3 évnél régebbi cikk

Ne vágjuk, reszeljük a körmeinket! - ajánlja Szentzi Ildikó székesfehérvári kéz- és lábápoló
Ne vágjuk, reszeljük a körmeinket! - ajánlja Szentzi Ildikó székesfehérvári kéz- és lábápoló

Mindannyian szép és egészséges körmöket szeretnénk, de ilyen jellegű vágyainkat nem mindig sikerül megvalósítanunk. Mosogatáskor, takarításkor, apró-cseprő munkák során gyakran megesik, hogy körmeink berepedeznek. Otthoni körülmények között hogyan ápolhatjuk, erről kapunk néhány praktikus tanácsot Szentzi Ildikótól.

A székesfehérvári szakember azt tanácsolja, hogy takarításkor, kerti, udvari munkákhoz viseljünk gumikesztyűt, hogy ne tegyük ki körmeinket balesetnek. A ház körüli munkában sokak számára azonban kényelmetlen, nehézkes a kézre húzott védőfelszerelés.

Vannak módszerek, amelyek segítségével megerősíthetjük körmeinket. A legjobb megoldás, ha folyamatosan hidratáljuk. Hogy ne felejtsünk el krémet tenni a kezünkre és körmünkre, érdemes otthonunk több pontján tartani belőle egy-egy kisebb tubussal. Tehetjük a mosogató mellé, az íróasztalunkra, az éjjeliszekrényünkre, a fürdőszobába és természetesen nem hiányozhat a táskából sem.

De mi a helyzet, ha átmeneti anyagi gondokkal küzdünk és nem tudunk bevásárolni kézápoló krémekből? A fehérvári kéz- és lábápoló megosztott velünk néhány otthoni és jelentősen olcsóbb technikát.

Az almaecetes hidratálásról kevesen tudják, hogy (számos egyéb jótékony hatása mellett) a gyenge körmöket is megerősíti. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag és olyan savakat tartalmaz, melyek megelőzik a fertőzéseket. Ha összekeverünk azonos mennyiségű almaecetet és langyos vizet, majd ebben áztatjuk körmeinket egy hónapon keresztül naponta öt percig, láthatjuk a javulását.

A sörrel történő hidratálás nem csak kellemesen frissít, de nagyszerű szépítőszer. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, szelént, káliumot, foszfort. Keverjünk össze egy fél deci sört, fél deci almaecetet és fél deci enyhén felmelegített olívaolajat, majd ebben áztassuk a kezünket legalább 15 percig. Hetente egy-két alkalommal alkalmazhatjuk.

Szentzi Ildikó figyelmeztet, hogy körmeinket rendszeresen reszelni kell. Ha ollóval vagy csipesszel vágjuk, körömlemezünk megrepedhet. A repedéseken keresztül pedig nedvesség és számos kórokozó juthat be, szaporodhat el. Arra is figyeljünk, hogy egy irányba reszeljünk, így elkerüljük a körömlemez sérüléseit.

A  száraz körmök hajlamosabbak törni, szálkásodni, ezért legjobb, ha mindig fürdés  után reszeljük őket, miután legalább tíz-tizenöt percet áztak a kádban vagy a tus alatt és megfelelően felpuhultak. A fémből készült reszelőket ne részesítsük előnybe, a legjobb a dörzspapír vagy a finom szemcsés, párnázott homokkő anyagú reszelő: ezek kíméletesen formázzák a körmöket - tette hozzá a székesfehérvári kéz és lábápoló.

Vajon egészséges, ha állandóan lakkozzuk a körmünket?

Szentzi Ildikó elmondta, hogy a körömlakk - akár színes, akár átlátszó - segít a nedvességet a körmökben tartani. Ami lényeges, hogy kerüljünk minden olyan terméket, ami formaldehidet vagy toluolt tartalmaz, mert ezek szárítanak és allergizálhatnak.

Nem árt tudni azt sem, hogy heti egy alkalomnál többször ne mossuk le a körömlakkot és mindig acetonmenteset használjunk. Ezek gyengédebbek a körmökhöz, bár a legtöbb még mindig tartalmaz acetátot, amely szintén szárítja a körmöket illetve a körmök körüli bőrt is.

Borítókép: Szentzi Dóra
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek