Cloudy1 °C
2020. december 2. szerda Melinda
Menü
Házhozszállítás

Csökkent a személyi sérüléses balesetek száma Fejérben

Csökkent a személyi sérüléses balesetek száma Fejérben
Fejér megyében tízezer utóra 6,5 baleset jut (Fotó: pixabay.com)

2020 második negyedévében országosan csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, szerencsére Fejér megyében is kevesebb dolguk volt a mentőknek.

Az idei év II. negyedévében az egy évvel korábbihoz képest közel egyharmadával csökkent a balesetben megsérültek száma, ezen belül az elhunytak száma 32, a súlyosan megsérülteké 27, a könnyen sérülteké 31%-kal lett kevesebb. A balesetekben összesen 80 ember vesztette életét, 1083 fő súlyos, 2907 személy könnyű sérülést szenvedett. Személysérüléses közúti közlekedési balesetben összesen 259 gyermekkorú sérült vagy halt meg. 226 gyermek könnyen, 31 súlyosan sérült, 2 életét vesztette. 2019 II. negyedévéhez képest 39%-kal csökkent azon balesetek száma, ahol gyerekek is meghaltak vagy megsérültek.

A tízezer gépjárműre kivetített balesetek száma Heves megyében a legmagasabb, itt 9,6 ez a szám. Veszprém megye a második 8,7 balesettel tízezer autónként, míg a legkevesebb baleset Komárom-Esztergom megyében került regisztrálásra, itt 4,7 baleset történt tízezer autónként, vagyis fele annyi, mint Hevesben. Fejér megye szerencsére lefelé húzza az átlagot, nálunk ez a szám 6,5 baleset tízezer autónként.

Szerencsére Fejér a biztonságosabb megyékhez tartozik (Fotó: pixabay.com)
Szerencsére Fejér a biztonságosabb megyékhez tartozik (Fotó: pixabay.com)

A II. negyedévi 3139 közúti balesetből 71 halálos, 970 súlyos, 2098 könnyű sérüléssel járt. 2019 azonos időszakához viszonyítva ez 34, 26, valamint 29%-os csökkenést jelent. Az ittasan okozott balesetek száma 4,0%-kal, 359-re csökkent. A balesetek kimenetel szerinti megoszlása érdemben nem változott a korábbi időszakokhoz viszonyítva: a halálos balesetek 2,3, a súlyos sérüléssel járók 31, a könnyű sérüléses balesetek 67%-ot tettek ki. Ami a balesetek okát illeti, a leggyakoribb ok (38%) a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt. 2019 II. negyedévéhez képest egyedül a figyelmetlen, gondatlan vezetésből adódó balesetek száma növekedett. A legnagyobb mértékben (37%) a szabálytalan irányváltás, haladás és bekanyarodás miatt történt balesetek száma esett vissza.

Csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma (Fotó: pixabay.com)
Csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma (Fotó: pixabay.com)

Szerencsére csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma is. 2020 II. negyedévében 359 balesetet okoztak ittas állapotban, 4,0%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ezek 54%-áért személygépkocsi-vezetők, 26%-áért kerékpárosok, 4,2%-áért pedig segédmotorkerékpár-vezetők voltak a felelősek.

2020 II. negyedévében az összes közlekedési baleset 87%-át személyszállító járművel, ezen belül legtöbb esetben személygépkocsival (69%) és kerékpárral (18%) okozták. Az összes közúti baleset 7,7%-át tehergépkocsik, 3,3%-át gyalogosok idézték elő. Elenyésző az utasok és az állatok okozta balesetek száma.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Átmenetileg módosul a vonatközlekedés Székesfehérvár és Tapolca között
  Átmenetileg módosul a vonatközlekedés Székesfehérvár és Tapolca között
 • Véradókat várnak a Fehér Palota Üzletközpontba
  Véradókat várnak a Fehér Palota Üzletközpontba
 • Megkapta az engedélyt az első koronavírus-elleni vakcina
  Megkapta az engedélyt az első koronavírus-elleni vakcina
 • Tovább nőtt a napi halálozások száma
  Tovább nőtt a napi halálozások száma

A hét sztorija

Eseménynaptár