Partly cloudy15 °C
2021. március 4. csütörtök Kázmér
Menü

Három híres Fejér megyei magyar és három trükk, amit elleshetünk tőlük

Fejér megye méltán foglal el előkelő helyet a magyar történelemben, hiszen ez a terület az egyik legősibb magyar szálláshely. A középkorban a Magyar Királyság központja is itt kapott helyet, még pedig a mai megyeszékhelyen, Székesfehérváron.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a területen már 20 000 évvel ezelőtt is léteztek ember lakta települések, ami azért nem semmi. Az ekkor itt lakó népeket beazonosítani még nem sikerült, de a közvetlenül a rómaiak előtt itt élő népek között a keltákat is megtaláljuk például.

A honfoglalás korától kezdve aztán mindmáig Székesfehérvár környéke jelentős szerepet tölt be az ország életében, hol többet, hol kevesebbet, de sosem elhanyagolható. Nem csoda, hogy megannyi híres ember származik erről a területről, a tudomány, a művészetek vagy a sport világából. Ezek közül térünk ki most három hírességre, és megnézzük, hogyan vehetünk mi is példát róluk.


1. Ybl Miklós

A világhírű építészről valószínűleg még az is hallott, aki nem jártas az építészetben. Ha más nem, akkor a Magyar Állami Operaház lenyűgöző épülete, vagy a Szent István Bazilika monumentális építménye kapcsán már felmerült a neve. Így hát kijelenthetjük, hogy a főváros – ha nem az egész ország – két legszebb épülete fűződik a nevéhez, sok másik mellett.

1814-ben született Székesfehérváron, és ott is élt egészen a gimnázium elvégzéséig, aztán már Európa más városaiban végezte tanulmányait.

Visszatérve Magyarországra, Budapesten kezdett el ténykedni, és sorra építette épületeit romantikus stílusban. Később áttért a neoreneszánszra, és leghíresebb épületei már ebben a szellemben készültek el. A nemrég gyönyörűen felújított Várkert Bazár is az ő szakértelmét dicséri!

Tipp: Ha egy kicsit át akarjuk érezni milyen építésznek lenni, próbáljuk ki a 3D puzzlet! Nagyon izgalmas dolog. És, hogy még csavarjunk egyet a dolgon, az Ybl Miklós által épített Szent István Bazilika mását is megépíthetjük magunknak, eljátszva a gondolattal, milyen is volt ennek a 19. századi építészzseninek lenni.

 

Ybl Miklós Budapesten sorra építette épületeit romantikus stílusban. (Fotó: pixabay.com)
Ybl Miklós Budapesten sorra építette épületeit romantikus stílusban. (Fotó: pixabay.com)

2. Áron Nagy Lajos

A kétszeres Munkácsy Mihály-díjas festő már felnőtt korában, európai csatangolási után költözött Székesfehérvárra, itt alkotta jelentős poszt-impresszionista műveit.

Legmeghatározóbb alkotásai is Székesfehérvárhoz köthetőek, a Vörösmarty Színházban látható a Csongor és Tünde című festett falburkolata, valamint a másik fő művének tartott nagy méretű festmény Az Ezeréves Fehérvár nevet viseli, amelyet a Magyar Királyi szállóban láthatunk szintén Székesfehérváron.

Ahogyan az jellemző a poszt-impresszionizmusra, a foltok varázslatos erejét felhasználva alkotta meg kompozícióit, ezekből a látszólag össze nem illő elemekből létrehozva egy művészi egységet. Tájképei lírai hangulatúak, de szívesen festett portrékat és a legkülönbözőbb életképek is izgatták.

Munkásságát több díjjal is elismerték, és a Fejér megyei megyeszékhelyen emlékművek és közterek őrzik emlékezetét.

Tipp: Ha szeretnénk egy kicsit művésznek érezni magunkat, és elmerülnénk az alkotás élvezetében, nem kell rögtön arra gondolnunk, hogy vagyonokat költsünk drága festőszerekre. A kezdeti lelkes próbálkozásokra találták ki a kampányszerűen kapható stúdió festőcuccokat. A Lidl akciós újságban érdemes megnézni, hogy mikor kaphatók ilyen készletek, ezekkel bátran lehet kísérletezni, foltokat felvinni igazi vászonra, és figyelni mi fog kisülni belőle, akárcsak Áron Nagy Lajos tette.

A kezdeti alkotásokhoz bőven elég a Lidl festőkészlete (Fotó: https://pixabay.com)
A kezdeti alkotásokhoz bőven elég a Lidl festőkészlete (Fotó: https://pixabay.com)

3. Fitz Jenő

Fitz Jenő neve keveseknek lehet ismerős, de ha azt mondjuk, hogy Gorsium, akkor talán már többeknek felcsillan a szeme. Ő ugyanis az a régész, aki feltárta az ország egyik legjelentősebb római kori romterületét a Gorsium-Herculia névre keresztelt területet. Ez a régészeti park Fejér Megye területén, Tác településen található. A késő római kori településen, amely katonai táborból alakult várossá, több császár is tiszteletét tette, úgy mint Caracalla, Traianus és Septimius Severus is.

Fitz Jenő volt a Székesfehérvári István Király múzeum igazgatója 1949 és 1985 között, ekkor támadt érdeklődése a Fehérvártól mintegy 10 km-re elhelyezkedő terület feltárására. Több könyvet írt a témában, kitüntetések sorát is magáénak tudhatja a történelmi jelentőségű régészeti feltárásának köszönhetően.

Munkássága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még inkább rekonstruálni tudjuk azokat a régi időket, amikor országunk a római császárság hatalma alatt élte világát.

Tipp: Ha szeretnénk kicsit visszautazni az időben, és elmélyülni a Római Birodalom világában, akkor elég csak a számítógépes játékok vizeire eveznünk. Elég sokféle játékot találhatunk a témában, a harcokra épülőktől kezdve a városépítősökön át a kereskedősökig. Ilyen pl. a 2019-ben megjelent Imperator: Rome. Kattintsunk rá és élvezzük a statégiákat, a hódítást! És gondoljunk közben bele, hogy hogyan érezhette magát Fitz Jenő miközben valódi római emlékeket tárt fel. Nagyon izgalmas!

 

Gorsiumban Caracalla is tiszteletét tette (Fotó: https://pixabay.com/)
Gorsiumban Caracalla is tiszteletét tette (Fotó: https://pixabay.com/)

Persze oldalakon át lehetne folytatni a híres fejér megyeiek listáját, de most ők hárman is elegek ahhoz, hogy átérezzük, a tehetség milyen különböző módokon tör utat magának. Fogadjuk meg a tippeket, és fedezzünk fel új dolgokat. Megéri!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
  Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
 • Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
  Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
 • Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
  Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
 • Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
  Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
 • Felgyorsítják az oltások beadását
  Felgyorsítják az oltások beadását
 • Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
  Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
 • Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
  Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
 • Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
  Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
 • Karbonböjt – tavaszi kezdeményezés a zöld háztartásokért
  Karbonböjt – tavaszi kezdeményezés a zöld háztartásokért