3 évnél régebbi cikk

Kevesebb riasztást kaptak idén a velencei-tavi vízirendőrök a koronavírus és a hűvösebb nyár miatt
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Kevesebb riasztást kaptak idén a velencei-tavi vízirendőrök a koronavírus és a hűvösebb nyár miatt
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

2010 óta nem kértek ilyen kevesen segítséget a vízirendőröktől a Velencei-tavon, mint az idei nyáron. Ez részben a hűvösebb nyár eleji hétvégéknek, részben a koronavírusos helyzetnek köszönhető. Jellemzően nem a fürdőzők, sokkal inkább a vízisportok szerelmesei kerültek bajba az idei szezonban.

Idén kevesebb riasztás futott be a Gárdonyi Kapitányság munkatársaihoz, az előző év azonos időszakához képest ugyanis jelentősen csökkent a vízből mentések száma. Míg a tavalyi szezonban 58, idén eddig csak 40 személy szorult segítségre.

Sági János, a Gárdonyi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője szerint a csökkenésnek két oka van:

Egyrészt a járványhelyzet, hiszen emiatt kevesebben jöttek fürdőzni a Velencei-tóra, a másik ok az időjárás. Voltak olyan hétvégék, amikor borús, esős volt az idő, ezáltal tovább csökkent az idelátogatók száma, viszont kevesebb volt azoknak a szélsőséges időjárási körülményeknek az előfordulása, melyek több vízből mentést indokoltak volna."

Az esetszám augusztusban ugrott meg némiképp. Főleg a SUP-osok és a vitorlázók kerültek bajba. Utóbbiak sokszor azért, mert a tavon sokkal alacsonyabb jelenleg a vízállás a megszokottnál, és megfeneklett a hajójuk.

Ugyan a szezon lassan finisbe fordul, három augusztusi hétvége még maradt a nyárból. Ezért Sági János továbbra is fokozott figyelmet kér mindenkitől:

Akinek nincs megfelelő vízbiztonsága, az csak a part mellett, a sekély vízben fürdőzzön! Továbbá nagyon oda kell figyelni a viharjelzésekre! Mindenképp szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy másodfokú viharjelzésben tilos fürdőzni!”

Fontos hangsúlyozni azt a tényt is, hogy a vízirendőrök hathatós munkájának köszönhetően az utóbbi pár évben nem fulladt bele senki a Velencei-tóba.

Borítókép: Körtvélyes Tivadar/Fehérvár TV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek