3 évnél régebbi cikk

Tetőket bontott, fákat döntött ki az orkán erejű szél Fejérben
·Hírekveszély·Utolsó frissítés: undefined
Tetőket bontott, fákat döntött ki az orkán erejű szél Fejérben
·Hírekveszély·Utolsó frissítés: undefined

Az éjszaka lehullott csapadék és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig több mint tíz káresethez riasztották Fejér megye tűzoltóit.

Jellemzően tetőszerkezetek lemezfedését bontotta meg az orkán, néhány esetben kidőlt fák okoztak kisebb fennakadásokat, illetve árokba csúszott járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek. A bejelentések többsége Csákvár környékéről és Székesfehérvárról érkezett február 11-én reggel. - tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell készülni. A meteorológiai szolgálat Fejér megyére is másodfokú riasztást adott ki.

"A következő napokban is lehet erős lökésekre számítani, de a maihoz hasonló viharos lökések már nem várhatóak a következő napokban. Ami pedig a fagyos időt illeti, az is ki fog tartani a következő időszakban végig, a nappali órákban is mínuszok várhatóak, általában mínusz 5fok körüli értékekre számíthatunk. Az éjszakák folyamán pedig eléggé erős fagyok valószínűek, mínusz 10 fok alá is lehűlhet majd a levegő” - mondta a Fehérvár Televíziónak Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. 

Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról.

Aki teheti, ónos eső, havazás, vagy hófúvás miatt érvényben lévő másodfokú, narancs riasztás ideje alatt ne induljon útnak.

Ha az utazás elkerülhetetlen, megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival történjen ez.

Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és valamilyen ételt hosszabb várakozás esetére. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Mindenkinek javasolják, hogy használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

A témával a Fehérvár Televízió is foglalkozott: 

 

Hajnalban megkezdték a fehérvári utcák síkosságmentesítését

Székesfehérvár Városgondnoksága már hajnali kettő órakor megkezdte több mint 300 kilométernyi járda és 340 kilométernyi közú síkosságmentesítését Székesfehérváron.

Az első ütemben a fő és tömegközlekedési útvonalak, gyűjtőutak síkosságmentesítése történt meg és a különösen fagyveszélyes, forgalmas útszakaszokat szórták. A második ütemben a lakótelepi utak és a kertvárosok nagyobb forgalmú utcákat, a harmadik ütemben pedig a kis forgalmú, családi házas övezeteket síkosságmentesítették.

A fehérvári hajléktalanszállásokon még van hely

A rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzést léptetett életbe az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hajléktalan ellátásban. Ez azt jelenti, hogy a nem számukra fenntartott szociális intézményeknek is fogadniuk kell a hajléktalan embereket. A fehérvári szállásokon még van hely.

A hosszú ideje utcán fagyoskodók esetében a segítség életet menthet, ezért kérik, ha valaki ilyen hajléktalant lát, hívja a mentőket. Ugyancsak hívható éjjel-nappal az utcai szolgálat telefonszáma: 06 20 957 94 10

Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője elmondta, az utcai szolgálat és a rendőrég is bekísérheti a szállóra a hajléktalanokat, akik hosszan a szabadban tartózkodva biztosan életveszélybe kerülnének. Hely van, de nem mindenki él vele önként.

A Kríziskezelő Központ vezetője hozzátette, a lakosságtól meleg takarókat is szívesen fogadnak a Sörház téri bázison.

Borítókép: Megyeri Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek