3 évnél régebbi cikk

Szupercella csapott le Székesfehérvárnál - videón a természeti jelenség!
Szupercella csapott le Székesfehérvárnál - videón a természeti jelenség!

Látványos felvételek készültek a szombati szupercelláról, ami Székesfehérvárnál csapott le.

A Balaton keleti medencéjénél kialakult zivatarból szupercella fejlődött, amely látványos struktúrával, viharos széllel, felhőszakadással és jégesővel érte el Székesfehérvár környékét - írja az időkép.hu. 

Az oldal YouTube-csatornáján közzétett videón pedig remekül követhető, ahogyan ez a szupercella eléri városunkat és a Velencei-tavat is.

 

Mi az a szupercella?

A nyári viharok kialakulása sok esetben viharláncokkal jár, azaz a viharfelhők láncokat alkotva érkeznek. Ezek üllő alakúak, vagyis az alsó részük oszlopszerű, míg a tetejük kiszélesedik, és nagyjából 10-12 000 méteres magasságban helyezkedik el. Különleges esetekben ez a magasság akár 18 000 méter is lehet.

Az ilyen láncokban jöhetnek létre az úgynevezett fejlett zivatarfelhők, vagyis a szupercellák.

Különlegességük, hogy hosszú életűek, nagyon nagy kiterjedésűek, és a tengelyük körül forognak. Veszélyessége abban rejlik, hogy a belsejében jóval nagyobb a légáramlás, mint az egyszerű viharfelhőben, nem ritkán orkán erejű széllel is számolni kell. A szupercellából rövid idő alatt akár 20-30 mm eső is hullhat, olyan áradásszerű vízmennyiséggel feltöltve a településeket, mint amilyennel a fővárosban is találkozhattunk június elején. A szupercellából sokszor jég is aláhullik, amelynek darabjai akár a 2 cm-es nagyságot is elérheti. A képződményben az elektromos aktivitás is nagy, rengeteg villámlással jár - írja a szupercelláról a köpönyeg.hu.

Borítókép: YouTube/Időkép
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek