3 évnél régebbi cikk

Mától a vendéglátóhelyek a bértámogatást nem utólag, hanem támogatási előlegként igényelhetik
·Hírektámogatás·Utolsó frissítés: undefined
Mától a vendéglátóhelyek a bértámogatást nem utólag, hanem támogatási előlegként igényelhetik
·Hírektámogatás·Utolsó frissítés: undefined

A már megítélt bértámogatást nem utólag, hanem februártól támogatási előlegként folyósítják - olvasható a február 2-án megjelent Magyar Közlönyben. A jogszabály február 3-tól lépett életbe.

Állami támogatás

Február 3-án lépett életbe az jogszabály, miszerint a megítélt bértámogatást nem utólag, hanem támogatási előlegként kell folyósítani. Erre azért volt szükség, mert sok a szektorban tevékenykedő vállalkozásnak elfogyott a tartaléka, és nem tudták megelőlegezni a támogatást. Ráadásul a támogatási rendszer is akadozva működött.

Ezentúl az állami segítséget nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez. 

A bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását azonban csak a következő hónapban ellenőrzik. Ha valaki közben mégis elbocsájtja az alkalmazottját vagy nem ad fizetést, akkor az igénybe vett támogatást vissza kell fizetnie.

A fehérvári vendéglátósok ezen kívül plusz városi támogatást is kapnak.

"A helyi vendéglátóipar számára múlt héten meghirdetett gazdasági mentőcsomag részleteinek kidolgozása az elmúlt napokban is folyamatosan zajlott. Ebben a munkában figyelembe vesszük a különböző felületeken beérkezett javaslatokat is. Már be tudok számolni néhány konkrét támogatási formáról, valamint a létrehozott és mától élő információs vonalak elérhetőségéről" - tette közzé  Cser-Palkovics András polgármester Facebbok-oldalán még február 2-án, kedden kora este.

Többek között a vendéglátóhelyeknek nem kell terasz-és bérleti díjat fizetniük. Azok a fehérváriak, akik a vendéglátásban dolgoztak és  elvesztették az állásukat november 1-je után pedig egyszeri 100 ezer forintos juttatásban részesülnek.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek