkor néz tükörbe, amíg a fürdőszobában elkészíti a sminkjét és a haját. Leül a kanapéra és rezignált arccal, csipkelődve figyeli, hogy mit szerencsétlenkedek a ruhásszekrény előtt. Indulás előtt én még leellenőrzöm magam.

Váradi Eszter Sára bevallja, ha “szembejön” vele egy tükör, ösztönösen belepillant. Gyerekkori emlékét osztotta meg, amikor nagymamájával egy idős rokonbácsi kalapszalonjába látogatott. Amíg a felnőttek beszélgettek, megtalálta a helyiség  eldugott sarkában az egyetlen tükröt. A bácsi megjegyezte: látszik, hogy igazi nő az unokád! Azóta néhány év eltelt, de a tükörrel való jó kapcsolata megmaradt a Vörösmarty Színház művésznőjének. - Azt tapasztalatom, ma már a férfiak is szívesen nézegetik magukat, ami nem feltétlenül jelent rosszat. Mindenképpen üdvös, ha az ő számukra is fontos az igényesség, a jó megjelenés. Otthon is előfordult már, hogy a férjemmel közelharcot vívtunk indulás előtt a tükörért, de be kell vallanom, nálunk én több időt töltök előtte.

 

 
 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek