Rain19 °C
2021. május 15. szombat Zsófia
Menü
Házhozszállítás

Megfiatalítják a japánakácokat a Zichy ligetnél Fehérváron

Folyamatosan végzik a közterületen lévő fák koronáinak alakítását, fiatalító metszését Székesfehérváron. A Városgondnokság szakemberei egész fasorokat érintően, vagy a város egy-egy pontján dolgoznak, ezen a héten például a Zichy liget melletti utcában újítják meg a fákat.

A Városgondnokság munkatársai folyamatosan dolgoznak a fák állagmegóvásán, az út menti fasorok megfelelő állapotának fenntartásán, amely nagyon fontos környezetvédelmi, városképi és közlekedésbiztonsági szempontból egyaránt.

A téli nyugalmi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az elöregedett, nagyméretű fákon elvégezzék a koronaalakítást, az ún. ifjító metszést, mert a hamarosan meginduló lombosodás során a növények újra kihajtanak, életerős ágakat növesztenek, így könnyebben kompenzálják a „veszteségét”, mintha zöld állapotban történne ugyanez.

Áprilistól, a fák virágzásának és a madarak költési idejének kezdetétől ilyen jellegű beavatkozásokat csak nagyon indokolt esetben végeznek, és kizárólag olyan mértékben, ahogy azt a szakemberek meghatározzák. A nyugalmi időszak végeztével legközelebb ősz közepétől lehet folytatni a komolyabb állagmegóvási folyamatokat.

A mostani téli időszakban egész fasort érintő beavatkozás történt a Hosszúsétatéren lévő platánfákon.

Ezen kívül a város különböző pontjain zajlottak ifjítási munkák, így például az Illyés Gyula téren, a Kálvin János téren, a Rózsa ligetben, a Béke téren és a Munkácsy Mihály utcában.

Rossz állapotú, balesetveszélyes fákat vágtak ki többek között az Erzsébet utcában, a Vasútállomás parkolójában, a Lugosi utcában és a Prohászka ligetben. Ez a munka mindig hatósági engedéllyel történik, az érvényben lévő szabályozás alapján.

Ezen a héten egészen február 5-ig, péntekig a Zichy liget melletti utcában, a Mátyás király körút és a Malom utca közötti teljes szakaszon végzik a korosodó japánakácok ifjító metszését teljes út- és parkolózárás mellett. Ez a munka nagyon időszerű volt, ugyanis a fák lombkoronája már jóval a tetők fölé nőtt, a lehulló lomb és a termések pedig képesek eltömíteni az ereszcsatornákat. A fasorban lévő, kisebb méretű oszlopos tölgyekhez nem nyúlnak, csak az esetlegesen falhoz érő, vagy a gyalogos közlekedést zavaró részeket, illetve a száraz ágakat távolítják el.

A Zichy ligetben is számos elöregedett, több helyen korhadt fa található, melyek cseréjét szintén tervezik, ez azonban egy hosszadalmas és összetett munkafolyamat lesz.

A következő időszakra tervezik még a Rádió utcai nyárfák gallyazását, és február végére az Ányos Pál utca mindkét oldalán a fasor ifjítását. Ez utóbbihoz teljes útlezárás, az áthaladó helyközi és távolsági buszjáratoknak pedig terelőútvonal-kijelölés lesz majd szükséges.

A gallyazásból származó levágott ágakat kétféleképpen hasznosítják: a nagyobb részeket szociális tűzifaként osztják szét, például tavaly decemberben több mint 50 család kapott ilyen támogatást, és várhatóan lesz még egy fordulója az osztásnak. A kisebb ágakat még a helyszínen ledarálják, az így keletkező faanyagot pedig komposztálják, vagy visszaforgatják a városi virágágyásokba.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hamarosan újra megnyithatja kapuit a filmbarátok előtt a Barátság mozi
  Hamarosan újra megnyithatja kapuit a filmbarátok előtt a Barátság mozi
 • Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál
  Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál
 • Székesfehérvárt is érinti a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal
  Székesfehérvárt is érinti a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal
 • Május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról
  Május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról
 • Egy több mint száz éves gramofonnal gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjtemény
  Egy több mint száz éves gramofonnal gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjtemény
 • Lendületet adhat a kiskereskedelemnek a pünkösd
  Lendületet adhat a kiskereskedelemnek a pünkösd
 • Leszállt a Marsra a kínai űrszonda
  Leszállt a Marsra a kínai űrszonda
 • Sofőröket és gyalogosokat is megbüntettek a Zebra terv elnevezésű ellenőrzésen
  Sofőröket és gyalogosokat is megbüntettek a Zebra terv elnevezésű ellenőrzésen

Eseménynaptár

 • Mától már Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok
  Mától már Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok
 • Ma ér véget Szlovákiában a rendkívüli helyzet
  Ma ér véget Szlovákiában a rendkívüli helyzet
 • Már letölthető a védőoltást igazoló ingyenes mobilalkalmazás
  Már letölthető a védőoltást igazoló ingyenes mobilalkalmazás
 • Interaktív kampányt indít a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére a MÁV
  Interaktív kampányt indít a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére a MÁV