3 évnél régebbi cikk

Szeptember 9-én uzsonnára hívnak a fehérvári kerékpáros aktivisták
Szeptember 9-én uzsonnára hívnak a fehérvári kerékpáros aktivisták

Kerékpáros Uzsonnára várják szeptember 9-én a kétkerekűvel közlekedőket Székesfehérváron, a Palotai Kapu téren. A programot idén is a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvári Területi Szervezete rendezi meg.

Évek óta összefognak szeptemberben és tavasszal a Magyar Kerékpárosklub önkéntesei, területi szervezetei és támogatóik az ország számos pontján, hogy reggelivel vagy uzsonnával kínálják meg a bicikliseket.

Így Székesfehérváron is megvendégelik a kerékpárosokat szeptember 9-én, 15 órás kezdettel az Alba Plaza előtti téren.

A program fő célja, hogy népszerűsítsék ezt az egyszerű, olcsó, gyors közlekedési eszközt. (Az év eleji megmozdulás a vírushelyzet miatt elmaradt.)

A fehérvári klub 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.” – tudtam meg Pirik Gyulától, aki három éve segíti az egyesület munkáját – „A program fő szervezője az elnökünk, Pásztor László, valamint az egyik tagunk, Zsihovszky Gábor. Eleinte reggelivel vártuk a kerékpárosokat, ám egy idő után áttértünk az uzsonnára. Ennek oka az volt, hogy az emberek nagy része reggel siet a munkába, s kevesen tudtak időt szakítani arra, hogy megálljanak a pavilonunknál. Délután viszont mindenki nyugodtabban karikázik, és szívesebben időzik el nálunk. Nem mellékes persze az sem, hogy mi, a vendéglátók is aktívan dolgozó emberek vagyunk, így nekünk is szerencsésebb a délutáni időpont, amikor nagyobb létszámmal, s hatékonyabban tudunk az emberek rendelkezésére állni. Támogatóinknak köszönhetően idén 400 adag finomsággal készülünk: túró rudival, üdítővel és kakaós csigával.”

Eleinte 50-100 adag finomsággal készült a klub, ám az érdeklődés olyannyira megnőtt, hogy tavaly már három óra leforgása alatt elfogyott a bekészített 400 adag. Ez azt is mutatja, hogy évről-évre egyre többen pattannak nyeregbe és választják mindennapi közlekedési eszköznek a kerékpárt.

Ha egy megbízható, jól működő bringa van az ember alatt, akkor szívesen indul útnak.” – véli Gyula – „Az autóval ellentétben olyan dolgokat is észreveszünk kerékpárral közlekedve, ami mellett egyébként csak úgy elsuhannánk, rá sem pillantva az adott szépségre, például egy virágzó fára vagy egy gyönyörű sziklára. Nem beszélve arról, hogy kerékpárral eljuthatunk olyan helyekre is, amiket autóval nem lehet megközelíteni. Emellett szerencsére egyre többen törődnek az egészségükkel is, és az egészséges életmódban jó társunk lehet a kétkerekű. A bringázás kedvező áron nyújt kellemes élményt az egész családnak. Az alkalmi kerékpárosoknak pedig ott van a kölcsönzés lehetősége, mely szolgáltatás ma már nagyon sok helyen megtalálható.”

A fehérvári fiatalember elmondta, hogy az Uzsonna során általában komoly eszmecserék is folynak az aktivisták és az érdeklődők között a városi közlekedésről – kerékpáros szemmel -, s előtérbe kerülnek a klub által szervezett programok is.

Ezekből a beszélgetésekből mi is okunk.” – árulta el Gyula – „Kerékpáros múltam miatt szívügyemnek tekintem a bringások képviseletét, segítését, ezért minden megmozduláson ott vagyok, ahol csak szükség van rám, s ahová lehetőségem nyílik elmenni. Tapasztalataim szerint vannak még fejleszthető pontok a városi kerékpározásban, ám kijelenthetem, hogy egyre élhetőbb Székesfehérvár nekünk, bicajosoknak is. Az autós - kontra kerékpáros viszony is javul. Ha mindenki szabályosan közlekedik és betartja a rá vonatkozó utasításokat, akkor minimálisra szoríthatóak az "összetűzések", illetve a kerékpáros balesetek.”

Ennek érdekében rendszeresen szervez a fehérvári klub úgynevezett "bebiciklizéseket", melynek során elméleti és gyakorlati oktatással segítik a kevésbé tapasztalt bringásokat. Többek között megmutatják nekik a közlekedés napi buktatóit, s azt is, hogy miként kezeljék a kritikus helyzeteket.

A srácaim is, mint minden gyerek, szívesen kerékpároznak.” – mesélte Gyula – „Talán miattuk is érzem úgy, hogy nagyon fontos, hogy fiainknak is átadjuk a biztonságos közlekedéshez szükséges szabályismeretet, a táblák és az útburkolati jelek alapfokú tudásanyagát, valamint, hogy megtanítsuk őket a biztos kerékpárkezelésre. Ajánlom mindenki figyelmébe az egyre több helyen megtalálható ügyességi pályákat, KRESZ-parkokat. Székesfehérváron például a Halesz parkban is van erre szakosodott terület.”

Természetesen Gyula ikrei is mindig részt vesznek a klub által szervezett rendezvényeken (amikor csak tehetik) - így a Bringás Uzsonnán is, hogy ily’ módon is belekóstoljanak a „bicajos életérzésbe”. S mivel egy mosolygós gyerkőcnek senki sem mond nemet (pláne kettőnek), hát Márk és Máté is kínálni fogja az érdeklődőknek a finom harapnivalót.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek