3 évnél régebbi cikk

A legendás 6:3, ahogy még nem láttuk
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
A legendás 6:3, ahogy még nem láttuk

Az évszázad mérkőzése hamarosan digitálisan felújítva, a góloknál kiszínezve kerül adásba.

Hiába játszott két alkalommal is világbajnoki döntőt a magyar labdarúgó-válogatott, az évszázad (és plusz 20 év) mérkőzése mégsem e finálék közül kerül ki. 1953. november 25-én a magyar nemzeti csapat a hazai pályán 90 éve veretlen Anglia vendégeként lépett pályára, hazánkban talán még az egynapos csecsemők is tudják: Puskásék 6-3-ra lelépték nagynevű riválisukat.

ANGLIA–MAGYARORSZÁG 3:6 (2:4)
London,
Empire Stadium, Wembley, 105 000 néző. Vezette: Leo Horn (holland)
ANGLIA: Gil Merrick – Alf Ramsey, Harry Johnston, Bill Eckersley – Billy Wright, Jimmy Dickinson – Stanley Matthews, Ernie Taylor, Stan Mortensen, Jackie Sewell, George Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom
MAGYARORSZÁG: Grosics Gyula (Gellér Sándor, 83.) – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv
Gólszerző: Sewell (14.), Mortensen (38.), Ramsey (57. – 11-esből), ill. Hidegkuti (1., 22., 53.), Puskás (25., 29.), Bozsik (50.)

 A Telekom gondolt egy merészet és a mérkőzést digitálisan felújítva, a góloknál kiszínezve ismét műsorára tűzi, tisztelegve ezzel a legendás nemzeti együttes előtt.

Több médiatörténeti érdekesség is kapcsolódik a meccshez: az egyik, hogy 1953-ban a magyar szurkolók csak rádión követhették a történteket, a hazai televíziózás ugyanis 55 nappal később indult el. A másik érdekesség, hogy 67 évvel ezelőtt a felvételt a BBC közvetítette, az akkori technika azonban még nem tudta megoldani, hogy egyszerre élőben közvetítsenek is és közben rögzítsék is a felvételt.

A BBC végül a legegyszerűbb megoldást választotta: egy kamerát helyeztek egy régi, katódcsöves televízió elé, és így vették fel az anyagot, vagyis nem a pályán történteket rögzítették, hanem magát a közvetítést egy televízió képernyőjén.

Az így készült, nem épp csúcsminőséget képviselő felvételt varázsolta új köntösbe most a Telekom. A munkálatok nagyon alaposak voltak, a teljes munka három hónapig tartott, a digitálisan megújított felvételen a gólokat színezték is a szakemberek. A folyamat nehézségét jól mutatja, hogy egyetlen másodpercnyi felvétel színezése egy szakember egész napos munkájába került.

A felvételt november 25-én, a meccs 67. évfordulóján 18 órakor tűzik műsorra a Super TV2-n Matuz Krisztián kommentálásával, majd három hónapig elérhető lesz a Telekom Videótékában is. Az eredeti felvétel a BBC tulajdona, de már folynak a tárgyalások arról, hogy a digitálisa felújított verzió később is megtekinthető legyen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek