3 évnél régebbi cikk

Gólyafészek, egy székesfehérvári alapítvány a családokért
Gólyafészek, egy székesfehérvári alapítvány a családokért

Adományosztás, iskolatáska-gyűjtő akció, nyári táboroztatás. A székesfehérvári Gólyafészek Alapítvány nemcsak a rászorulóknak segít, hanem szaktanácsadással támogatja a gyermekes anyák munkaerőpiacra való visszatérését is.

 „A Gólyafészek Alapítvány története akkor kezdődött, amikor egy multinacionális cég egyik munkatársa kisgyermekes szülővé vált.” – mesélte Vagyócki Anita – „Én korábban a munkaadói oldalt képviseltem, beérkező önéletrajzokat értékeltem és állásinterjúkat tartottam egy székesfehérvári gyárban. Újdonsült anyukaként szembesültem azzal, hogy milyen kihívásokkal küzdenek a GYES/GYED-ről munkába visszatérni szándékozó anyukák. Akkor még nem járt GYES annak, aki a gyerek három éves kora előtt újra dolgozni kezdett és nem volt még GYED extra sem, ráadásul nagy volt a verseny, bőven akadt más háttérrel rendelkező munkaerő. Segíteni szerettem volna abban, hogy az anyukák visszanyerjék az önbizalmunkat, kitűnhessenek a többi pályázó közül a cégek számára és képviselni tudják az érdekeiket a munkaerőpiacon.”

Az ötlet megvalósításához társakat keresett a közvetlen baráti körében. Alapítóként Bierbaum Erika gazdasági szakember, második kuratóriumi tagként pedig Zsebő Imréné gyakorló nagymama csatlakozott a kezdeményezéshez. Hármójuk együttműködésével indult útjára az alapítvány.

Anita az alapítvány akkori képviselőjeként kereste a kapcsolódást olyan állami- és civil szervezetekkel, melyek számára szintén kiemelten fontos ügynek számított a kisgyermekes anyák visszatérése a munkaerőpiacra.

Rövid időn belül a Székesfehérvári Esélyek Házával és a Székesfehérvári Álláskeresők Egyesületével közösen Információs órák megtartására nyílt lehetőségük a városban. Az Alapítvány híre a székesfehérvári és az országos médiába is eljutott.

„Amikor az élet úgy hozta, akkor az alapítvány vezetése és képviselete megváltozott.” – mondta Anita – „Az akkori székesfehérvári Civil Házban ismerkedtem össze Bán Tímeával. Később személyes akadályoztatásom miatt az alapító és én, mint korábbi elnök, felkértem Tímeát a Gólyafészek képviseletére és kapcsolatépítési feladatainak további gondozására. Ez nagyon jó lépésnek bizonyult.”

Rengeteg lehetőséget láttam már elsőre is az alapítványban.” – vette át a szót Vitézné Bán Tímea – „Anitával nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, ezért örömmel vettem át tőle a képviselői feladatokat. Viszont nélküle nem folytattam volna semmiképp, főleg, hogy a nők munkába állását nehéz lenne támogatni karrier tanácsadó segítsége nélkül. Tudom, hogy ő a Gólyafészek szíve, ezért is örülök, hogy a távolság ellenére újra együtt dolgozunk a Családi Klubok alkalmával. Mindenképpen haladni akarunk mi is a korral, naprakész információkat szeretnénk átadni minden egyes tanácsadás alkalmával. Ha például munkaügyi problémával fordulnak hozzánk, akkor ebben Anita a legjobb szakember. A harmadik kuratóriumi tag, Boros Nikoletta barátnőm pedig igazi anya-társam, hiszen a szülészeten ismerkedtünk meg. Olyan tanítói tapasztalatokkal rendelkezik, és olyan módszereket használ, melyek egyedülállóvá tették a gyermekfoglalkozásokat.”

A szervezés, a kapcsolatok ápolása és a projektek elindítása Tímea feladatai közé tartozik. Kiváltképp azért, mert 2004 óta dolgozik a fehérvári civil pályán. Évekig főállásban programszervezőként és pályázatíróként dolgozott az akkori Civil Központban, majd GYES-re ment, s egy kis szünet után, tavaly óta újra fontos szerepet tölt be az életében az alapítvány.

Egyre nagyobb gonddal igyekszem beépíteni a köztudatba, hogy mi vagyunk, és, hogy miért tevékenykedünk. Minden jó ügy mellett ott állunk, a család minden tagja számíthat ránk. A nyári táborozással például szórakoztató és fejlesztő programokat nyújtottunk a gyerekeknek, a szülőknek pedig a munkába állás lehetőségét adtuk vissza. A klubfoglalkozások családépítő programokból állnak, az adománygyűjtő akcióink pedig a rászorulókat segítik. Ezt a harmóniát, összhangot érzik talán a szülők, családok, amikor hozzánk eljönnek. Minden alkalommal azt látjuk, hogy jól érzik magukat, sokat és könnyen beszélgetünk egymással, egyből nyitott kapcsolatot alakítanak ki – és ez nagyon ritka manapság.”

Az alapítvány elnevezése is jelzi célkitűzéseiket: a „Gólyafészek” a családra utal.

Az alapításkor az Alapítvány elsősorban az édesanyákra koncentrált, de a szülői szerepek tiszteletben tartása mindig is nagyon lényeges volt számukra. A gólya pár is együtt gondozza a fiókákat, így adta magát ez az elnevezés.

(Még akkor is, ha a hasonlat némiképp sántíthat olyan esetekben, amikor nem csak egyetlen fészekben nevelkednek a kicsik, mert a szüleik esetleg már nem élnek együtt.)

Visszatérve a már érintőlegesen említett programokra: az alapítvány első igazán nagy megmozdulása egy nyári napközis tábor volt idén nyáron.

Úgy gondoltuk, hogy ebben az évben talán még nagyobb szükség van arra, hogy egy ilyen programmal támogassuk a dolgozó anyákat, hiszen március 18.-a óta nagyon sok szülő került nehéz helyzetbe azáltal, hogy a karantén miatt felhasználták az éves szabadságuk nagy részét, így nem tudtak gondoskodni nyáron kiskorú gyermekük elhelyezéséről. A városban működő táborok mellett így mi is biztosítottunk számukra lehetőséget arra, hogy gyermeküket biztonságban tudják, s a fiatalok tartalmasan, hasznosan tölthessék a nyári szünetet.” – kapcsolódott a beszélgetésbe Boros Nikoletta.

A kuratóriumi elnökhelyettes kifejtette, hogy mindenképpen olyan tábort szerettek volna, mely az általuk fontosnak tartott értékeket (önismeret, személyiségfejlesztés, természetvédelem, környezettudatosság) szem előtt tartva nyújt élménydús szabadidős programot a gyerekeknek. Segítségükre volt a szervezésben egy pedagógus, Tóth Szilvia, aki a Gorsium Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanára, illetve Pap Csilla személytervezési szaktanácsadó is.

Nikoletta elárulta, hogy már régóta gondolkoztak olyan megmozdulásokon, melyekkel a szülőket, elsősorban a nehéz helyzetben lévő nőket tudják támogatni. Ezért hirdettek nyáron „iskolatáska-gyűjtő akciót”.

Nagyon adta magát az ötlet, hiszen a táborban általános iskolás korosztállyal dolgoztunk, ráadásul én tanítóként minden évben szembesülök azzal a szomorú ténnyel, hogy nem minden szülő engedheti meg magának megfelelő tanszerek beszerzését a tanévkezdésre.” – mondta Nikoletta – „Szerencsére nagyon sok olyan ember van a környezetünkben, akik segíteni szeretnének másoknak, így nem volt nehéz dolgunk. Rengeteg felajánlás érkezett. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bár első alkalommal szerveztünk ilyen akciót és máris több mint 50 kisdiák és szülő évkezdését tettük könnyebbé, boldogabbá.”

Az akcióval két intézményt támogattak: az Arany János Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI, valamint a Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjait.

És, hogy mit terveznek decemberre?

Szerencsére olyan országban élünk, ahol az emberek tenni akarása, segítő szándéka nagyon erős. Nehéz teljesen új, még nem létező kampányt kitalálni. Mi is rendszeresen adakoztunk eddig is és figyelemmel kísértük az országos kampányokat. Nekem első pillanattól nagyon tetszett a #nemluxustáska kampány. Ez volt az ötletadó. Mi „egy táska szeretetet” szeretnénk adományozni decemberben rászoruló nőknek és gyerekeknek.”

Az alapítványnál felajánlásként bármilyen olyan dolgot elfogadnak, ami egy nőt vagy egy gyereket boldoggá tehet. Lehet az tisztálkodási szer, illatszer, női higiénés dolgok, de akár szép állapotú ruhanemű is, illetve, ha a gyerekekre gondolunk, akkor játék, könyv. Ezeket az alapítvány összegyűjti, válogatja, feldolgozza – és végül eljuttatja a rászorulóknak.

Sikerült két intézményt találniuk, akik ebben a járványhelyzetben is befogadják az adományokat: az egyik a Hosszúsétatéri Idősek Otthona, illetve akikkel a nyáron szoros kapcsolatot tudtak kialakítani: az Arany János Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI.
Borítókép: Nagy Réka
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek