7 évnél régebbi cikk

Kezeld gyógytornával a fejfájást, légúti betegségeket és a stroke-ot!
Fehérvár Médiacentrum fotójaKezeld gyógytornával a fejfájást, légúti betegségeket és a stroke-ot!

Ha azt mondjuk, hogy gyógytorna, akkor szinte mindenki a fizikai test mozgásproblémák orvoslására asszociál. Tény, hogy ezzel a tornával elsősorban mozgásszervi panaszok csökkentését, megszüntetését szoktuk megcélozni. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ennél sokkal szélesebb spektrumon mozog a hatékonysági mutató: a gyógytorna megoldás lehet a fejfájásra, a légúti megbetegedésekre, szív- és érrendszeri problémákra is.

Azt már a múltkor tisztáztuk, hogy a gyógytorna a fizikoterápián belül mechanoterápiának számít, és a kezelések során a mechanikai energiát használja fel. A gyógytornát nem lehet helyettesíteni más kezeléssel, és sokszor elkerülhetetlen, hogy ily’ módon mozgassuk meg testünket. Az aktív gyógytorna esetén maga az alany végzi a mozdulatokat (sokszor segédeszközt alkalmazva, úgymint: labda, szalag, bot). Ebben az esetben a terapeuta és páciens közösen dolgozik. Passzív esetben a gyógytornász vagy valamilyen eszköz hozza létre a kívánt mozdulatokat.

Aktív gyógytorna esetén maga az alany végzi a gyakorlatokat (Fotó: Temesvári Márta)

A gyógytorna az alkalmazott technika szerint lehet (többek között): Schroth, McKenzie-módszer, Alexander-módszer Dévény-mozgásterápia, Feldenkrais-módszer, K-Taping-módszer, Kinesio Tape vagy Terrier-módszer. Célját tekintve: gerinctorna (ez a legismertebb), műtéti és baleseti rehabilitáció, tartásjavítás, mozgáskoordináció javítása, szülés utáni torna, tartáshibák korrigálása stb.

A gyógytorna - ahogyan a köztudatban is elterjedt - főként a mozgásszervi panaszok egy részére nyújt megoldást. Segít a nyak-, hát-, derék-, és végtagproblémák csökkentésében, megszüntetésében, mozgásszervi műtétek előtt (robotálás), műtétek után a rehabilitációban (térd-, váll-, csípő- és gerincműtéteknél), gerincbetegségeknél és ortopédiai elváltozásoknál, sérülések utáni rehabilitációban (törés, zúzódás, szalagszakadás, ficam), ízületi degeneráció esetén. Sőt: a légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri problémáknál is eredményesen alkalmazható. Ezen kívül (amit sokan nem tudnak) lelki panaszokra, szédülésre, fejfájásra is sikerrel alkalmazható, valamint neurológiai problémákra is megoldást jelenthet (egy adott szintig), úgymint sclerosis multiplex és Parkinson-kór.

A gerinctornát nagyon sokan ismerik - és szeretik (Fotó: Temesvári Márta)

A stroke főként az idősebb korosztály félelmei között szerepel, mivel őket érinti a leginkább, bár minden korosztály megtapasztalhatja sajnos az elégtelen vérellátásból eredő agyvérzést. Stroke esetén az agy oxigénhiányos állapotba kerül, s emiatt károsodnak vagy elhalnak az idegsejtek. Ennek következtében egyes testrészek lebénulhatnak, beszédzavar alakulhat ki, attól függően, hogy az agy mely része érintett. Bár ezek a problémák nem mechanikai jellegűek, mégis gyógyíthatók gyógytornával. A teljes vagy részleges bénulás esetén összehangolt aktív és passzív gyógytornára van szükség. A jobb agyfélteke sérülésekor a bal oldal mozgásában áll be hiba, a bal agyfélteke érintettsége esetén - értelemszerűen - a másik oldal károsul, valamint a beszédértés és beszédkészség. Szakértő gyógytornásszal már az első fél évben jelentős javulást lehet elérni.

A neurológiai betegségek közül a Parkinson-kórtól rettegnek a legtöbben. Ekkor az agy ingerületátvivő anyaga, a dopamin egyre csak csökken, valamint károsodnak az agyban lévő finom mozgásokat irányító bazális ganglionok is. A Parkinson-kór tünetei között szerepelnek a merev izmok, az instabil testtartás és mozgás, kézremegés, lassuló gondolkodás, hanyatló értelem. Párosulhat ezekhez lassú beszéd, szorongás, depresszió is. A Parkinson-kór nem gyógyítható betegség, viszont gyógyszerekkel és gyógytornászati kezeléssel csökkenthetőek a tünetek. (A betegek 10 %-ánál műtéti beavatkozás alkalmazható.) Segítséget jelenthet a fizikoterápia is: alkalmazzák az izmok megerősítésében, a beszéd megtartásában, a mozgás stabilizálásában. (A fizikoterápiával legközelebb részletesen is foglalkozunk majd.)

Aki krónikus légúti betegségben szenved, az tudja, milyen szörnyű érzés, amikor fuldoklik az ember: próbál megszabadulni a váladéktól, amely a légutakban képződik, miközben légszomjjal küzd. A szakképzett gyógytornász  vagy orvos viszont meg tudja tanítani a betegnek a mellkasi fizikoterápia azon gyakorlatait, amelyek segítségével a légutak felszabadulnak. Mindezt nagyrészt a testhelyzetek megváltoztatásával: a légutak a függőleges helyzetbe kerülnek. Ehhez jön hozzá a zárt ujjakkal, harang alakú tenyérrel történő klopfolás a mellkason, hogy a váladék fellazuljon. A légutak irányított köhögéssel is tisztíthatók (mély belégzés után gyors kifújás), forszírozott légzési technikával (ez ritkábban provokál hörgőgörcsöt), és ott vannak a légző- és tornagyakorlatok is, amelyek célja a merev mellkas ellazítása és a légzésben résztvevő izmok erősítése. Fontos a tudatosság: a légzésritmus kialakítása és kontrollálása.

A gyógytornával lazíthatunk és erősíthetünk is - Bianka jól ismeri már a gyógytorna előnyeit (Fotó: Temesvári Márta)

Sokakat gyötör a fejfájás. A fejfájás lehet elsődleges (tenziós, Cluster, migrén), illetve másodlagos (betegségek kísérő jelenségeként fellépő fejfájás - szemészeti, fülészeti elváltozások miatt, fog- szájüregi betegségek során fellépő, vérnyomásproblémák miatt jelentkező stb.). A fejfájás gyakran azért alakul ki, mert az agyban az agyvíz, a vér és az agyszövet egészséges aránya megváltozik - legtöbbször az agyvíz mennyisége a változó tényező. Ezen kívül a vérnyomás, a szívverés sűrűsége is létrehozhat fejfájást: ha elmeszesednek az erek, rögösödés jöhet létre vagy elzáródás, amely akár agyvérzéshez is vezethet. A helytelen testtartás is okozhat fejfájást, mivel az erek nyomás alá kerülnek, és kevesebb oxigén kerül az agyba. A fejfájás kezelésekor - manuális passzív technika esetén - a nyak és váll körüli részeket átmozgatja a gyógytornász. Célirányos gyakorlatokkal átlazítják a nyak-, váll-, vállöv ízületei. A legjobb eredményeket tenziós fejfájásoknál lehet elérni gyógytornával. Napi negyedórás nyaktorna már csökkentheti a panaszokat!

Sorolhatnánk még, hogy mi mindenre jó a gyógytorna, ám ezt most nem fogjuk megtenni, hanem röviden azzal zárjuk a mai posztot, hogy sose szabad elfelejteni, hogy a testi betegségek oka sokszor lelki problémákra vezethető vissza! Ha haragszunk valakire (magunkat is beleértve), ha nem tudunk megbocsájtani, idegeskedünk stb., akkor olyan hormonok termelődnek a testünkben, amelyek fizikai kivetülése igencsak negatívvá válik! A valódi megoldást mindig csak akkor érhetjük el betegségeink kezelésekor, ha rájövünk az okra, ami létrehozta azt! Ha nincsen a lelkünkben harmónia, akkor a testünkben sem lesz! A testi, szellemi és lelki egységet együttesen kell vizsgálnunk, s ha valahol elakadást, blokkot tapasztalunk, akkor annak megfelelően kell megtenni a lépéseket.

A gyógyulás és gyógyítás kulcsa elsősorban bennünk van!  

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek