1 évnél régebbi cikk

Ezüsthárs kerül a rossz állapotban lévő bálványfa helyére a Bartók Béla téren
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Ezüsthárs kerül a rossz állapotban lévő bálványfa helyére a Bartók Béla téren

A Bartók Béla tér rendezése kapcsán a fák megőrzésére is külön terv készült. A beruházás során egy, részben már elszáradt lombkoronájú bálványfát vágnak csak ki, amelynek a helyére egy a városi klímát jól tűrő Szeleste ezüsthárs kerül.

Újabb közösségi tér alakul ki a Belvárosban a Bartók Béla tér felújításával. A fehérváriak által használt terület egy rendezvények megtartására alkalmas, gondozott zöldfelületekkel kialakított parkká válik, köszönhetően a tér és közvetlen környezetének revitalizációjához elnyert pályázati támogatásnak.

A projekt második üteme zajlik jelenleg, amelynek keretében a medence elbontása, a tér és a Jókai utcai érintett szakasz egységes burkolatának, valamint a zöldfelületeknek a kialakítása zajlik. Emellett a Csók István Képtár árkádsorának világítását is kiépítik.

A kertépítészeti tervek több egyeztetést követően véglegesedtek, amelynek során nemcsak a műemlékvédelmi szempontok, azaz az épített értékek, hanem a zöldfelületi adottságok megtartása is fontos szempont volt.

A téren álló fák védelmére külön terv készült, hogy ne sérüljenek a munkálatok során, így például a tér legértékesebb platánfájának alsó ágai is egyedi védelmet kapnak. Egy fa esetében azonban a szakemberek – minden szempontot mérlegelve – a kivágásra tettek javaslatot.

A tér egyik sarkában álló invazív bálványfa sokáig a tér dísze volt, de sajnos állapota az utóbbi években jelentősen leromlott, lombkoronájának jelentős része elszáradt (és az elszáradt ágdarabok lehullása is problémát okoz).

A Magyar Faápolók Egyesülete is megerősítette a helyi szakemberek véleményét, mely szerint az állapotromlás következményeként a bálványfa a gyökérsarjakról kárt tudna tenni az új térburkolatban. Így ezt a bálványfát néhány napon belül kivágják, helyére egy a városi klímát jól tűrő Szeleste fajtájú ezüsthárs kerül.

A Bartók Béla tér felújításának harmadik üteme keretében, a Múzeum Rendházépületének felújításához igazodva, az Oskola utca végleges burkolatkialakítására kerül majd sor.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek