3 évnél régebbi cikk

Öt fehérvári hely szerepel a tömeges üzletnyitás térképen, megkérdeztük, nyitva vannak-e
·Hírekétterem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Öt fehérvári hely szerepel a tömeges üzletnyitás térképen, megkérdeztük, nyitva vannak-e
·Hírekétterem·Utolsó frissítés: undefined

Országszerte ugyanez a helyzet, mint Székesfehérváron: több üzlet sem tudja, hogy kerültek fel a térképre, mert ők biztosan nem regisztráltak az adatbázisba.

A Szeretlek Magyarország oldal készített körképet, és hívott fel üzleteket, amelyek a tömeges üzletnyitás térképen szerepelnek. Szúrópróbaszerűen több helyet is felhívtak, és akiket sikerült elérniük, mindannyian azt mondták, nem regisztráltak az adatbázisba és eszükben sincs engedély nélkül kinyitni.

Úgy nyilatkozott többek között a székesfehérvári Marxim pizzéria és a velencei Ó-Velence étterem is, hogy fogalmuk sincs, hogy kerültek fel a térképre, ők biztosan nem regisztráltak az adatbázisba.

Jelenleg (2021.02.02.) 204 olyan hely található rajta, amelyek elvileg hétfőn már helyszíni fogyasztásra is várják a vendégeket, kockáztatva a kormány által belengetett súlyos bírságot.

Székesfehérvárról összesen öt étterem szerepel a térképen a Marxim pizzéria mellett a Ring Sarok Söröző és Pizzéria, a HB Söröző, a Pátria Kávéház és Étterem, valamint a Kiskulacs Vendéglő. Talán nem meglepő a fentiek tükrében, hogy az öt üzlet közül egy sincsen nyitva, sőt, akiket elértünk, nem is tudtak róla, hogy felkerültek az adatbázisba.

"Eddig nem tudtam erről, nem mi kértük és nem is regisztráltunk, nem tudom, hogyan kerültünk ki. Tartjuk magunkat a törvényi előírásokhoz" - mondta el kérdésünkre Radics Gergely, a Kiskulacs Vendéglő üzletvezetője.

"Felháborítónak tartom, hogy visszaéltek az üzlet nevével" - ezt már Fodor Zsolt a Pátria Kávéház és Étterem üzletvezetője mondta el kérdésünkre, hogy tudnak-e arról, hogy elméletileg nyitva vannak. Az üzletvezető ugyanazt erősítette meg, mint amit a többi üzletnél: nem ők regisztráltak, nem is kérték.

A székesfehérvári HB Söröző és a Ring Sarok Söröző és Pizzéria  - bár személyesen nem értük utol őket - ugyancsak zárva tartanak.

A Le az Adók 75%-ával párt - szervezője a „Kérjük vissza az életünket!” Hősök téri demonstrációnak is - a honlapján hetek óta elérhető egy térkép, amelyen a február 1-jén demonstratív céllal kinyitó helyeket tüntetik fel  - írja a Szeretlek Magyarország oldal, kiemelve, a párt elnöke, Ecsenyi Áron érdeklődésükre azt nyilatkozta, egyetlen üzletről tud, amelyik ténylegesen kinyitott: ez a borsfai Bázis nevű hely, akik saját Facebook-oldalukon közzé is tettek egy erről szóló posztot, illetve egy fotót a "nyitva" tábláról.

Ugyanakkor a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy a térképre olyan üzletek is felkerültek, amelyek nem is tudtak erről, azt válaszolta Ecsényi, hogy az első napokban még valóban előfordult, hogy jóhiszeműen, ellenőrzés nélkül feltettek egy beküldött helyet. Utána azonban állítása szerint változtattak a gyakorlaton, és mindenkit igyekeztek leellenőrizni.

Ha valaki esetében ez mégse történt meg, annak szerinte a szervezetlenség és a kapacitáshiány lehet az oka: mivel minden aktivistájuk önkéntesen, a szabadidejében dolgozik, előfordulhatott, hogy nem ment át az információ például egy időközben visszalépő helyről a térképet kezelő fejlesztő felé.
A pártelnök ezt sajnálatosnak tartja, ugyanakkor azt állítja, ők mindig is hangsúlyozták, hogy nem vállalnak felelősséget a térkép tartalmáért - írja az oldal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek