Rain13 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Fehérvári kibertámadások és az IT-piac változása - így látja az elmúlt húsz évet az Excom Computer üzletvezetője

Fehérvári kibertámadások és az IT-piac változása - így látja az elmúlt húsz évet az Excom Computer üzletvezetője
Gombaszögi Attila, az Excom Computer üzletvezetője (Fotó: PB)

Milyen változásokon ment át a székesfehérvári IT-piac, melyek ma a legnagyobb informatikai kihívásai a fehérvári kis- és középvállalkozásoknak, és hogyan látta az elmúlt húsz évet az Excom Computer életén keresztül - ezekről beszélgettünk Gombaszögi Attila üzletvezetővel.

Több mint két évtizede stabil szereplője a székesfehérvári informatikai világnak az Excom Computer. Ez idő alatt óriási változáson ment át az egész IT-szektor, amihez - ha talpon szeretne valaki maradni - nem lehet nem alkalmazkodni. A néhány éve a József Attila utca 23. szám alá költözött fehérvári vállalkozás pedig talpon maradt, vagyis sikerült felvenni a piac ritmusát.

Gombaszögi Attila az Excom Computer üzletvezetője folyamatosan figyelemmel kíséri a legújabb IT-trendeket, újdonságokat és híreket, amelyeket az fmc.hu-n vezetett blogján meg is oszt mindenkivel.

Hogy milyen változáson ment át az elmúlt húsz évben a IT- és a székesfehérvári piac, melyek azok a tényezők, amelyek manapság befolyásolják a szektort, és mire kell figyelnie itt, Székesfehérváron is egy kis- és középvállalkozásnak, ha biztonságban szeretné tudni adatait, ezekről beszélgettünk Gombaszögi Attila üzletvezetővel.

Ebben a több mint húsz évben mi a volt a legjelentősebb változás, ami az Excom életét befolyásolta?

A szektor alapvetően is hatalmas változáson ment keresztül. Kezdetekben a lakossági igények kiszolgálásáról szólt az Excom élete, főként akkortól, amikor a notebookok és számítógépek elérhető árba kerültek, és az otthoni háztartásokban is megjelentek. Ma már az ügyfeleink nagyobb hányadát a kis- és középvállalkozások teszik ki, elsősorban a náluk felmerülő mindenféle IT-igényt szolgáljuk ki, hiszen az elmúlt jó tíz évben a vállalkozások növekednek olyan szinten, mint az korábban a lakosságnál volt tapasztalható.

Ha arányaiban szeretném érzékeltetni: húsz éve nagyjából 70-30 százalék volt a lakosság javára az informatikai szolgáltatások iránti igény, mára azonban ez az arány teljesen megfordult, úgy, hogy közben a lakossági igény sem tűnt el.

Már felnőtt az a generáció, aki magabiztosan kezeli a számítógépeket, és ért is hozzájuk olyan szinten, amilyenre otthon szükség van. Hozzánk főként hardveres, fizikai problémával érkeznek, az értékesítés kisebb arányban van jelen.

Minden szaküzlettel bíró IT-vállalkozásnak ugyanakkor el kell fogadnia, hogy a webáruházak térhódításával a lehetőségek is megsokszorozódtak, a piac - nemcsak az IT-szegmensben - arra orientálódik, hogy a lehető legolcsóbban kínáljon termékeket.

Egy üzlethelyiséggel rendelkező vállalkozás jellemzően nem tud versenybe szállni, sőt, mostanra már nem is akar versenybe szállni azokkal a webáruházat üzemeltető cégekkel, akik csak azt tudják nyújtani, hogy ők a legolcsóbbak, de nem lehet hozzájuk bemenni, segítséget, tanácsot kérni.

Mi mostanra sokkal fontosabbnak látjuk a klasszikus kereskedői szisztémát. Bejön hozzánk személyesen az ügyfél, elmondja, mit szeretne, és mi szakemberek itt az Excomban elmondjuk, hogy mit javasolunk, vagyis a hangsúly a személyre szabott problémamegoldáson van. Ehhez mérten árakban nem tudjuk felülmúlni az internetes árversenyt. Talán kicsit álszent dolog, de az elmúlt évek azt igazolják vissza, hogy nem is az árversenyt kell megnyerni, sokkal inkább az ügyfél bizalmát.
Ugyanakkor azt ki merem jelenteni, aki hozzánk bejön segítségért, az szakmaiságból, tanácsból, minőségből, termékből vagy éppen problémamegoldásból a maximális minőséget kapja.

A Excom Computer üzlete (Fotó: PB)
A Excom Computer üzlete (Fotó: PB)

A változás - főként az IT-szektorban - szinte napról-napra gyorsabb, de ezek a változások mennyire képeződnek le gyorsan helyi, székesfehérvári szinten?

Rettentően gyorsan. Az a szépsége ennek a szektornak, hogy amióta az internettel együtt élünk, és ennyire a mindennapjaink része, azóta szinte azonnal reagál a helyi piac is. Az igények pillanatok alatt fordulnak. Például néhány éve még az volt a fontos egy notebook vagy asztali gép megvásárlásakor, hogy legyen hatalmas tárhelye, addig ma ott tartunk, hogy ez abszolút nem kritérium, hiszen már ezer helyen - például Google Drive-on, OneDrive-on, felhőtárhelyben, otthoni külső merevlemezen - tárolhatjuk az adatainkat. Ma már inkább a gyorsaság a mérvadó.

De, ahogy néhány éve még az asztali gép volt az igény, ma már az abszolút sláger a notebook. Ha a gyártók statisztikáit nézzük, ahogy a világ átfordult a notebookok irányába, ez pontosan ugyanúgy fordult át itt, Székesfehérváron is. Ma már a bejövő ügyfelek, akik fizikai eszközt szeretnének, 70 százalékban notebookért jönnek be. Kis helyen elfér, mobil, könnyebben kezelhető, nem utolsó sorban kevesebb áramot fogyaszt, mint az asztali gépek.

Ebben a tempóban egy helyi kis- és középvállalkozás mennyire tud - ha távoli jövőre nem is - a közelire felkészülni?

Ahogy a világ fejlődik, és egyre inkább tolja afelé a trendeket, hogy mindent digitalizálunk, minden online történik, és mindent algoritmusok fognak működtetni, úgy körvonalazódik egyre inkább, hogy még a kisvállalkozásoknak, de akár az egyéni vállalkozások életében is a számítógép olyan dominancia lesz, amit nem lehet megkerülni, bele kell állni.

Nyilván most is szinte mindenki használ számítógépet az otthonában vagy a vállalkozásában, hiszen már számlázni is online kötelező, de még ennél is fajsúlyosabb tényező lesz az informatika.

Ha pedig beleállunk, akkor nem szabad a meglévő adataink biztonságáról megfeledkezni. Ez most a következő nagy feladat mindenhol, ahol még eddig nem tették meg a szükséges lépéseket.

Sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy egy esetleges adatvesztés mivel jár. Nem feltétlenül a munkából való kiesést és pluszköltséget kell csak figyelembe venni, hanem a gazdasági veszteséget. Sőt akár az adatok teljes elvesztését is, biztonságimentés hiányában.

A Excom Computer üzlete (Fotó: PB)
A Excom Computer üzlete (Fotó: PB)

Mennyire felkészültek jelenleg a fehérvári kis- és középvállalkozások adatbiztonság tekintetében?

Elég gyakran szembesülünk azzal, hogy nem eléggé. Az infrastruktúra megvan, megvették a hardvereket, nyomtatókat, sőt, gyakran még hálózati kiépítettség is elkészült, akár szerverszámítógép is van, amin adatokat tárolnak. De csak tárolnak, és azok biztonságáról nem gondoskodnak. Nem azért, mert hanyagok, hanem mert nincsenek tisztában azzal, hogy ezeknek az adatoknak az elvesztése, milyen szinten akasztja meg a vállalkozás hétköznapjait.

Ha már biztonság: egyre több szó esik a kibertámadásokról, és nemcsak nagy, multinacionális vállaltok kapcsán. Ti szembesültetek már ezzel, kellett székesfehérvári cégnél emiatt problémát megoldani?

Igen, volt már ilyen esetünk, nem is egy. Nyilván Székesfehérvár e tekintetben kisváros, nincs mindennap ilyen problémával küzdő ügyfelünk, de csak az elmúlt három évben több olyan helyzet volt, amikor külső támadás miatt volt szükség a segítségünkre.

Ennek a megoldása ugyanakkor nemcsak rajtunk múlik, hanem jelentős részben azon, hogy az ügyfél korábban milyen fokú biztonságot adott az adatainak.

Ha belefutottunk már abba, hogy külső támadás a cégünknek adatvesztést okozott, sokkal inkább elgondolkozunk azon, hogy mit tudunk tenni, hogy megelőzzünk egy esetleges ugyanilyen szituációt.

Lehet készülni külső támadásra?

A támadásra szinte lehetetlen teljesen felkészülni, ha akarnak úgy is megtalálják a módját, hogy bejussanak a rendszerünkbe. Azonban tehetünk azért, hogy adataink biztonságban legyenek! Azt szoktam mondani, hogy nem feltétlen kivédeni kell egy támadást, sokkal inkább megelőzni a nagyobb bajt, ami arra fókuszál, hogy a meglévő adataimat tudjam biztonságban. Legyen adatmentésünk!

Erre milyen megoldások vannak?

Természetesen van megoldás, ám attól függ minden, hogy az ügyfélnek milyen igényei vannak és mennyit hajlandó rá áldozni. Megoldás többféle lehet: külső adathordozó, adattároló, a mi szervereink, külső adattároló szerver, de lehet adott időközönkénti adatmentés, ami pont arra lehet elég, hogyha beüt a krach, akkor azt mondjuk: baj van, leállunk, kikapcsoljuk a gépeket, lekapcsoljuk a szervereket, és a meglévő adatmentésből azonnal vissza tudunk állni, így működik tovább a rendszer az utolsó mentett adatállományokkal.

Nyilván utóbbi sem tíz perc, tarthat hosszú órákig vagy akár napokig is, de nem kell foglalkozni azzal, hogy mi lesz az elveszett adatokkal, csak azzal, hogy a rendszert újra működőképessé tegyük.

A Excom Computer üzlete (Fotó: PB)
A Excom Computer üzlete (Fotó: PB)

Hajlandóak áldozni a székesfehérvári kis- és középvállalkozások az adataik biztonságára? Mennyire biztosítják magukat?

Egyre inkább odafigyelnek erre is, és hajlandóak rá áldozni. Szerencsére ezzel a témával nemcsak itt helyben foglalkozunk, hanem az országos szaksajtó is sokat cikkez róla, és persze az interneten sok elrettentő példa is olvasható.

Nyilván egy komoly adatbiztonsági megoldás komoly pénzbe kerül, de a lehetőségekhez mérten érdemes beütemezni ezt a kiadást, mert látni kell, hogy amit most kifizet valaki az adatai biztonságba helyezéséért, az hosszú távon megtérül.

Ugyanakkor azt is mindig tudni kell, hogy az adatmentést, de egyébként az egész informatikai rendszert, érdemes úgy kezelni, mely nemcsak egyszeri kiadás. Nyilván egy kétfős vállalkozásnak nincs szüksége arra, hogy havi szinten rendszerkarbantartási költséget a nyakába vegyen, de ahol kettőnél több számítógép van, már érdemes elgondolkodni, ha nem is az egész informatika kiszervezésén, de rendszeres redszergazdai szolgáltatás igénybe vételén.

Utóbbit is mindig az adott céghez kell igazítani: lehet kis óraszámot igénybe venni, de lehet komoly segítséget is kérni, lehet csak támogatási segítséget igénybe venni, de a lényeg az, hogy érdemes minden kis- és középvállalkozásnak olyan informatikai partnert választania, akihez bizalommal fordulhat.

Hiszen azok az adatok, amelyekkel a cégek dolgoznak, bizalmas információk, nem mindegy, hogy kire bízzuk, és az sem mindegy, hogy tudjuk azt, ha bármi baj van, akkor a választott informatikai partner megoldja. Egy stabilan működő informatikai rendszer a mai világban alapja egy jó vállalkozásnak.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
  Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
 • A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
  A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
 • Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
  Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
 • Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon
  Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon

Eseménynaptár

 • Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
  Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
  Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
 • A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
  A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Véget ért a hazai síszezon
  Véget ért a hazai síszezon
 • Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
  Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
 • Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása
  Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása
 • Ma van a magyar költészet napja
  Ma van a magyar költészet napja