Rain13 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Kinek éri meg igazán a Babaváró hitel?

Kinek éri meg igazán a Babaváró hitel?
Kinek éri meg a Babaváró hitel (Fotó: freepik.com)

A Székesfehérváron is népszerű Babaváró program jelentős összegű anyagi támogatást jelenthet az újdonsült családoknak.

A kedvezményes, államilag támogatott kölcsön ugyanis ingatlanfedezet nélkül elérhető és szabad felhasználású, az így kapott 10 millió forintot tehát arra költhetjük, amire igazán szüksége van a gyarapodó családnak.

Ugyanakkor a népszerűség átka, hogy a közbeszédben igen sok félinformáció és tévhit kering a Családi Akcióterv részeként, 2019. júliusában debütáló Babaváró támogatási program körül, így cikkünkben tiszta vizet öntünk a pohárba és kiderítjük, mik a legfontosabb tudnivalók, kinek éri meg igazán igényelni, vagy hogy céljainknak megfelelően milyen más hitelekkel és támogatási formákkal tudjuk kiegészíteni az így kapott összeget.

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, mit is jelent a Babaváró hitelként emlegetett konstrukció.

Babaváró program vagy Babaváró hitel? Hogy is van ez?

A népnyelvben Babaváró hitelként emlegetett, hivatalos nevén Babaváró programként létrejött konstrukció tulajdonképpen egy támogatási forma, amely két elemből áll:

 1. a kedvezményes hitelprogram,
 2. az ehhez kapcsolódó gyermekvállalási támogatási rendszer.

Ennek értelmében a gyermekáldás előtt álló házaspárok számára egy igazán kecsegtető lehetőség lehet, hiszen az említett, maximum 10 millió forintos, szabad felhasználású kölcsön kamata a teljes futamidő alatt kiemelten kedvezményes (csupán évi 0,5 %-os kezességvállalási díj). Emellett pedig további előny, hogy akár az összes kamatterhet, vagy a tőketartozás egészét is elengedhetik.

Mindehhez természetesen meg kell felelnünk a személyi és a hitelbírálati feltételeknek is, amelyet az állam és a kölcsönt nyújtó bank támaszt az igénylők felé, ezekről bővebben az okosan.hu hitelszakértői tájékoztatnak bennünket.

Az alapvető feltételek mellett pedig nem meglepő, hogy a gyermekvállalással kapcsolatban is lesznek megkötések, ezek alapján pedig könnyebben kideríthető, hogy kinek éri meg a leginkább a Babaváró hitel felvétele.

A Babaváró hitel a gyermekáldás előtt álló házaspárok számára egy igazán kecsegtető lehetőség (Fotó: freepik.com)
A Babaváró hitel a gyermekáldás előtt álló házaspárok számára egy igazán kecsegtető lehetőség (Fotó: freepik.com)


Gyerekszületéshez kapcsolódó kedvezmények és feltételek

A Babaváró támogatási program tehát gyermekvállaláshoz kötött, így a kedvezmények listája is úgy bővül, ahogy az új családtagok érkeznek.

Vagyis, ha a hitelfelvételt követő 5 éven belül megérkezik a várva várt gyermekáldás, akkor a 12 hetes magzati kort elérve jogosultak vagyunk a hiteltörlesztés szüneteltetését kérni a következő 3 évre, valamint a további hiteltörlesztés kamatmentessé válik.

Ha nem tervezünk több gyermeket, akkor is egy igen kedvező hitelkonstrukciót használhatunk fel szinte bármilyen célra, legyenek a családnak otthonteremtési, lakásfelújítási, házbővítési tervei, de akár a babakelengyére, a családi autó megvásárlására, sőt, korábbi hitelek visszafizetésére is költhetjük az igényelt összeget.

További komoly előnyre tehetünk szert akkor, ha újabb gyermekáldás érkezik. Ekkor ugyanis a hiteltörlesztés újabb 3 évre szüneteltethető, és a tartozás 30%-át elengedi az állam.

A harmadik gyermekáldást követően pedig már nem szükséges tovább fizetni a törtesztőrészleteket (ami egyébként maximum 50.000 Ft lehet egy hónapban), ugyanis a teljes tartozás elengedésre kerül, így válhat a támogatás vissza nem térítendővé.

A második és harmadik gyermek megszületése ráadásul időkorláthoz sincsen kötve, a maximális futamidő (20 év) alatt bármikor jelezhetjük az állam felé a család bővülését, és élhetünk a kedvezményekkel.

A kedvezmények listája is úgy bővül, ahogy az új családtagok érkeznek (Fotó: freepik.com)
A kedvezmények listája is úgy bővül, ahogy az új családtagok érkeznek (Fotó: freepik.com)


Ha otthonteremtés vagy lakásfelújítás a cél

Ha tehát megfelelünk a hitel és a támogatás feltételeinek, a Babaváró program kiváló lehetőség lehet különböző lakáscélok esetében is. Nem is véletlen, hogy a legtöbb házaspár lakásvásárlási céllal igényli a kölcsönt, ugyanis remekül kiegészíthető vele a rendelkezésre álló összeg, valamint a támogatás a lakáshitelhez szükséges önerőként is értelmezhető.

Ez esetben viszont figyelembe kell vennünk egy nagyon fontos szabályt: a támogatási kölcsönszerződés megkötését követő 90 napon belül igényelt lakásvásárlási kölcsön esetén a Babaváró összegének csak a 75%-a használható fel önerőként. Ha viszont a szerződés után több mint 90 nap eltelt, a támogatás teljes összege beszámítható.

Remek hír, hogy a családokat több ízben is támogatja az állam, így lakásvásárlási céllal a Babaváróval együtt akár a Családi Otthonteremtési Kedvezményeket is igénybe vehetjük.

A példa kedvéért, ha 2 gyermeket tervezünk és új lakást vagy házat szemeltünk ki, akkor az alábbi tételek jelentősen csökkenthetik a kiadásainkat:

 • 10 millió forint szabad felhasználású Babaváró támogatás
 • 2,6 millió forint CSOK támogatás
 • 15 millió forint CSOK hitel.

Mindezekkel gyors fejszámolás után máris elérhető a család számára (hitelképesség esetén) egy több, mint 25 millió forintos kedvezményes kölcsön, illetve támogatás, amely piaci lakáshitellel szükség esetén tovább bővíthető.

Ha pedig a meglévő otthonunk komfortosabbá tétele, felújítása a cél, szintén rendelkezésünkre állnak különböző támogatási lehetőségek. Gondoljunk csak a 2021-től elérhető Lakásfelújítási támogatásra, illetve a munkálatok finanszírozására felvehető Otthonfelújítási kölcsönre.

A Babaváró ugyanis minden további nélkül kombinálható az új, 2021. februárjától elérhető Otthonfelújítási kölcsönnel is, amely kedvező, fix. 3%-os éves kamattal, maximum 6 millió forinttal járulhat hozzá a felújításhoz, korszerűsítéshez, és amelyet a Lakásfelújítási támogatás összege 3 millió forinttal is csökkenthet.

Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy az Otthonfelújítási hitel igényléséhez minden esetben jelzálogjoggal szükséges terheli a támogatott otthont. Ez természetesen azt is jelenti, hogy ha a szóban forgó ingatlan már terhelve van jelzáloggal, akkor csak a Babaváró program felvétele jöhet szóba a munkálatok finanszírozására.

Kinek éri meg leginkább?

Összességében azoknak, akik nagy családot terveznek, mivel a támogatás 3 gyermek esetén vissza nem térítendővé válik. Mindemellett pedig azoknak, akiknek nem áll rendelkezésre elegendő összeg céljaikhoz, legyen az lakásvásárlás, felújítás, vagy korszerűsítés, esetleg bővítés, de mivel a szóban forgó konstrukció szabad felhasználású, ezért a lakáscélú hiteleknek, illetve egyéb otthonteremtési támogatásoknak is kiváló kiegészítője lehet.

A Babaváró program igénylésére előreláthatóan 2022. december 31-ig lesz lehetőségünk, de mielőtt belevágnánk az igénylési folyamatba, érdemes teljes körűen megismerni a feltételeket, illetve gondosan kiválasztani, hogy melyik hitelintézethez adjuk be a papírokat, hiszen az alapvető feltételek mellett a bankok saját jogkörükben más és más elvárásokat határozhatnak meg az igénylőkkel szemben.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
  Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
 • Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
  Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
 • A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
  A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
 • Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
  Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők

Eseménynaptár

 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
  Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
  Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
 • A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
  A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Véget ért a hazai síszezon
  Véget ért a hazai síszezon
 • Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
  Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
 • Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása
  Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása