3 évnél régebbi cikk

Egy fehérvári óvónő balkonját is díjazták a Virágos Magyarország idei versenyén
Egy fehérvári óvónő balkonját is díjazták a Virágos Magyarország idei versenyén

A fehérvári óvodapedagógusként dolgozó Béndek Adrienn balkonját a szakmai zsűri jó térelosztása, egyedi megoldása miatt díjazta.

2020-ban Virágos Magyarország versenyre a hagyományostól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek képes pályázatait várták legvirágosabb balkon és a legvirágosabb előkert kategóriában.

Székesfehérvár a tavalyi versenyen megkapta a Magyarország legvirágosabb városa címet, amelyről ebben a cikkünkben olvashattok részletesen.

A beküldött képek alapján az erkélyeket és a kerteket szakértő zsűri véleményezte, de a közönség is szavazhatott.

Az idei versenyre közel 2500 pályázat érkezett.

A három legszebb előkert, illetve legszebb balkonkert mellett díjazták például a legszínesebb növénykavalkádot, a legkisebb vagy a legharmonikusabb balkonkertet, a legromantikusabb előkertet, a leginkább fenntartható megoldásokat, de egy-egy Bálint Gazda emlékdíjat is odaítéltek Magyarország kertésze, a verseny egykori zsűritagja tiszteletére.

Az első 3 legvirágosabb balkont és előkertet 150 ezer forintos kertészeti utalvánnyal jutalmazták, ezen kívül a 8-8 különdíjas pályázat 100 ezer forint értékű kertészeti utalvánnyal gazdagodott.

A közönségszavazás 3-3 kategóriagyőztese is 100 ezer forint értékű kertészeti utalványt nyert, illetve mindkét kategória szavazói között 3-3, egyenként 25 ezer forint értékű utalványt sorsoltak ki.

A fehérvári Béndek Adrienn balkonja a jó térelosztás, egyedi megoldások díjat kapta a zsűritől.

"Óvodapedagógusként dolgozom a Gyöngyvirág Óvodában, ahol kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyerekek környezetvédelmi nevelésére. A munkám során engem is beszippantott kertészkedés, ezért otthon, a negyedik emeleti panelerkélyünkön is megpróbálkoztam vele" - mondta Béndek Adrienn, majd hozzátette,  a legnagyobb kihívást a balkon mérete okozta.

Az óvodapedagógus elsődleges szempontja az volt, hogy annyi virág legyen, amennyi mellett ők is kényelmesen elférnek. Ugyanakkor ha kiülnek, a természetben érezzék magukat.

"Voltak virágok, amelyek már tavalyról teleltettem át, a többieket a Virágos Fehérvár program keretében kaptam. Elsődlegesen ezeket ültettem be a tartókba, a kaspókba. Egyiket-másikat át kellett helyeznem, mert láttam rajtuk, hogy nem viselték túl jól a sok napfényt. Most azt hiszem, mindegyik a számára legmegfelelőbb helyre került."

Adrienn erkélyén az egynyáriak mellett muskátli, petúnia virágzik, de örökzöldeket, sőt az árnyékosabb részekre, még kövirózsát is ültetett. A szépség mellett  a praktikum is hangsúlyos a pici balkonon. A mini fűszereskert növényeit, a zsályát, a mentát, a citromfüvet és az oregánót az óvónő a mindennapi főzés során gyakran használja.

A hely okos hasznosítása miatt az egyik falra egy függőleges virágtartó is került, ami saját kezűleg a tavaszi koronavírus-járvány alatt készült.

"A párommal mi mértük le, állítottuk össze és festettük le a léceket, amiket utána a falra rögzítettünk. Mivel ez pont egybeesett a Virágos Fehérvár növényátvételével, ezért az ott kapott virágokat raktam a kaspókba."

Adriennt a díj teljes meglepetésként érte. Mivel a balkonját a közönségszavazásra nem választották ki, ezért azt hitte, nem ért el eredményt. Utólag derült ki, hogy azért nem töltötték fel a képét, mert a zsűri már egy másik kategóriában kiválasztotta.

A fehérvári óvodapedagógus díja egy 100 ezer forintos kertészeti utalvány, amiből tovább szépül majd az apró, ámde praktikusan zöld panelerkély.

A további díjazott előkerteket és balkonokat a Virágos Magyarország Facebook-oldalán bárki meg tudja nézni.

(viragosmagyarorszag.hu)

Borítókép: Béndek Adrienn
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek