10 hónapnál régebbi cikk

Kézműtét és koronavírus - Koza Márk soha nem adja fel!
Kézműtét és koronavírus - Koza Márk soha nem adja fel!

Mindig, minden helyzetben feltalálja magát a székesfehérvári kempo világbajnok, Koza Márk. Amikor megsérült az UWSKF Világkupán, s meg kellett műteni a kezét, akkor sem mozdult az edzőteremből (bár nem léphetett tatamira), mert úgy érezte, nem ülhet tétlenül.

„Nekem elsősorban nem a koronavírus-okozta pandémiával kezdődött a versenyek kihagyása, hanem egy sérüléssel 2019 végén az UWSKF Világkupán” – mesélte Márk – „Ezen a versenyen a sín- és az orsócsontom egy esés következtében eltörött, majd egymás mellett 3-4 centit elcsúszott. Az adrenalin hatása alatt álló versenyzők sokszor csak másnap érzik a fájdalmat. Velem is hasonlóan volt ez, ugyanis a kórházban jöttek elő a borzasztóan kellemetlen fájdalmak. Átestem egy altatásos műtéten, mely során két orvosi implantátummal gazdagodtam. Ez fél év kihagyást jelentett a versenyek tekintetében. Nagyon erős lélekjelenléttel kellett rendelkeznem ezidő alatt, amiben a mesterem, Polgár Tamás, valamint az edző társaim és a családom is rendkívül sokat segített.”

A fehérvári sportoló a balesete előtt minden versenyen, szinte mindig minden versenyszámban elindult. A rehabilitáció időszaka ezért különösképp frusztrálta. Magatehetetlennek érezte magát.

Bár nem edzettem, mégis folyamatosan a kempoteremben voltam” – árulta el – „Eleinte csupán néztem a többieket, majd besegítettem a gyerek- és junior edzéseken, elvállaltam a fotózást, s leforgattam a szokásos évi projektemhez a videókat, amit később egy promóciós filmhez használtam fel. Ha már nem képviselhettem az egyesületet a tatamin, hát igyekeztem máshogy hasznossá tenni magamat. Átvettem a Facebook- és az Instagram-oldalunk marketing feladatait. Úgy éreztem, hogy nem ülhetek tétlenül egy pillanatig sem.”

Mindemellett egy idő után – amennyire az állapota engedte – nekiállt különböző edzési technikákat tanulni és a meglévőket pontosítani. A nyolcadik hét letelte után - rendkívüli óvatossággal - megkezdte Virovecz Balázzsal a rehabilitációs erőnléti edzéseket, hogy később, amikor újra tatamira léphet majd, ne legyen túl nagy a lemaradása. Egészen a márciusi karanténig folytatta az edzéseket. Szemei előtt lebegett egy kempos mottó:

„A legrosszabb helyzetben is nyújtsd a legjobb formád!”

A motiváció és a lelkesedés később is megmaradt: otthonában folyamatosan edzett a lehetőségekhez mérten - fémmel a kezében. Sérülése miatt egyértelmű volt, hogy a tavaszi versenyszezonban két fontos pontszerző versenyt is ki kell hagynia. Fájó volt továbbá a tudat, hogy a portugáliai Világbajnokságra utazó keretből is kikerült, mert nem tudott volna versenyezni.  

„A veszteségekre gondolva folyamatosan idegeskedtem, átkoztam a sorsot” – emlékezett vissza – „A koronavírus viszont kedvező helyzetet teremtett nekem, ugyanis egyetlen verseny sem került megrendezésre, így nem maradtam le semmiről. Most már úgy gondolom, hogy minden rosszban van valami jó!”

Az újabb műtétjére júniusban került sor. Ekkor távolították el a fémeket a kezéből. Két hétre rá már edzett is - természetesen orvosa engedélyével. A korábbi óvatos edzések, fejlesztések meghozták hatásukat: nem vesztett sokat erőnlétéből, állóképességéből, illetve az izommemóriának hála a technikák is egészen jól mentek már az első alkalommal is.

„Nagyon boldog voltam!” – mesélte – „Július elején részt vettem a kempo központi edzőtáborában. Külön kihívás volt két kempoedzés után teljesíteni egy szuper intenzív, közel egy hetes edzésprogramot. Sikerrel vettem minden akadályt. Voltam egyébként egy német versenyzőkkel összevont birkózó táborban is Koncz Gábor és Kugler András társaságban. A találkozón rendkívül hasznos és tanulságos edzéseket tartott Pongrácz Ádám, illetve egy német edző. Örülök, hogy élni tudtam ezzel a lehetőséggel.”

Márk a nyári hónapokban igyekezett minél többet edzeni, formába rázódni. Célja a technikai, szellemi és erőnléti fejlődés volt. Mindemellett pótolta a tavaszi programokat, s tanulás sem maradhatott ki: felsőfokú nyelvvizsgát tett angol nyelvből.

„Az ősz beköszöntével az iskolai oktatás új rendszert hozott az edzésrendembe: kempo, erőnléti edzés és box váltogatta egymást. Az erőnléti, illetve a boxedzés új dolog volt számomra. Folytattuk Virovecz Balázzsal a korábban megkezdett munkát és sportspecifikusan az erő és a dinamika növelésére tettük a hangsúlyt.

Kiliti Tamás (aki mellesleg profi ökölvívó) a boxedzésen segített csiszolgatni a technikámat. Polgár Tamás nevelőedzőmmel pedig a jól megszokott kempoedzéseken dolgoztunk, s kerestük az alkalmat a versenyzésre. Mindenképpen kiemelném a remek hangulatot és a baráti fogadtatást, ami mindegyik közegben fogadott visszatérésemkor.

Egyszerűen már ez is motivációt adott az edzéshez, nemhogy a fejlődés vágy! Hamarosan ki is lett tűzve két versenyidőpont, amire tudatosan készültem, hogy bizonyíthassam, nem maradtam le a többiektől. Sajnos ezek a versenyek elmaradtak, de ettől függetlenül tovább edzettem ugyanolyan intenzíven és motiváltan.”

Hamarosan a korlátozások megint leszűkítették a lehetőségeit: ám ahogy tudott, edzett tovább. Egy rokona volt olyan kedves, hogy felajánlotta neki a saját, otthoni edzőtermét, ami sokat segített (és segít most is) a gyakorlásban. Emellett – igazolt sportolóként – látogathatta az edzéseket is.

„2020 végén megfertőződtem a koronavírussal, ami miatt nem edzhettem intenzíven a negatív tesztem után sem, illetve a lehetőségek is korlátozottak voltak” – árulta el – „Az új év viszont motivációt hozott és ismét összeállni látszik az edzésrendem. Jelenleg a vírus miatt a versenyek helyzete megjósolhatatlan. Én bízok benne, hogy hamarosan minden visszaáll a korábbi állapotába. 2021-ben a célom a versenyekre való visszatérés. Szeretném megmutatni, hogy mennyit is fejlődtem. Emellett az MMA szabályrendszerben való versenyzést is kitűztem magam elé. Edzek, mert jól érzem magam közben - és később is a saját bőrömben. Ezért is figyelek az egészséges táplálkozásra, ami rendkívül fontos ezekben a vírusos időkben.”

Márk a karácsonyt a „cheat days” szellemében ünnepelte, mert néha „lehet csalni”. Szerencsére olyan a testalkata, hogy a „rosszul evés” meg se látszik rajta. Szereti ugyan a hamburgert, a pizzát és egyéb (nem éppen egészségesnek mondható) ételeket, de sokkal jobban érzi magát, ha megfelelően táplálkozik: ha elég vitamint, tápanyagot, ásványi anyagot visz be a szervezetébe.

„A jelenlegi online oktatás révén jobban be tudom osztani az időmet, így több idő marad az edzésre és ezt szeretném kihasználni addig, amíg csak lehet” – mondta – „Ez persze nem azt jelenti, hogy kevesebbet tanulok! 11. osztályba járok a Tóparti Gimnáziumba, tehát a továbbtanulásba már beleszámítanak a jelenlegi jegyeim. A jogi pálya a célom, ezért nem szabad hátra dőlnöm, hanem tanulnom kell - és így is teszek! Mostanában tehát úgy telnek a napjaim, hogy edzek, tanulok, s próbálok egészségesen élni. Néha kikapcsolódok, s a barátaimmal a lehetőségekhez mérten programokat csinálok. Bármi is történik, mindig arra törekszem, hogy megtaláljam mindenben, s minden helyzetben az egyensúlyt.”

Borítókép: Koza Márk Facebook-oldala
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek