Partly cloudy32 °C
2021. június 21. hétfő Alajos
Menü
Házhozszállítás

Horvát katonák települnek Fehérvárra

Horvát katonák települnek Fehérvárra
Munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka Denis Tretinjak vezérőrnagyot, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnokát. (Fotó: honvedelem.hu/Kertész László)

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája augusztus elején érkezett Fehérvárra.

Munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka Denis Tretinjak vezérőrnagyot, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnokát augusztus 11-én, Budapesten - írja a honvedelem.hu

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C), amelynek feladata a térség stabilitásának a megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén vezető elemként irányítaná a műveleti tevékenységet. Horvátország és Magyarország a két keretnemzet, amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

A terv már a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája – köztük Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok – augusztus elején Székesfehérvárra érkezett.

A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy elérje a NATO kezdeti, majd teljes műveleti képességet.
Tretinjak vezérőrnagyot – aki korábban a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési főnöke volt – a Magyar Honvédség Parancsnokságon tett keddi munkalátogatásán Korom Ferenc vezérezredes fogadta. A munkalátogatás célja a szervezet előtt álló feladatok, valamint az együttműködés kereteinek meghatározása volt.

A horvát kontingens további hat katonája 2020 augusztusának közepén érkezik Magyarországra.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
  Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
 • Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
  Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
 • Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
  Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
 • Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
  Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
 • Szabad az út Horvátországba
  Szabad az út Horvátországba
 • Folytatódik a településfásítási program
  Folytatódik a településfásítási program
 • Jól fizet a diákmunka idén nyáron
  Jól fizet a diákmunka idén nyáron
 • Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások
  Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Eseménynaptár