3 évnél régebbi cikk

Nem kötelező az autizmus spektrum zavarral élők számára a maszk viselése
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Nem kötelező az autizmus spektrum zavarral élők számára a maszk viselése

A maszkviselési kötelezettség alóli felmentésre az Autisták Országos Szövetsége által kibocsátott nevére szóló kártya, vagy igazolás, valamint a diagnózis tényét egyértelműen igazoló dokumentummal van lehetőség.

Még november 19-én jelent meg az a kormányrendelet, amely - több külföldi ország gyakorlatához hasonlóan - mentesíti az autizmus spektrum zavarral élőket a maszk viselésének kötelezettsége alól. 

"Szövetségünkhöz számos elkeseredett megkeresés érkezett, mert a maszkot viselni nem tudó autizmusban érintett gyermekek és felnőttek, valamint kísérőik konfliktusban kerültek a létszükségletet jelentő bevásárlás, vagy az oda történő utazás, iskolába járás során. A szankciók szigorítását követően ezeket a helyzeteket pénzbeli büntetés is követhette. Számos esetben tapasztalhattunk megértést is, volt, aki méltányosságot gyakorolt például több közlekedési vállalat, de ez a központi szabályozást nem helyettesítette" - írja közleményében az Autisták Országos Szövetsége.

Ahhoz azonban, hogy a mentesség jogszerű legyen, az autizmus tényét egyértelműen igazolni kell.

Erre az Autisták Országos Szövetsége által kibocsátott, az autista személy nevére szóló kártya, vagy igazolás, valamint a diagnózis tényét egyértelműen igazoló dokumentummal van lehetőség.

A közleményben kiemelik, az autista személyek a maszkot az autizmusból fakadó nehézségeik miatt nem tudják viselni, vagy annak megszokásához, megtanulásához időre van szükségük. Éppen ezért kérik az emberek megértését azokban az esetekben, amikor olyan autista személlyel találkoznak, aki nem tudja viselni a maszkot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek