3 évnél régebbi cikk

Fájdalomcsillapító kisokos: mire, milyen hatóanyagú gyógyszert érdemes használni?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Cserta Optika
Fájdalomcsillapító kisokos: mire, milyen hatóanyagú gyógyszert érdemes használni?

Nem mindegy, hogy a fogfájást, izomhúzódást vagy esetleg egy vírusfertőzéssel összefüggő fejfájást és lázat szeretnénk csillapítani. Melyik fájdalomcsillapító milyen típusú fájdalomra jó?

Az EgészségKalauz oldal publikálta a német fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatát, amelyben a különböző hatóanyagú fájdalomcsillapítók hatásosságát és persze mellékhatásait vizsgálták meg. 

A fogyasztóvédelmi szervezet elemzése azt is megállapította: fájdalomcsillapításra az acetilszalicilsav, a diclofenac, az ibuprofen, a naproxen és a paracetamol hatóanyagok egyaránt alkalmasak, ám mégsem ajánlották egyformán mindenkinek, minden típusú fájdalomra.

Az összeállítás nemcsak a téli, vírusokkal terhelt időszakban kitűnő kalauz, de egész évben hasznos lehet.

Acetilszalicilsav

Jól alkalmazható: enyhe vagy közepesen erős fájdalom esetén, ezenkívül csökkenti a lázat és a gyulladást. Alacsony dózisban (100 ml/nap) vérhígítóként is használható. Kevésbé szerencsés választás fogfájás esetén, tervezett műtétek előtti napokon, mert növeli a vérzékenységet.

Nem ajánlott: 12 év alatti gyermekeknek, várandós nőknek a terhesség utolsó harmadában.

Mellékhatások: az ASS alkalmazása főleg gyomorpanaszokat okozhat. Ezenkívül sérülés esetén növeli a vérzés veszélyét.

Paracetamol

Gyakran használják fej-, végtag- vagy fogfájás esetén, de általában jól alkalmazható enyhe vagy közepesen erős fájdalmak enyhítésére, csillapítja a lázat, a várandósság teljes ideje alatt szedhető.

Nem ajánlott: májbetegségekben szenvedőknek, vagy olyanoknak, akik sok alkoholt isznak, mert tovább károsíthatja a májat. Alig hat gyulladásos eredetű, például végtagfájdalom esetén.

Mellékhatások: túladagolva a paracetamol akár komoly májkárosodást is okozhat.

Ibuprofen

Általában fej- vagy fogfájás, végtag-, ízületi-, menstruációs, sebfájdalom esetén használatos. Jól alkalmazható enyhe vagy közepesen erős fájdalom esetén, láz- és gyulladáscsökkentő is.

Nem ajánlott: a várandósság utolsó harmadában, orvosi javaslat nélkül pedig csak rövid ideig, és a lehető legkisebb adagban szabad használni.

Diclofenac

Elsősorban sportsérülések és ízületi panaszok esetén használatos. Jól alkalmazható enyhe fájdalom esetén, csökkenti a lázat és a gyulladások mértékét.

Nem ajánlott: 14 év alatti gyermekeknél, s a várandósság utolsó harmadában, akárcsak az ibuprofent, orvosi javaslat nélkül csak rövid ideig, és a lehető legkisebb adagban tanácsos szedni.

Naproxen

Kémiailag rokonságban van az ibuprofennel és a diclofenackal, és hasonló területeken alkalmazható. Vannak speciálisan menstruációs fájdalomra engedélyezett változatai. Bevált szer mérsékelt fájdalom esetén, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.

Nem adható: 12 év alatti gyermekeknek, és a várandósság utolsó harmadában.

Vannak kombinált hatóanyagú gyógyszerek is, amelyek többféle fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmaznak. Ezek nem feltétlenül hatékonyabbak, de nagyobb a mellékhatások veszélye. A német fogyasztóvédelmi szervezet értékelése szerint ezért kevésbé ajánlottak fájdalomcsillapításra. 

 Az oldal ugyanakkor felhívja a figyelmet: mindig tartsuk be a használati utasítást!


Ha a fájdalomcsillapító pirulákat csak rövid időn keresztül, és a dobozukban mellékelt használati utasításban foglaltaknak megfelelően adagolva alkalmazzuk, akkor azt jól viseli a szervezet. Túladagolva azonban az egyes fájdalomcsillapító hatóanyagok mellékhatásokat, máj-, gyomor- vagy vesekárosodást okozhatnak. Ezért orvosi javallat nélkül legfeljebb négy egymást követő napon, vagy egy hónapban összesen tíz napon alkalmazzuk – figyelmeztet dr. Kóczán István belgyógyász az egeszsegkalauz.hu oldalnak nyilatkozva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek