3 évnél régebbi cikk

Nyakunkon a tavasz? Nem látták meg árnyékukat a medvék Veszprémben és Budakeszin sem
Fehérvár Médiacentrum fotója
Domján Attila
Nyakunkon a tavasz? Nem látták meg árnyékukat a medvék Veszprémben és Budakeszin sem

A Veszprémi Állatkert és a Budakeszi Vadaspark is bemutatta közösségi oldalán a medvéiket, akik végül nem pillantották meg árnyékukat február 2-án. A hagyomány szerint pedig ez azt jelenti, hogy már nem tart sokáig a tél.

Időjárás-előrejelző nap február 2-a a népi hagyományok szerint. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve kijön a barlangjából, és ha a napsütésben megpillantja az árnyékát, visszabújik aludni, és sokáig húzódik még a tél. 

Ha viszont borúsabb idő van ezen a napon, és nem látja már az árnyékát, abban reménykedhetünk, hogy hamar ránk köszönt a tavasz. Valószínűleg sosem vártuk még annyira a reményteli kikeletet, mint most, 2021-ben. Ezért is örülhetünk, mert mind a két Székesfehérvárhoz közeli állatkertben, Veszprémben és Budakeszin is rövid telet jósoltak a mackók. 

A Veszprémi Állatkertben minden évben ünnepélyes pillanatok övezik február 2-át, ezúttal azonban elmaradt a gyerekzsivaj: 

"Ez évben a járványhelyzet miatt a veszprémi kisiskolások medvecsalogató énekei sajnos elmaradtak, de az állatkert munkatársai természetesen ennek ellenére is meglepték a medvéket a kedvenc finomságaikból összeállított tortával, amit nagy örömmel fogadtak" - számoltak be a Veszprémi Állatkert közösségi oldalán. 

A Budakeszi Vadaspark élő videóban közvetítette a tavaszjósló eseményt: 

Néhány hétig még biztosan zárva tartanak az állatkertek is, de a a várva várt tavasz reméljük meghozza azt is, hogy már ne csak az interneten követhessük szeretnivaló lakóik életét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek