3 évnél régebbi cikk

Mutasd a mezszámod! - Még Ronaldinhónak is van köze az Alba FKC mezszámaihoz
Fehérvár Médiacentrum fotója
Nagy Gergő / Alba FKC Facebook
Mutasd a mezszámod! - Még Ronaldinhónak is van köze az Alba FKC mezszámaihoz

Az Alba Fehérvár KC női kézilabdázóit mezszámaikról és a mögöttük álló történetekről beszélgettünk. Születésnapok, példaképek, misztikus számok és Ronaldinho - különleges sztorik a fehérvári kézilabdapályáról.

A mezszámok ma már elengedhetetlen részei a csapatsportágak, illetve a csapatsportágak mérkőzéseinek. Az első említés a mezszámokról egy labdarúgó-mérkőzés kapcsán történt: 1928. augusztus 25-én, egy Arsenal-Sheffield Wednesday angol bajnokin tűntek fel első alkalommal számok a játékosok mezén.

Azóta minden csapatsportágban állandó résztvevői a meccseknek a számok és jellemző, hogy viselőik általában ragaszkodnak hozzájuk. Egy esetleges klubváltáskor, ha az addigi számuk már foglalt, előfordulnak persze váltások.

De manapság, a már megszokott állandó mezszámok idejében vajon mi alapján választanak a játékosok? Erre kerestük a választ az Alba Fehérvár KC női kézilabdázóinak segítségével, akik elmesélték nekünk, hogyan és mi alapján döntöttek jelenlegi mezszámuk mellett.

Nagyon sokszor a születési dátum visszaköszön egy-egy játékos mezszámában. Ez ráadásul több lehetőséget is kínál, hiszen választható az év, a hónap vagy a nap. A születési év látható az Alba irányítója, Rózsás Josephine mezén is, aki 1998-as születésűként a 98-as mezszámot hordja. Ugyanez a helyzet Temes Bernadett esetében is, igaz, ő korábban már nemcsak a születési évét, hanem a születési hónapját és napját is viselte mezszámként.

- Általános iskolában még 5-ös voltam és egészen ifista koromig ezt a számot viseltem, utánpótlás-válogatottban viszont a 15-öst. Az ok roppant egyszerű, május 15-én születtem, a kettő együtt így pont kiegészítette egymást. Aztán Győrben felkerültem a felnőtt csapatba, de abban az időben örültem, hogy ott lehetek, nem hogy még majd mezszámot választhatok. Mivel Kindl Gabi épp elhagyta a klubot, így a 10-es mez szabadult fel és azt kaptam, aminek örültem, mert anyukám kedvenc száma. Aztán amikor Győrből eligazoltam Debrecenbe, ott foglalt volt már a 10-es, és onnantól viszont minden klubomban és a felnőttválogatottban is a 86-os mezben játszottam, ez pedig nem más, mint a születési évem.

A kiváló szélső, az Alba 91-es mezét viselő Szarka Adrienn is születési évszámát választotta mezszámul, ez azonban csak a Székesfehérvárra igazolása óta van így. Korábban mindig a 4-es számú mezben kézilabdázott, ez pedig nem volt más, mint tisztelgés nagynénje, Szarka Éva előtt, aki eredményes és gazdag kézilabdás pályafutása alatt szintén a 4-es mezben szerepelt.

Utasi Linda is hasonló okok miatt választotta a 14-es mezt, amellyel édesapját szerette volna megörvendeztetni.

- Nekem a legelső mezszámom a 7-es volt, és ez is maradt az utánpótlásban hosszú évekig. Nincs mögötte nagy történet, csak azért választottam, mert akkor nem volt más lehetőség. Amikor felkerültem a felnőtt keretbe és kérdezték, hogy melyik számot szeretném, egyáltalán nem volt kérdés hogy a 14-est. Apukám régebben focizott és kiskoromban rengetegszer jártunk a meccseire, ezért az ő mezszámát választottam. Szerettem volna mosolyt csalni az arcára azzal, hogy az ő számában kézilabdázom. A juniorválogatottban ez a két szám már sajnos foglalt volt, ezért egyetlen ötletem volt, az pedig a barátom mezszáma, szóval ott 51-es lettem.

Természetesen a születési évek mellett a születésnapok dátumai is feltűnnek a lányok mezein. Háfra Luca már korábban is a 27-es mezt hordta, Gyömrőn, a Ferencvárosban és most az Albában is ez a mezszáma, amely utal február 27-i születésnapjára. Vele ellentétben Töpfner Alexandra nem a 28-as mezben kezdte karrierjét, végül mégis a születésnapja dátuma lett az igazi választás.

- Pályafutásom során a 2-es és a 6-os mezszámok voltak még jelen. Sajnos mindkettőhöz sérülések köthetőek, a sérüléseim dátumában jelen voltak ezek a számok, így babonából váltottam. A jelenlegi mezszámom a születési dátumomból adódik, mivel második hó nyolcadikán születtem. Pár éve már ezt a számot viselem, és a sérülések is elkerülnek azóta, remélem, továbbra is szerencsét hoz majd.

Besszer Borbála is egy jelentősebb kitérő után kötött ki a születésnapjával megegyező 24-es mezben. A fiatal átlövő szerencseszámával kezdte az utánpótlásban, de később váltott.

- 13 évesen, amikor elkezdtem kézilabdázni a kedvenc, egyben szerencseszámom a 4-es volt, ezért ez lett az első mezszámom. Akkoriban nem volt saját mezünk, de minden meccsen ezt a mezt választottam, nem mellékesen az ifiben a mai napig ebben játszom. Amikor felkerültem a felnőttcsapatba, akkor a 4-es szám már foglalt volt, ezért választanom kellett egy másikat. Mindenképp szerettem volna, hogy a 4-es szám szerepeljen benne, ám a 44-es és a 14-es szintén foglalt volt már, így végül a 24-esre esett a választásom. Korábban is szeretettem ezt a számot, illetve több általam kedvelt játékos is játszott ilyen számú mezben, nem mellesleg pedig ezen a napon születtem.

A kedvenc számok, olykor szerencseszámok is feltűnhetnek a mezeken, az Alba FKC 22-ese, Gerháth Kincső jó példa erre. Korábban a 2-es és a 11-es számú mezeket viselte, ezek szorzata pedig 22. Ahogy Kincső megfogalmazta, nem babonás, de a 2-es számot szereti, így megduplázta és ezért (is) hordja a 22-es mezt Székesfehérváron.

Persze az is előfordul, hogy nem a játékos választ számot, hanem a mezszám találja meg őt. Így volt ezzel Dubán Nikolett is, a 7-es mezben játszó fiatal beálló már az utánpótlás évek kezdete óta ezt viseli, és mint mondja, nem is tudja elképzelni, hogy más szám szerepeljen a mezén.

- Negyedik osztályos koromban mondta az akkori edzőm, hogy félrerakott egy mezt nekem, nézzem meg, tetszik-e a szám? Valami oknál fogva abban a pillanatban beleszerettem, és azóta sem eresztem. Ezen kívül sosem volt állandónak mondható mezszámom, előfordult, hogy másban kellett játszanom, de a 7-es lett az igazi szerelem!

Nem mindenkinek jön egyből a kedvenc szám, van, aki több próbálkozás után talál rá a megfelelőre. Így volt ezzel Boldizsár Bianka is, aki végül a 23-asban találta meg a végleges megoldást.

- A 23-as mezszám előtt nagyon sokáig 14-es voltam. 4-én születtem, de valahogy soha nem szerettem az egy számjegyből álló mezszámokat, így lett a 14. Aztán egy korosztállyal feljebb kerültem, és ott foglalt volt a 14-es mez, így valamiért a 19-es szám került a hátamra. Ez a szám is sokáig elkísért. Majd amikor felkerültem Dunaújvárosban a felnőttek közé, újabb szám csapódott hozzám, mivel a 14 és a 19 is foglalt volt: legfiatalabbként 99 lett az új számom, de ezt csupán egy évig viseltem. Utána újra választhattam, de amit igazán szerettem volna, a 24-es mezt, az nem volt a lehetőségek között. Így eggyel kisebb számot, a 23-at választottam, ami most már a szívemhez nőtt és hosszú évek óta elkísér. Hosszú út vezetett hozzá, de megtaláltam a saját mezszámom, ez pedig a 23.

Szabó-Májer Krisztina épp a közelmúltban gondolkodott el a váltáson, de végül nem tette. Megtartja a pályafutását végigkísérő 3-as mezt, a 2-est pedig meghagyja kislányának, Larának, hátha őt is a kézilabdapálya felé sodorja a sport szeretete.

- Utánpótlás koromban sokszor az volt a mezszámom, amelyik mez éppen a legkisebb volt, akkor még nem a szám alapján választottam, hanem hogy ne érjen le a bokámig. De legtöbbször 5-ös és 11-es voltam, utóbbi azért is, mert édesapámnak is ez volt a mezszáma. Amikor meghívót kaptam a juniorválogatottba, sok mezszám már foglalt volt, a szabadon lévők közül pedig a 3-as volt szimpatikus. Eleve valamiért a páratlan számok vonzottak mindig, ezért a 3-as tűnt a tökéletes választásnak. Én hiszek a számok jelentésében és úgy gondolom, hogy fontos szerepük is van az életben, ezért is jó választásnak tartottam, hiszen a világ hármas osztottságát szimbolizálja, mint például a múlt-jelen-jövő, a szellem-test-lélek. Ezek után egyértelmű volt, hogy a klubomban is ezt a mezszámot szeretném viselni! Amikor 2020 februárjában a kislányom, Lara, megszületett, elgondolkodtam ezen a különleges dátumon, hogy esetleg legyen a mezszámom 2- es. De végül úgy döntöttem, hogy ezt meghagyom neki, ha már ő fogja pattogtatni a labdát a Köfém Sportcsarnokban!

Néha egy mezszám motivációs elemként is feltűnhet. Így van ez az Alba Fehérvár KC horvát kapusa, Tea Pijevic esetében is, aki 2020 nyarán érkezett Székesfehérvárra. Szerette volna a 91-es mezszámot, hiszen ez a születési éve, de ez akkor már rég Szarka Adrienné volt, Tea Pijevic így kedvenc sportolójának születési évét, a 80-as számot választotta. Ez a sportoló azonban nem egy kézilabdázó, hanem egy labdarúgó, a brazil Ronaldo de Assis Moreira, becenevén Ronaldinho. Tea Pijevic vidámsága, a sporthoz fűződő hozzáállása és mentalitása, valamint pozitív életszemlélete miatt tartja kedvencének a korábbi világklasszis labdarúgót, akinek születési évszáma immár ott díszeleg az Alba meccsein Tea Pijevic hátán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek