3 évnél régebbi cikk

A fehérvári szennyvízben magasabb a koronavírus örökítőanyagának szintje, mint Budapesten
A fehérvári szennyvízben magasabb a koronavírus örökítőanyagának szintje, mint Budapesten

Székesfehérváron a 45. héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a legmagasabb, emelkedett kategóriában van és emelkedik. Hasonló a helyzet többek között Miskolcon, Nyíregyházán és Szolnokon - derült a ki Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb vizsgálatából.

A 45. héten a vizsgált települések szinte mindegyikében jelentős mennyiségben, mérsékelt vagy emelkedett koncentrációval mutatható ki a szennyvízből.

A legrosszabb a helyzet Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szolnokon és Székesfehérváron.

Ezekben a városokban a koronavírus a szennyvízben a legmagasabb, emelkedett koncentrációval van jelen és tendenciáját nézve emelkedik. Ezzel szemben Budapesten eggyel alacsonyabb, vagyis a mérsékelt kategóriában van és a mennyisége is stagnál.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, a vírus ugyanis már az esetleges tünetek megjelenése előtt néhány nappal korábban elkezd ürülni a szervezetből.

A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

(nnk.gov.hu)

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek